PERASAAN YG BERCAMPUR ADUK


salam...
minggu ni minggu kusut bagi aku
aku pun tak tau kenapa aku rasa macam tu
semua yg aku buat tak kena
asik nak touching je memanjang
orang cakap lain
aku maksudkan lain
orang mintak lain
aku berikan lain
hampir saja aku pergi buat pemeriksaan mental aku diklinik
ye lah kan
mana tau kot-kot ada wayar yg putus
tapi dah yakin pulak memang belum ada yg putus lagi ni
minggu ni
ramai kawan aku yg benci kat aku..kot...
ramai kawan yg pelik tengok perangai aku..maybe..
ntah la..
kalau macam ni la memanjang
mau kosong friendlist aku tu
mood aku hilang entah kemana
puas dah cari mood tu
kat atas almari tak de
bawah tilam tak de
tepi tingkap tak de
celah langsir pon tak de
dalam peti sejuk lagi lah tak de
aku dah naik feed up dah ni
kenapa?
mengapa?
masih meneka dalam kesamaran....

AIR MATA IBU

bahagia..
lepak dalam bilik yg aku rindu ni
layan lagu
rindu suasana bilik aku yg cute ni
macam dah dua tahun aku tinggalkan
padahal baru dua minggu  ..heee~
hmmmm.. aku rindu semuanya disini....
bau pewangi bilik
bau langsir
bau bantal-bantal
bau selimut
ahahaha rindu gila!
pelok bantal..hmmmm miss u..
tu je yg mampu dipeluk!
lelain tak boleh peluk..
nanti jatuh cinta pulak :p
tibe-tibe!!
mak ai.. suara siapa ni terjerit-jerit!
adoiyai potong stim betul laaa..
jengah tingkap bilik,
tak nampak apa-apa pun
turun bilik..jengah halaman rumah
adeh...jiran sebelah rupanya
sedang bergaduh dengan anak bujangnya
bro tu dah berusia 24 tahun!
ye ke tak ni?
macam tak caya pulak
sebab dia seorang yg ehem-ehem dimata aku
adeh...tapi dah kenapa?
mulanya malas nak amek port...
tapi bila dah terang dan jelas terdengar semua butir bicara
barulah aku tau...
yea..maybe memang kamu patut bising
tapi bro..
jangan lah macam tu ..
agak kurang ajar aku tengok..
suara ibu kamu yg semakin sayu
aku terdengar keluhannya
aku dengar tangisannya
aku dengar penyesalanya
bro..
kenapa kau biarkan air matanya turun..
kenapa kau biarkan lidah mu mengeluarkan kata-kata yg menusuk jiwanya
kenapa kau sakiti hatinya dengan rungutan kamu yg sangat pedih itu
kenapa kamu bangkang keras kata-katanya
jika benar kamu dipihak yg betul sekali pun
bukan itu caranya..
kenapa perlu sakiti hatinya
simpatilah dia ...
dia ibu kamu bro..
kamu tau tak ...
disaat suara ibu kamu tu semakin sayu
aku yg rasa sebak...
sumpah !!air mata aku turun saat tu
kejamnya kamu bro
menyakiti hati yg seorang insan yg sangat menyayangi kamu...
membiarkan air mata nya turun begitu...
membiarkan hatinya terluka dan tersiksa oleh tutur kata kamu tu...
dan kamu biarkan aku hilang respect kat kamu bro...hurm...
muga Allah selamatkan kamu ...

KENANGAN TERINDAH

sayu...
hati ini tambah sayu...
teringat semua kenangan di kampung...
indahnya...damai...tenang...
ah makin sayu..
namun kehadiran insan tersayang telah mengubat hati ku ini..
seharian disisi..terasa singkatnya masa berlari..
gelak tawa bagai azimat
yg tak akan hilang dalam ingatan..
korang...
aku rindu semua...
aku rindu saat indah itu...





seronoknya saat kau petik gitar dan aku berlagu riang...
firstime tapi enjoy..heee~

MALAM INI

kesilapan..
bila bercerita pasal kesilapan...
manusia dan kesilapan memang tak dapat dielakkan
kesilapan sering datang dan pergi dalam hidup ini....
sejauh mana pun kita berlari
sejauh mana pun kita mengelak
kesilapan tetap terjadi.
melakukan kesilapan bukan lah kehendak hati
adakala kesilapan datang tiba-tiba ..
kalau kita tahu itu  adalah kesilapan
mana mungkin kita buat..ye tak?
selalunya kesilapan adalah tidak disengajakan
ianya datang secara langsung
dan adalah diharapkan agar kesilapan tiada siaran ulangan
cukuplah sekali dilakukan...
sering kali pelaku kesilapan adalah mangsa keadaan
niat yg baik pun jika sudah menjadi kesilapan
maka ianya menjadi satu kesalahan
sedih apabila diri jadi pesalah pada satu kesilapan
jiwa meronta-ronta minta dimaafkan
namun tiada siapa yg peduli..
hati merintih sedih
tapi tiada siapa yg simpati...
teruk sangat kah kesilapan  kali ni?
wahai insan yg baik budi...
berilah peluang sekali lagi....
maafkan lah insan yg bersalah ini...
malam ni...
disaat suara takbir berkumandang..
air mata ini turun tak henti...
kerana malam ini..ku rasakan ....
akulah pesalah paling hina dialam maya ini...
hurm...maafkan aku...kerana aku insan biasa yg sangat tidak sempurna
:'(


BISIKAN PERAWAN SEPI

suara angin yg berlagu amat sayu....
angin petang ni aku rasa bagai nafas seorang perawan
yg berhembus nan lemah... manja  .... namun  hangat
sebentar lagi senja kan melabuhkan tirainya
sebentar  lagi suara azan pun akan beralun gemersik keudara
tapi .....
aku masih lagi disini..
ditepi tasik yg tenang dan sepi...
merenung jauh kearah mega nan merah
merenung pada kejadian Pencipta yg maha agung
menyaksikan keindahan dikala senja
menikmati indahnya anugerah Illahi
subhanaALLAH...maha suci ALLAH
yg telah menganugerahkan nikmat ini
untuk mahlukNya
untuk alam ini
untuk semua kejadian
dan untuk aku...
terima kasih ALLAH
kerana beri aku peluang menyaksikan alam Mu...
memberi ku tempuh masa bagi menikmati nikmat-nikmatMu
Tuhanku...
ku himpunkan doa ...
agar aku kan terus diberi peluang
peluang untuk menikmati keindahan alam ini lagi disini
aku sayang pada tiap yg aku miliki sekarang ini ya ALLAH
kalau boleh....
biarlah aku bersama dengan semuanya selama-lamanya....
walaupun..mungkin ini permintaan terakhirku...
penuhilah ya ALLAH...
aku sayang semuanya.... :'(
ya ALLAH...
Kau lah satu-satunya tempat aku mengadu...
perkenankan permintaanku ini...
aamin ya robbal aaalaminnn...

SALAM RINDU

Assalamuaikum.....


hari ini di Mekah ... semua umat islam sedang sibok mengerjakan amal ibadah masing-masing kerana hari ni adalah hari-hari terakhir mereka di sana alhamdulillah...
semuga semua umat islam mendapat haji yg sempurna dan diterima oleh Allah s.w.t


hari ini disini.. semua umat islam sedang sibuk ber'shopping' membeli bahan-bahan untuk masakan untuk hari raya nanti ...walaupun kemeriahannya tidak terasa sangat namun semua pasar dan pasaraya sangat sibuk..betulkan wahai orang yg pergi pasar tadi tu?? hahaha  :p


hari ini.. disini di facebook ini
ramai dah mula mengeluh sebab tak dapat cuti balik kampung ..ramai yg memberi ucapan sempena hari raya aidil adha ...ramai dah mula offline sebab dah kena tolong ibu didapur ...ramai dah mula bosan sebab takde member nak ajak sembang ...heheheh


hari ini...disini jugak
aku dah mula gelisah bahan mentah untuk dimasak semua dah tersedia ..sedang aku masih lagi diblog kesayangan aku ni layan mood..layan perasaan adeh... sebelum aku berbau asap ...sebelum aku berbau daging,bawang,ayam... ada sesuatu yg aku nak bagitahu kat sini... hehehe......
awak.... rindu awak laaaa.... 
hee....peace~
selamat hari raya aidil adha... ;)

KEK BUAT BOSS

kek yg cute ni untuk sifu yg telah banyak membantu aku dalam dunia blog ni.disebabkan dia jauh disinun..hahaha so aku tak dapat nak bagi face to face..cukuplah bagi gambar sahaja..lalala... boss... dah naik pening ni boss hahaha..pape pun tabik spring untuk boss!! wallah~

TESTING TESTING . . .



ini adalah percubaan
harap menjadi...heee ~
thanks to mr yg dah ajar saya semua ni..
korang kalau pelik...
cuba korang letakkan corsur korang kat logo superman tu huhu

HADIAH DARI DIA

saya masih ingat lagi
hari tu dia bagi saya hadiah
pada mulanya saya bimbang untuk terima hadiah tu
tapi kenapa dan mengapa saya kena bimbang?
mari kita tengok dialong saya dengan dia pada hari tu...
saksikan lah!

dia : awak saya dah tengok blog awak tadi
saya: owh ye ke..tengs awak...
dia : hurm..
dia : awak...
saya: ye ada ape?
dia: nak burung tak?
saya: what???? burung ape ni!!!!
dia: burung la..hadiah dari saya..just untuk awak...
saya : ....( bengang ft keliru )
dia : awak..nak tak??
saya : nanti lah..saya tak pernah terfikir utk semua ni
dia: ala..amek je la..saya iklas ni..ni burung saya ..
     .. untuk awak...
saya : hurm....ok aaa...
        (dalam ati dah naik risau) dup dap dup dap..
dia : orite....ni ada code nya..pastu awak letak kat layout
saya: code?suspen!! ( sambil tengok kt code tu )
saya: awak!! heeee..thank u so much!!
        owh burung twitter ea..hehehe
       (dalam hati malunya aku..... )
dia : awak ada akaun twitter tak?
saya : tak ada...malas nak guna ...
dia : nanti saya setkan pastu awak buatlah k..
saya: ok..k..saya buat nanti hee...
saya: awak...terima kasih ye sebab bagi meriah blog saya ni
dia :...its ok lah..kita kan kawan heee...
saya : ( malu seyh fikir bukan bukan kat member aku yg sorg ni )


hahahah..see!!!
aku seorang yg perasankan
hahahaha..malu siakkkk....
naluri aku ni memang camni lah
susah nak caya kat orang
tah..padahal orang tu bukan ada niat buruk pun kat aku
malah orang nak tolong pun aku ingat orang nak.....
hahahaha hampeh toi!!
ape pun terima kasih buat member aku ni..
terima kasih sangat kat dia....
sebab dia dah bagi burung dia berterbangan
diblog kesayangan aku ni
tengs awak.....ngeee~

SECEBIS KELUHAN

pagi ni tanpamu ku sepi
yup sepi sangat sangat
tanpamu ku rindu
ofcos.. rindu sangat sangat
lumrah alam..
bila ada depan mata gaduh
bila dah jauh rindu lah sepi lah
mengade!!
kenapa ek? 
ek ialah penyedap soalan bagi orang johor ek? ek?
haha
tapi sekarang orang kay ell pon dah tau sebut ek..
orang pahang
orang melaka
orang kelantan
senang kata semua orang  yg sewaktu dengannya lah 
aip..aip...back to the start...
awak... ( mood serius semula ) :p
saya pun tak tahu perasaan saya ni
peritnya hari hari saya tanpa awak menemani
sakitnya jiwa saya tanpa awak disisi
rindu yg membuak buak 
sepi yg teramat sangat
saya selalu berangan
kalau lah saya ada sayap
memang saya terbang cari awak nun disana tu
nak duduk sebelah awak
nak sembang sembang dengan awak
cerita pasal kenangan
cerita pasal masa depan
pasal kawan kawan yg kita sayang
pasal hidup yg selalu diduga
pasal cinta kita yg tak kesampaian
hmm tapi tu lah.. awak jauh
sangat jauh dari saya
sangat sangat sangat jauh
dan saya memang tak mampu buat semua tu
sebab awak pun bukan milik saya yg sah..
argh!! sulitnya sebuah perasaan...
awak...
kalau awak sedang rindu saya...
terima kasih saya ucapkan
kalau awak masih sayang saya... 
sangat terharunya saya...
hanya satu je saya nak lakarkan disini
yg saya tetap rindu dan sayang awak
walau saya dan awak makin jauh saat ni...




YANG PELIK TU KENAPALAH BOLEH LUPA

assalamualaikum
mari kita jelaskan peringatan ini
tapi ianya mengikut pemahaman aku la
pada korang maybe lain kot...
ehem-ehem..lets start!!

Bila mendongak kelangit
jangan lupa bumi yg dipijak..pesanan tu!
lainlah korang jenis manusia yg terapung-apung
macam dok atas bulan ...melayang layang
tu bukan salah sesiapa,tu sebab takde tarikan graviti je hee...

Jangan macam kacang lupakan kulit... aaa ni amaran ni!!
kacang memang sedap
tak kira kacang goreng
atau pon kacang rebus...semua sedap...
gila ke apa kulit kacang pun ko nak makan?
memang la kena dibuang kan?
yg orang marah tu korang buang kulit sesepah
tu sebab kena bising...
but aku sangat suka kacang tumbuk
mak ai..sedap wooo...heee thumb up!!

Bagai melepaskan anjing tersepit...
laa dah terang-terang menatang tu anjing
yg pegi gatal lepaskan tu buat apa..
kenapa korang tak panggilkan ah hong ke..
achai ke..leong ke suruh tolong anjing tu
kan dah lah kena gigit!!
pastu tak memasal kena samak lagi
tak ke buang masa namanya..adeh....

Yang dikejar tak dapat, yg dikendung tercicir
aa ni lagi satu tamak haloba!! hahaha
lain kali kalau tak kuat lari jangan mengade-ngade nak kejar orang
understand? nanti tak pasal-pasal sesak nafas lah
pitam lah
pengsan la
silap haribulan..koma?
ape kes?
lagi satu..apa lah yg dikendung tu
gunalah kain yg besar sikit untuk mengendung tu
jadi tak lah tercicir nanti...
akai tak dak lah hahaha...


aaa... ni baru sikit pesanan dari datuk nenek kita...
tapi kenapa masih ramai yg dah lupa...
aku pun tak paham lah korang ni
hurm......

HASIL DARI MEMBER



salam... harini nak kongsi sesuatu yg istemewa
iaitu hasil idea dan kreativiti kawan faceboook aku
aku dok mengecek ( mintak la) dari dia untuk semua ni
hehehe muka tak malukan
tapi dari dia simpan je dalam album
meh aku interframe kat blog jiwa aku ni
kalau korang suka
aku pun suka
bythe way ni hasil yg memang aku minat
ia sangat orignal..
i liked~ heee
















 
pesanan untuk bro akie..
bro thank so much!
saya tak bole tunjuk banyak sebab yg ni pun bro tak tau tapi saya dah belasah tunjuk hahaha
apa pun..good luck utk semua hasil kerja
jangan putus asa untuk tiap cubaan yg datang
tiada siapa yg mampu mengubah nasib kita
kalau bukan diri kita sendiri
heee... cayok ..cayok...
wa caya lu....

TERIMA KASIH

cintaku adalah jiwaku
yea... tulah aku
cinta yg merangkul hati
milik semua yg aku sayang
milik keluarga
milik teman-teman
milik dia
milik kamu
dan paling utama milik Penciptaku
mengikut kehendak yg tersayang
bukan sesuatu kerja yg mudah sebenarnya
kadang-kadang naluri mereka tak sama dengan aku
mereka kata hitam sedang aku suka yg putih
mereka kata tinggi aku pulak mahu yg rendah
haruskah aku membantah?
sedangkan mereka semua yg aku sayang
orang kata kalau sayang ikutkan je , turutkan je
walaupun hati terluka?
walaupun kita langsung tak minat benda tu?
kena suka jugak???
kenapa mereka tak pernah memahami kehendak aku
kenapa mereka sengaja tak mahu mendengar keluhan aku
hina sangat kah permintaan aku ni
buruk sangatkah pilihan aku ni
hurm... 
menjadi orang yg selalu mengalah sangat makan hati
memang mengalah tak bererti aku kalah
tapi mengalah ini buat hati aku tambah parah..
mereka tak tahu sebenarnya...
ye dalam riak senyuman ini
aku kian parah...
terima kasih sayang sebab aku  masih tak kalah lagi dihatimu...
:)

ON THE WAY




KAWAN OH KAWAN

Seronok kan kalau ramai kawan
pergi sana orang kenal
pergi sini orang tegur
femes...memang femes
aku lak kalau kat  laman sosial ni
kawan memang ramai
padahal bukan kenal sangat pun
tapi dok sifat ramah dan mesra alam ni
seluruh pelusuk malaysia rasanya macam aku dah pernah pergi.
huhu memang seronok!!!
pst..pst.. jangan percaya la..hehehe
mana aku ada banyak duit nak menjelajah seluruh malaysia tu
benda paling seronok masa aku dilaman sosial ni ialah lepak kat group
hahaha
punya lah banyak group yg diaorang sumbat aku ni
hehehe
punya baiknya kawan-kawan aku kan
beb.. aku bangga ada korang tau tak!
korang bawak aku join dengan member korang dalam group tu
aku memang teruja...
tapi ada ketika aku jadi seram jugak
sebab dalam group-group tu bukan semua friendlist aku pun
so aku kadang-kadang memang kena hati-hati
ye la.. mana tau kot salah komen
tak pasal-pasal orang lain sakit hati dengan aku
lain lah member aku sendiri yg dah paham perangai sewel aku ni
hehehe
cakap pasal group dilaman sosial ni
rasanya aku dah ada 50group korang invited
hahaha meriah..sangat meriah
kalau dulu-dulu aku marah orang invite aku
tapi sekarang aku tak kesah
sebab ada gunanya jugak group-group ni
contohnya :
bila aku dah bosan dengan karenah member kat group yg A
aku lepak kat group B
bila group B membosankan
aku masok lak group C
bila group C dah macam-macam
aku lepak kat group D
hahaha begitulah seterusnya
sampai aku dah tak mampu nak layan semua orang dalam group tu heee
sebenarnya ada faedahnya jugak kita join group camni
sebab kita dalam secara tak langsung dapat mengenal hati budi manusia
walaupun mereka bukan berada didepan mata kita...
aku selalu senyum sorang-sorang kalau melihat telatah kawan-kawan aku digroup tu
seronok!!! memang happening!!
sebenarnya disitulah bahagia bagi aku
..melihat kawan - kawan aku semua bahagia...
btw... aku suka cara member aku kat group blogger
aku ada 5 group blogger
rasanya group blogger ni paling happening
ahlinya semua ramah -ramah
semua nya mesra alam..thumb up!!
kalau group blogger yg lain tu
bukan tak ramah
tapi ramah dengan promote entries di blog dia orang je
hehehe ok jugakkan macam tu
kang ramah sangat kang
ada pulak yg terasa..lepas tu keluar group
lama-lama nanti siapa pulak yg nak baca entries kita hahaha
ye lah..dah member takde ...semua dah touching heee...
aku?
kalau aku....
orang ramah aku ramah
orang tegur aku jawab
orang diam aku tegur
orang marah.... aku remove diri
hahahaha
aku pun kuat touching rupanya
hahahaha apepontakboleh aku ni..
adat la awek-awek memang camni :p
korang... terima kasih untuk kebahagiaan ni
aku sayang korang ...


HUJAN YANG SEPI...

hujan turun lagi
gadis masih lagi dimuka pintu
membiarkan angin  membelai wajah dan susuk tubuhnya kedinginan
mata gadis merenung titis hujan yg berlagu rancak
tapi dimata gadis
hujan itu sepi...
hujan itu mendendangkan senandung rindu tanpa henti
gadis rindu mama
gadis rindu ayah
gadis rindu adik-adik
gadis rindu dia....
air mata gadis rebah ke pipi
kenapa jalan hidup aku macam ni...
gadis mengeluh perlahan dalam hati
selalu saat hujan camni
kami sekeluarga akan berkumpul bersama diruang tamu
sambil masing-masing sibuk melayan perasaan
mama dan ayah menuntun tv
adik kecil bermain games di handset
manakala aku dan adik yg besar akan melayari bersama-sama
hurm...
hari ni masuk minggu yg kedua gadis tinggalkan rumah
tinggal dikampung bersama nenek
mama.... orang rindu mama
mama... orang nak balik....
rayu gadis dalam hati..air mata turun laju
dada gadis beku...nafas jadi kencang
sekencang angin yg bertiup diluar sana
rambut gadis di tiup beralun lembut
namun gadis tak rasa semua tu
rindu kat mama, ayah dan adik-adik makin menjadi-jadi
sampai bila harus begini
keluh gadis lagi...
gadis pun tak pasti
seakan  tiada penghujung penghijrahan gadis kali ini
kerana gadis tau sisa usianya akan berakhir disini
penyakit misteri  penentu segala
apakah gadis berjaya diselamatkan...
Tuhan je yg maha mengetahui...
atau mungkin kah
gadis akan pergi meninggalkan semuanya disini
tinggalkan mama , ayah, adik-adik, nenek dan dia untuk selama-lamanya...
...sayang...saya rindu awak saat ni .... keluh gadis perlahan....

ADA KETIKANYA

ye..ada ketika kita kena jadi penanggung yg sepi
kerana hidup ini  bukan hanya untuk kita
kerana hati nya bukan hanya milik kita
kerana kasih sayang dia bukan semata-mata buat kita
harap korang paham maksod aku ...
biarlah rindu
biarlah pilu
namun melihat dia bahagia
hati ini pasti akan bahagia juga
ah!!
sesungguhnya bahagia memang milik semua
jangan tamak
jangan riak
jujur pada satu kesetiaan
itu sudah memadai
jangan jemu
jangan keliru
pasti akan datang satu keindahan
jika itu izin Tuhan...
aku memang telah diasuh mama
pesan mama :
sentiasa menghurmati perasaan orang lain
biar terluka
biar parah
kalau kita sayang dia
bagi lah bahagia kekal miliknya
mengalah tak bererti kamu kalah...
orite mama...i follow u..heee

BRO YG AWESOME!

assalamualaikum ...
semalam jumpa sorang bro kat kedai minum
bro ni dulu satu taman dgn aku
umur kami beza cuma 3 tahun...
dalam sembang kosong semalam
aku lak gatal-gatal nak tanya dia ayat ni...
hee...
dah kawin ke lom ni?
dah tie.....
elok la tu
jadilah suami yg penyayang
suami yg soleh
ayah yg bertanggungjawab
isteri berapa?
laaa..satu lah!
mana boleh ramai-ramai
abang tak mampu la tie......
heee..terbaik~
abang memang terbaik...
jangan nak peningkan kepala kan bang...
yup...yg satu ni pun abang dah naik botak kepala ni tie...
hahahaha
ape pasal abang cakap camtu
hari-hari dia cukur kepala abang ke? - bodo punya soalan!!
hahahaha
yew...guna parang panjang lak tu tie...
hahahaha
gelak lagi...
tak lah...bukan camtu la tie
dia tu anak orang kaya
abang ni orang yg biasa-biasa je
kerja macam abang ni mana lah mampu nak layan karenah dia sangat
kaki tangan awam jek tie..bukan abang bisnes minyak pon
lainlah abang tokeh petrol ke...
hahahaha
abang mengumpat bini ni bang ...
hahahaha dia gelak lagi
tol tie...ko bayangkan tie...
hari-hari nak makan kat restoran
kain baju cuci  kat  dobi
anak-anak pergi sekolah pun abang yg settle kan
dia just kemas rumah pastu kemas dirinya
dia pun bukannya berkerja tie..
sejak kawin dia jadi suri rumah sepenuh masa
abang dah belikan mesin cuci automatik lagi untuk dia mencuci
tapi dia hias mesin cuci tu jadi tempat letak pokok kektus dia yg comel-comel tu
abang dah belikan dapur elektrik untuk dia masak
tapi dapur tu dia guna untuk  jerang air jek
dapur tu macam baru dibeli
padahal dah dekat 5 tahun abang beli tie
adeh...botak kepala abang  ni...
nasib baik sayang sangat kat dia..kalau takk...
ahha..kalau tak..apa bang?- lagi bodo punya soalan!!
hahahaha
kalau tak lama dah abang cari lain
hahahaha - bro ni nak tunjuk di power la tu!!
hahahaha- aku join gelakkan dia ,tapi dia tak perasan
tak baik camtu bang...
sebagai suami..
kalau dia kurang peka kat rumahtangga
abang kena tegur cara baik
abang kena ajar pelahan-lahan
abang kena sama-sama bimbing dia
bukan senang-senang je abang nak tukar lain
hehehe
nanti dapat yg baru lagi teruk dari dia
tak ke haru biru jadi hidup abang
hahahahah betol cakap ko tie..
pempuan sekarang  ramai yg malas-malas kan..
aik?? ehem-ehem..
ape bang..back your pardon?
hahahahha tak-tak abang gurau laaa
maksod abang
anak orang kaya kan memang manja-manja
bila dah kawin baru nak berdikari tu yg payah tu..
hehe tol tak tie??
aa..kalau yg tu memang betul hahaha
macam aku tak dengo apa dia kutuk perempuan tadi ...
weekkk -dalam hati haha
ko ni tie..asik tanya abang
ko bila pulak nak kawen?
saya?
kawen dah bang..nikah je belom!!
hahahaha
aku terajang budak ni kang
abang tu marah aku memainkan soalan dia
tol la..orang dah kawen dalam mimpi ritu
hahahahaha
sengal tol budak ni
degil ko tak ilang-ilang dari zaman sekolah lagi kan tie...
hahahaha
saya memang camni bang
umur jek tambah
perangai tetap tak berubah
happy go lucky ...
wei..abang tanya ni bile nak kawen???
malam ni kawen  la bang.....
hahahahaha
budak ni kangggg.....hahahaha
bro tu gelak macam nak pecah anak tekak dia
aku just gelak tutop mulut sebab dalam mulut ada air nestlo yg lom ditelan habis heee...


ENTAH PAPE

haip haip...senyum dulu baru baca ...
ahha.. kan awak dah bersedekah tu hee
kenapa... hairan?
betul lah senyum tu kan sedekah
so awak sudah pun bersedekah kejap tadi
eleh...senyum lagi lew tu hehehe cubit kang...
ok ok ..senyum laaa...tak rugi apa-apa pun..
awet muda lagi ada la
tapi jangan pulak awak senyum tak bertempat
ada kang dichop ...manusia kurang ingatan lak nanti...
a.k.a...orang gilak!!  haha
harini my mood pun on off.. tak stabil!
tak tau nak share pape kat sini
cuma ada beberapa isu yg mencuit di lubuk hati
macam nak kongsi macam tak nak
tapi kena luahkan gak kat sini
kalau tak meletup pulak dalam dada ni kang
tak pasal-pasal terbaboo lak nanti
hee...
sebagai awek manja yg cute...
hallamak!! perasan suda..
ye memang manja pe..tapi cute tu tak mau lah mengaku
nanti orang kata syok dengan muka sendiri pulak  hee..
malu lak rasa :)
ye si manja ni...ehem...
memang manja
memang sensitif
memang kuat membebel
memang emo
memang senang hangin
memang senang merajuk
tapi sebenarnya si manja ni
bukan sengaja nak buat semua tu
cuma....
ada masa kepala tengah serabut
otak tengah bercelaru
jiwa tengah kacaw
...please la...jangan bagi tambah lagi masalah...
memang la tambah-tambah lagi serabutnya
tak pasal-pasal orang lain buat silap
orang lain yg kena maki...
kalau awak dah kenal si manja ni
maybe awak boleh paham perangai buruk dia...
hehehe
tapi kalau awak belum kenal
memang la awak  akan tersentap!!
kecik ati.. menyampah... meluat..mencik!!
eh!! ada pekataan gedik kat situ la..
mecik ! mecik !!
hahahaha.. tampa kang!!
sebut lah benci betul-betul...hahaha
awak...
kalau ada silap mana-mana sudut
maafkan saya ok
saya manusia biasa yg bukan sempurna sangat.
dan saya bukan manusia yg dijadikan untuk membenci orang lain...
walaupun saya kecik hati kat awak...
saya tetap sayang awak...
hurm....angin frust belum hilang di jiwa ....

DIA DAH MARAH-MARAH

baru semalam saya buat post pasal adik-adik
tapi arini saya dah kena warning
hehehe
biasa lah
cakap pun adik-adik lah kan
akak-akak kena lah sabar
heee...
saya tak kesah
orang nak marah ke
orang nak komen ke
saya cuma boleh senyum
senyum dan senyum sampai telinga
sebabnya
tanggungjawab saya dah tertunai
menasihati pada yg perlu
memberitahu pada yg lupa..
awak nak tengok tak massage dari dia?
heee...
baca lah post yg bertarikh 17 oktober tu
tajuknya : wei!! wa marah ni..
heee
awesome!!
dia memang betul-betul marah kat saya kan?
its ok sayang
akak tau marah tu sifat yg semula jadi
so akak memang tak ambik ati pon...
gelak guling-guling ada lah ..
hahahaha...
kamu memang nakal la wei....
muachx utk budak nakal tu hee.~

WEI! WA MARAH NI ..

kata jek kawan baik
kata je teman yang memahami
tapi macam tak pernah nak faham isi hati  wa  ni..
hurm...
dah sedia maklum yg wa memang happy go lucky orangnya
mudah mesra
mudah gelak
senang berkawan dangan sesiapa
tapi lu sengaja je kan
sengaja bagi wa malu!
sengaja bagi  wa marah!
sound  wa elok jek depan member lain!
seronok lew tu!!
ini ke kawan...
sedih tau tak!!
pape pun ambek la cara yg sihat sikit beb..
bukan main rembat time tu gak!
ingat wa tak de perasaan ke ?
pilu seyh...
lu ingat wa sengaja nak gedik kat situ
sengal la lu ni...
wa marah ni .. aaa.. wa marah ni...
ish..nasib lu jauh la time tu...
kalau lu dekat dah lama wa rembat lu !
ngekkk toi aa..
paisey wa yg semalam belom ok lagi taw..
tah tahun bila boleh padam ni...
aaaah.. wa marah ni... wa marah ni
ooo maybe sebab wa kecik dari lu
so  sesedap lu bahan wa ni ek?
ish..kalau tak sebab lu kawan baik wa...
dah lama wa.......
hurmmmm
waaaaaa
tengaaaaaaah
maaaraaaahhhh
niiiii  beeeeeeeeeb!!!
lu taaaaaau taaaaaaakkkkk.....
wei marah ni wei!!
wa tau ..lepas peristiwa memalukan wa tu
lu kompem puas ati lah sangat kan
hati wa dah sakit...
jiwa wa dah kacaw....
air mata wa dah turun..
puasati lu kan beb??
sampai hati lu ...
buat kawan lu camni...
wa bengang siakk
wa marah ni.... wei!
lu boleh buat selamba dek jek ek..
takpe..takpe... tapi wa tetap marah ni.....
wa tau wa tak de power macam super mak
tapi lu tak tau beb
wa ada satu lagi power yg orang lain tak ade....
hurm....nak tau wa ada power ape??
apekosebok!! hahaha
wa tengah marah ni....aaa...
ergh...sengal la wei...
ape????
wa?
ek eleh...
ye ye... wa kongsi la apa power wa tu kat sini..
urm....
wa sebenarnya.....
sebenarnya kan.....
ade power  meroyan!!!!!!
hahahahaha
wa selalu meroyan time wa marah
tapi wa tak boleh nak  marah lelama la wei
wa mesti gelak jugak akhirnya
maklum lah kan wa ni manusia yg mesra alam
mana tau nak marah atau merajuk dimasa yg lama
adeh... hahahahaha
lu!! wa marah lu tau...ingat!!
hahahahah....

p/s
sape makan cili - dia kompem terasa pedas
wa tengah kecik ati dengan sorang member  wa ni.... hurmmm....
tabiat buruk wa : kalau dah marah merapu..merepek-repek tak memasal...sory..lebiu~

JOM MEMBEBEL JAP

hai adik adikku....
siapa kah?
korang lah yg umur kurang dari 21 tahun ni
kena lah panggil adik
takkan nak panggil atuk lakkan..hurmm...
anda seorang pelajar?
ofcos...
yes!!
good..good... hee~
usia semuda korang ni
sedang elok belajar..
sedang elok menimba ilmu
sedang elok menerima macam-macam pelajaran
otak korang tengah fresh
tapikan apa yg akak dok heran lah kan
kenapa bazirkan usia remaja ni dengan cinta ek?
adeh...
kalau kat face book akak tu lah kan
kecik-kecik lagi dah putus cinta
gaduh dengan kekasihlah
nak bunuh dirilah
nak terjun gaung lah
mengamok bagai nak rak!
frust menonggeng
bila tengah happy pulak...
ayat jiwang dok memuji kekasih mengalah sang pujangga!!
kau lah bulan
kaulah bidadari
kaulah permata hidupku..
tapi tak pernah nak puji mak bapak pulak macam tu!
say no to cinta monyet la woi!!
ish pelajaran dik..pelajaran ..its number one!!
ingat la sayang oi...
orang yg dah tua masih boleh lagi bercinta
tapi orang dah tua dah tak mampu nak ingat formula dan teori yg diajar guru
sebab pemikiran dia orang dah low...
so orang yg dah  tua sangat tidak layak untuk belajar pelbagai ilmu dunia ni lagi
tetapi korang yg muda belia ni
yg masih fresh kepala otak tu
kena lah fokus kat pelajaran ok
( maaf..pekataan agak lucah )
akak bukan nak menuding jari kat sesiapa
tapi please la sayang oi
kesian la kat mak bapak korang yg dok ke hulu ke hilir nak bagi korang senang
jangan lah korang pulak dok bazirkan masa korang dengan cinta yg tah pape je tu
caya lah cakap akak
cinta budak sekolah takkan kekal lama...
lagi-lagi yg baru nak kenal dunia ni
yg baru nak up!
lebiu sana
lebiu sini
tak de maknenya....
mak bapak berpeluh-peluh cari duit
korang leka dok mabok cinta ...
adik-adik akak yg comel..
tak salah bercinta sebab tu kehendak  naluri
tapi kalau korang sedang belajar tu
buat lah yg terbaik untuk pelajaran ok...
umur baru belasan tahun bro..sis...
belom layak kenal semua masalah percintaan ni
korang selayaknya menghafal formula dan fakta-fakta yg diberi guru
bukan menghafal janji sang kekasih yg tah ye tah tidak tu
adeh...
akak menasihati korang
akak jugak menasihati diri akak sendiri ni..
menyesal dulu berpendapatan  beb
nyesal kemudian ..habok pon tarak
kalau lah bercinta tu tak menjadi kesalahan
dah kompem kementerian pelajaran malaysia
dah lama masukkan subjek bercinta ni,
menjadi salah satu subjek wajib kat sekolah-sekolah di malaysia doe...
sengal la lu...
korang bayangkan ea...
mana korang nak fikir pasal  bf/ gf korang tu
mana korang nak belajar
settlekan homework
buat assignment
reply sms bf/gf korang
baru nak menghafal kapel dah call
hilang semua yg dihafal dalam kepala tu ...
nak cari duit untuk top up kedit lagi..
silap-silap boleh strees siakkk...
yg sudah tu sudah la
lepas ni kalau rasa dah jatuh cinta kat seseorang tu
tahan je dalam diam
belajar lah sungguh-sungguh dulu
dapatkan result terbaik
study sampai kemenara gading
then bila dah habis study
dah keluar U
dah kerja elok-elok
ada jodoh korang
maka dengan izin Tuhan
kawin lah kalian!!
see... so simple kan !!
tak payah nak kecek duit mak bapak
nak beli hadiah utk birthday couple
tak payah bajet duit belanje makan untuk beli top up
tak payah nak bazir kan masa korang untuk aktibiti dating-dating bagai
tak payah guna duit PTPTN nak sara anak orang makan sarapan, lunch or teatime ..
duit tu untuk korang buat study la wei...
bukan untuk pergi shopping dengan couple bagai tu hah!!
silap-silap study hanyut
kekasih tinggalkan ..lagi kes naye
tak ke banyak kerugian disitu ...
masa
duit
harapan orang tua
kejayaan yg tak terlaksana
harapan guru
fikir dulu sebelum buat beb ...
akal fikiran yg sempurna tu sila manafaatkan la wei....
malu siak kecik-kecik dah sebok nak kawin
akak yg dah layak ni pun masih tercari-cari
mana satu yg layak untuk jadi teman hidup yg sempurna
sebab bagi akak
bercinta kalau boleh biar lah sekali dan berkualiti sampai ke mati...
bukan cuma main tangkap muat jek!!
dah tu mengecewakan hati kedua orang tua...
kesian sikit kat diaorang tu  dik.......
ingat lah amanah diaorang yg menghantar korang pergi belajar tu ...
entah la..tepuk dada tanya lah selera...
keputusan dipihak korang
akak sekadar menasihati
...good luck ...

LETS START WITH BISMILLAH..

hari yg dilalui sebenarnya
perjalanan yg indah bagi semua insan
bertemu
bercinta
berpisah
dan kecewa
semua tu dah jadi makanan rasmi manusia
dari kutub utara sampailah ke kutub selatan
korang tanya lah siapa yg tak pernah bercinta
tak pernah kecewa
tak pernah bersedih
menipu sangat kalau tak de kan
jangan kan di dunia
kat malaysia je ni..
korang pergilah dari sempadan thailand sampai ke selat tebrau
cuba tanya sapa yg tak pernah kecewa?
tau ke selat tebrau tu kat mana?
dah- dah  pegi cari kat map google sana!!
haishh... dulu cikgu geo mengajar ang dok asik tetido je...ape tak nya  ..
malam-malam online fb memanjang macam burung hantu
adeh...
ok k back from the start ok!
kalau nak kata pasal mood kecewa
air mata dah naik kering dah
mata dah hampir-hampir nak kelabu asap warnanya ni
semua dok sebak
semua dok touching
ketawa pun boleh nangis
senyum pun boleh keluar air mata
kalau ditadah tu
maybe dah boleh buat siram pokok bunga mama
yg satu laman tu hahaha
macam air mata puteri gunung ledang je kan  hee...
aku?
memang febret menangis lah!
kecewa menangis
suka menangis
tidur menangis
makan menangis
pergi shopping menangis
balik shopping pon menangis
hahahaha
paling dasyat
mandi pun aku boleh menangis
korang pelik?
hahahaha
aku ape pedulik!!
tu air mata aku
tak minta korang setitik pon
hahahahaha
***jap lagi nak kuar ayat lucah sikit korang jangan tersentap ok!!
yg punya banggang tu !!
buat post kat blog pon
air mata aku macam air terjun niagara tu hah!!
hahahaha
tak ke pelik nya aku ni
ada yg kata aku ni kuat emo
kuat touching
sangat sensitif
sangat jiwa pink
hati tisu
ah!! macam-macam gelaran untuk aku
aku tak kesah pun...
sebenarnya dia orang tak tahu
ada satu benda yg aku buat time aku menangis yg dia orang tak buat ok...
tiap aku menangis
aku mulakan dengan bismillah...
hahahahah
korang ade??
aaa takde kan?
ahahaha...
tulah aku!!
jangan pelik..
muachxx!! kena temberang lalala~


JERAT PERCINTAAN



aku terjerat dalam  cintamu

kau dan aku bukan lagi mangsa keadaan

tapi kita adalah mangsa manusia yg hanya pentingkan diri sendiri

akhirnya...kita lemas dilautan jiwa kita

sehingga kini aku lemah

dan terdampar lesu

dan hampir mati  !!!

disini aku terluka bersama hati dan jiwa...

ingin ku lupakan semua

ingin ku lari dari kenyataan ..namun realiti tetap menghantui...

kasih...

izinkan aku pergi

dari jerat percintaan mu ..

apa yg mampu ku katakan..

maafkan aku kali ini

sesungguhnya  aku memang tak mampu....

KELUHAN NALURI

tiap kali aku kecap bahagia
pasti akan datang derita menyusuli...
tiap kali aku cuba menyelamatkan keadaan
aku jadi kian lemah..
lemah 
dan makin lemah....
naluri aku memberontak 
aku mahukan secebis bahagia dalam hidup ini..
namun kesudahannya airmata juga teman setia...
kau yg jauh disana
dapatkah kau mengerti isi hati ku ....
aku derita disini....
merana....
aduhai insan yg pengasih
simpati akan hati ku 
kasihanilah jiwa ku 
jangan kau bagi lagi beban derita dalam hidup ku
aku tak mampu ...hmmm....
aku lemah...
saat ni bersujud pada Pencipta saje yg aku mampu 
merintih dgn linangan airmata 
mohon diperkenankan permintaan
mohon diberi secebis kebahagian walaupun cuma sebentar...
mohon beriku kekuatan dalam semua halangan ni..
agar aku tidak tewas dengan semangat ku yg makin hancur..
hidup tanpa yg membahagiakan disisi...

PENING

serabut.....
kepala jadi makin pening
atas apa yg berlaku
aku semakin gabra
semua kerja makin tak berhasil!!
semalam..
tetiba  dunia aku jadi kelabu
bagai  tsunami melanda...
ter sentap jiwa bila hak sendiri di perlekehkan
wahai kamu mahlok tuhan yg sering tak berhati perut
mengapa kau bikin hati aku semakin sedih...
ceria ku hilang sekelip mata!!
semua angkara kamu!
ah!! semua ini kebetulan barang kali...
aku cuba pujuk hati ku  sendiri..
namun jauh disudut hati  pedih masih terasa
sahabat..
kejamnya engkau!!
namun sekarang aku bangkit
ingin ku tebus kekalahan semalam
ingin ku lakar sebuah semangat yg mana
sekali aku tersungkur
tak bermakna aku jatuh selamanya!!
aku bertekad sekarang...
susah senang ku tanggung sendiri
apa pun yg terjadi,
aku akan tetap teguh disini
ya ROBBI... beri ku kekuatan untuk bangkit semula.....

MISTERI GADIS BERTUDUNG HITAM

pagi tu gadis demam
dari malam tadi suhu badannya tak pun turun-turun
sedangkan mama dah bagi semua ubat demam yg di simpan
seperti biasa awal-awal pagi lagi
walaupun demam
gadis dah mula aktif dengan tanggungjawab nya
rutin hidupnya
selepas solat subuh gadis akan mengemas rumah
lepas sarapan gadis akan pergi ke taman asuhan ( taska )
bergurau dengan kanak-kanak disitu
melayan semua karenah mereka
yup..sebab itu lah semua kanak-kanak disitu sangat manja dengan gadis.
tengahari tu
panas gadis makin menjadi-jadi
tubuh gadis makin lemah
hingga kan untuk bergerak ke ruang dapur taska tu pun gadis tak mampu.
kepala gadis pusing
ketika tu mama tiada di taska
atas urusan menghantar adik-adik ke sekolah agama.
dhummm!!!
gadis jatuh ..
dia pengsan
pandangan nya gelap gelita
pekerja memberitahu mama yg gadis pengsan lagi...
mama tergesa-gesa pulang ke taska
sedang gadis masih tak jugak sedar.
mama memanggil nama gadis berkali-kali
mama menangis..
namun gadis tetap membisu..
tanpa berlengah
mama bawa gadis ke hospital swasta yg berhampiran
air mata mama tak berhenti turun.
ayah pun ada disitu...
muka ayah cemas
gadis masih tak sedarkan diri
doktor berusaha menyelamatkan gadis
namun gadis masih lagi lemah dan tak berdaya
beberapa jam berlalu
keadaan gadis  masih lagi sama
mama tak berhenti henti berdoa
agar Allah selamatkan anak manjanya itu..
mama teringat peristiwa semalam dirumah..
gadis menangis teresak-esak bila mama katakan
gadis mesti bertunang dengan jejaka pilihan mama ,ayah dan nenek
gadis tidak membantah
hanya air mata nya yg turun laju..
dengan mata yg meminta belas kasihan
gadis merenung wajah mama dan ayah
gadis hanya mampu menyebut...
please....understand me ma..ayah...rayu gadis
i tak kenal siapa dia tu lagi
i tak cinta dia pun
and i tak ready nak kawin lagi ma..ayah...
mama dan ayah buntu...
keputusan ini dibuat oleh nenek
pinangan ini dirancang dan dipilih oleh nenek sendiri..
sebab apa..mama pun tak tahu
apa yg mama tahu
keluarga lelaki tu adalah orang yg terkenal dikampung nenek
dan mempunyai pegangan agama yg kuat..
dihurmati oleh masyarkat setempat
dan bakal tunang gadis pula orang terpelajar
bakal doktor...
sabar lah sayang...
kita ikut kata nenek ok.
mungkin ada kebaikan dan hikmahnya disini
kalau dia jodoh u
kita tak dapat lari dari semua ni..
kita pasrah dan redha ye..
tu je yg mama mampu katakan pada gadis...
air mata mama turun lagi..
sama macam air mata gadis..
sedang ayah hanya mampu memandang
dengan mata yg tersembunyi seribu persoalan
ayah tak mampu ucap apa-apa kat gadis...
ayah benar-benar buntu kali ni.
tiba-tiba badan gadis terus jadi  lesu..
jantung gadis berdegup kencang
sambil berjalan menuju ke bilik
gadis masih tak berhenti menangis
mengenangkan nasib yg menimpa dirinya kali ni...
ma....
ah! lamunan mama terhenti
ye ..ada pe?
anak awak dah sedar..kata ayah..
ye?..mama tergesa- gesa kepintu bilik kecemasan
menjengah ke cermin dipintu bilik tu
ye..gadis dah sedar...
mama menangis gembira
anak manjanya dah sedar
syukur alhamdulillah
mama menadah tangan
terima kasih Allah... ucap mama perlahan...
ayah tersenyum...
mama melambai- lambai tangan ke arah gadis
gadis hanya mampu tersenyum lemah ...
mama melihat jam didinding...
rupanya dah hampir sepuluh jam gadis koma...
tapi kenapa dia pengsan selama ni??
mama sedang menunggu keputusan doktor yg memeriksa gadis...
mana tah doktor tu...runggut mama
sabar la ma.. kejap lagi datang lah doktor tu
kita tunggu k... pujuk ayah..
mama mengangguk kepala tanda setuju
bersabar dan terus bersabar...
hari ke dua di hospital
tengahari ..gadis baru lepas makan
doktor memanggil mama untuk berbincang pasal penyakit gadis
mama dan doktor lama berada dibilik doktor tu
semua ni buat gadis resah..
mengapakah?
apa sakit aku..
sesekali gadis nampak mama menangis
menyapu air mata
ada ketika mama seakan termenung
dan doktor tak henti bercakap
gadis makin bingung
sakit aku ni apa ek??
setelah hampir satu jam dibilik doktor
akhirnya mama pun keluar
mata mama bengkak
mata mama merah
memang betul..mama menangis didepan doktor
tapi mengapakah??
gadis jadi semakin tertanya-tanya
nape ma??
gadis bertanya mama
hah! takde pape lah..
dah makan?
dah jawab gadis
nurse dah bagi ubat?
lom..jap lagi kot...beritahu gadis
jap eh..mama nak pergi toilet...
ah!! mama berahsia dari aku..
gadis kecewa....
soalan gadis mama tak jawab
malah gadis ditinggalkan sendirian lagi..
gadis pernah bertanya pada doktor malam tadi
apakah penyakit gadis sebenarnya
namun doktor hanya menjawab..
awak rajin-rajin makan ubat
jangan banyak fikir ..
makan ikut masa
tidur cukup
nanti awak akan cepat sembuh ok...?
doktor  pun tak boleh harap..keluh gadis dalam hati
gadis hanya mampu tersenyum
walaupun bukan tu jawapan yg gadis nak...
hari ke tiga
gadis dah dibenarkan pulang kerumah
tapi bekalan ubat untuk gadis sangatlah banyak
sakit apekah aku ni...
kenapa mereka berahsia?
teruk sangat kah penyakit aku ni?
gadis masih berteka teki diminda
sehingga kini gadis masih tertanya-tanya sakit apekah
semua jadi rahsia
hidup gadis kini semakin misteri.
ye..misteri gadis bertudung hitam......



NOTA BUAT SHE

she..
thank you so much
thank for everythings...
awak dah buat saya makin lemah disini she...
sorry for the mistake
you will miss all this when i'm gone dear...
please trust me ..
hidup mati kerja Tuhan
mungkin saya dulu yg jumpaNya...
maafkan semua silap saya ....
she....saya sayang awak....

BLOG HETTY WAJAH BARU

tadda....
blog hetty dah berwajah baru
konsep naturel..
alam semula jadi tuu!!
muach!!
LaLaLa...
kenapa tukar background...
aaa mesti ada yg kata camtukan?
hurm....suke ati aku lah nak tukar ke apa !
hakhakhak
tak lah...sorry..sorry...ampun...
gurau jekk  ok
sebenarnya aku tukar ni
sebab aku nak tukar mood
kembali ke laptop!!
aikk....sengal...hekhekhek
aku memang minat alam maya yg indah ni
dah bosan lepak dibintang-bintang tu
kali ni aku nak lepak dalam hutan pulak!
hee...
sapa nak ikot hetty masuk hutan ni ?!!
mari lew...
tapi jangan lupa bawak krim anti serangga tau!
sebab dalam hutan tu banyak nyamuk
hehehehe...
apa pun harap korang senang hati dengan perubahan kali ini ok..
kalau rajin letak lew komen
baru gerekkk....beb....
NaNaNa....heee..muach !!


***hetty nak senyum je dalam hutan ni...a.k.a....orang gile mai dah hekhek....

PERJUANG BANGSA

Disini
berbagai jenis manusia telah aku temui
yg datang dari seluruh pelusuk dunia
mungkin kerana sikap aku yg peramah ni
aku sering ditemani dengan berbagai keletah dan perangai mereka
apa yg menarik perhatian ku
dalam ramai kawan aku disitu
aku rupanya telah menerima satu ' friend request '
dari seorang mat bangla
lalala.. hahaha
rupa parasnya boleh la
dia ada iras-iras pelakon dibawah ni..tarra...





tapi sorry la ye
minat aku cuma untuk mamat yg sorang ni
huhuhu



aduh mata dia yg layu tuuuu...
lemah badan aku siakkkk
hehehehe
eh! apa aku dah merepek ni?
berbalik pada mat bangla tadi ok
pelajar lepasan universiti
yg berijazah!
tapi oleh kerana ekonomi yg makin mencabar ni
dia masih tidak bekerja lagi
just lepak dirumah
layan keluarganya
layan facebook
layan perasaan
layan aweknya hehehe
aku pernah bertanya
pernah ke dia ke Malaysia?
dia kata sekali pun tak pernah
tapi ramai kawan-kawannya telah pergi ke Malaysia ni.
ada satu ayat dia luahkan kat aku
yg membuatkan aku begitu ter sentap!
sorry..aku ni hati pink- jiwa tisu
sikit-sikit nak sebak
macam takde kerja lain hee~
korang nak tau ape dia kata?
katanya ;
MY FRIENDS GO TO MALAYSIA TO WORKING
BUT THEY ARE NOT A LABOUR

adeh..
pedih ayat dia ni sebenarnya
itulah adat manusia
hanya kerana nila setitik
maka rosaklah susu sebelange
hurm... tapi ini jawapan aku..

please..
dont worry ok
i never thinking your friends like that
malaysian are so friendly
we are not cruel the person from another country
your friends has helped malaysia to developed
we must proud about that!

ye lah kan
takkan aku nak burukkan bangsa aku sendiri
nakal macamana pun mat mat bangla disini
aku tetap akan kata
we proud about them!!
siot je puji tak ikhlas siakkkk...
hahahaha...

HANYA 3 DIA

salam sayangs...
jika korang nak tahu dalam dunia ni aku ada 3 dia



dia yg pertama, 
dia yg selalu disisi aku selama beberapa tahun ni.
menemani aku tiap saat aku memerlukannya..
dia yg sangat mengambil berat
dia sangat manja
dia sangat menyayangi aku
bila aku menangis
dia akan pujuk aku dengan sabar
sampai satu masa
dia pun turut sama menangis dengan aku
tapi sayangnya
dia sangat jauh 
hanya suaranya yg menenemai  disini
hurm.... rindu...



dia yang kedua
dia yg agak lama jugak aku kenal 
tapi baru kini aku rapat dengannya
dia memang teman yg sempurna bagi aku
celotehnya
gelaknya
semangatnya
keiklasannya
kemesraannya
kadang-kadang buat aku selalu rindu dia
namun dia paham status antara kami
apa hubungan kami
ada masa dia ingin jauhkan dirinya dari aku
argh!! mana boleh
nanti hari-hari aku jadi sepi
sebab dia lah penyeri hidup aku kini
disaat jiwa ku dilambung tsunami yg sangat dasyat ini...
satu pekara yg buat aku sayang dia ni
dia seakan memahami naluri peribadi aku ...
hebat kan!!



dia yang ketiga
masih dalam sesi suai kenal
jarang sekali bertemu
apalagi bersembang
namun kata mereka dia lah teman hidup aku
aku masih tak dapat rasa apa-apa ketika berada disisinya
apakah dia hadir atas kehendak ALLAH utk aku?
adakah dia peneman setia hidup aku nanti?
mampukan dia melayan aku macam dia yg  berdua diatas sana?
beribu persoalan yg bermain di minda aku sekarang ni..


wahai dia, dia dan dia...
siapa pun korang..
siapa pun pilihan tuhan utk aku
korang jangan pernah fikir
yg aku tak sayang kamu lagi,
kerana hati ini memang iklasnya menyayangi korang
cuma atas nama perempuan....
aku tak bisa memilih ketiga-tiga sekali gus..
sabarlah atas keputusan tuhan utk kita ..ok sayangs?
ingatlah...andai satu hari korang kehilangan  aku
aku yakin Allah akan gantikan  tempat aku ini
dengan insan yg  jauh lebih baik dari aku tau...
insyaallah... aaminn~
aku syg kamu!



DIA DAN AKU



Sebenarnya....
kami memang rapat
kami memang satu kepala
apa taknya...

bila dia kata dia rindu
aku kata aku  pun

bila dia kata dia sayang
aku kata sama lah

bila dia kata dia bosan
aku kata rilex lah

bila dia kata dia sedih
aku kata sabar lah

bila dia kata letih
aku kata rehatlah

bila dia kata dia nak....
aku kata nak ape?
penampo boleh lah!!!
hahaha...



dia kata dia hampa...
aku tak kata apa-apa....terus diam
dan ZzZzZ... NITE!!

JAWAPANNYA....

Menjawap persoalan yg ada di laman muka buku aku
baca ni
sekarang ni aku nak jawap apakah yg hilang disitu?
sebenarnya banyak yg hilang disitu tanpa di sedari...
tahukah korang...
ada harga diri yg hilang disitu...
kekasih melupakan buahati
suami mencurangi isteri
isteri menduakan suami
anak menghina orang tuanya
maruah tercemar manakala akhlak kian rosak
semuanya hilang pertimbangan dalam menilai sesuatu
hilang akal dalam menyampaikan apa yg tersirat diminda!
maki hamun
kutuk mengutuk
mengkritik
menghina
ye semua tu ada ketika hilang punca arahnya...
hilang keyakinan yg tak bertempat
hilang masa yg bernilai dan harapan yg makin kecundang
hilang pegangan tentang cinta dan kasih sayang sejati..
kepercayaan sang kekasih terus hilang
kesetiaan si suami makin hilang
kawan- kawan yg nakal sedikit demi sedikit  pun hilang
kerana mereka lah aku semakin jadi  hilang kawalan.
ada kala aku hilang kawan baik
kadang-kadang aku sampai hilang ingatan
ada ketika aku hilang tumpuan
ah!
memang banyak yg hilang disitu...
sedarilah ...


kemboja yg gugur akan hilang seri dan harumnya...




TUHAN JAGAKAN DIA






Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia

TERJERAT DALAM MINDA

salam...
awak...
kehendak awak dah saya turuti
kenapa awak nak semua ni saya pon tak tau
tapi demi awak...saya buat jugak heee~
bila beberapa kali saya hayati
bagai ada yg tak kena ...
awak...
ada yg awak sembunyikan dari saya kan
semua tu macam ingin awak sampaikan tapi apakah?
saya masih tercari- cari apa dan mengapa
ianya agak rumit
namun
andai satu hari awak dah ada kekuatan untuk semua tu
luahkan kat saya ok
tiada paksaan disini..
semua serah kat awak
apa pun hanya satu saya pinta...
cari saya jika perlu...
saya setia disini menemani awak
saat suka
mahu pun duka....

Saya akan setia menunggu disini..


AKAK ADA AWEK?

Suasana dalam nursery

aku paling suka layan adik adik dalam nursery ni waktu mereka makan.
sambil makan ada jek pertanyaan yg keluar dari mulut mereka


aku : jom baca doa dulu ok..
adik-adik : ok ..bismillahirrahmannirrahim
Allah humma bariklana fimaa rozakanna wakinna azabbannar... aaminnnn
amboi meriah
ada yg baca kuat
ada yg baca pelahan
ada yg tak baca langsong hehehe
aku : ok... makan pelahan ok,nanti tercekik  kang..
adik 1 : akak..kenapa kena baca doa sebelom makan?
aku : sebab kita bersyukur atas nikmat Allah dah masuk kedalam mulut kita ni
adik 2 : umm... sambil angguk-angguk kepala
adik 1 : akak kalau isap rokok kena baca doa tak?
sebab isap rokok kan nikmat jugak,masuk dalam mulut gak..
aku : senyum jek..tah.. tak tau lak akak...
adik 2 : mana ada nikmatnya wak.... telan asap jek...
adik 1 : ish..tol la wak...abang kita suka isap rokok taw,
pastu dia kata biar putus cinta jangan putus rokok
adik 2 :ye ke?????abang awak ade awek tak?
adik 1 : ramai wakk....
adik 2 : kalau camtu kalau dia putus rokok pun takpelah kan...
aku : hahahahah..asal pulak adik cakap camtu?
adik 2 : yelah kak... awek ramai boleh lah dia tukar tukar awek..
pastu dia memang takde lah nama putus cinta ...
aku : hehehehe..macam-macam lah korang ni kan
adik 1 : kak...  akak ada awek tak?
aku : hah!! ingat akak lessbie ke dik oi...
dah dah makanan tu dimakan  habiskan
kang orang dah siap makan
korang berdua asik membebel jek...
adik 1..adik 2 : urm..ye lahhh....



budak yg didapati bersalah sebab banyak soal
so kena dende ni... hahahaha


sambil menyuap makanan  ke mulut masing-masing
- cakap dalam hati -
adik o adik.... akak masih normal laaaa... please dont ask me who is  my 'awek'...
hehehehe...


WHAT HE SAY ABOUT THEIR GIRLFRIEND

apa korang ingat dak lelaki ni tak reti bergossip eah?
hello..they all tu kalau mengumpat mengalah perempuan taw
hahaha wa cakap lu....
nak tau tak mana gaya sang lelaki ni bergosip- gosip
eheheh..layan...




MUS-bukan nama sebenar-
abang ni dah ramai jumpa perempuan,tapi gf abang yg sorang ni pelik sikit la.bila abang call dia tak angkat
bila abang sms dia tak balas bila abang tak contact 3-4 hari ..dia cakap abang ada yg lain !!adoi..pening kepala abang ni tau..tapikan...bila abang ajak pergi shopping,10minit dia cakap ..i dah siap ni sayang...alahai..cepat le pulak..
HETTY ZULAIKA : abang mus...kalau abang nak kekal lama dengan dia,abang kena banyak sabar dan
nasihat saya jugak,abang kena banyak duit hehehe,bukan apa girl macam ni dia ada batu pengasah  yg boleh menajamkan pisau-pisau cukurnya itu hehehe...girl mcm ni ada satu prinsip yg extrem tau bang...iaitu...ada duit abang sayang,tak de duit abang melayang lalala....^^,







ALEY - bukan aleycat ok...
bro,wa dah lebih setahun kapel dengan awek wa ni,wa jatuh cinta pun time wa pergi rempit kat pasir gudang ritu.tah nape sebab ke'cute'annya wa leh caer pulak tu beb...malangnya dia budak sekolah,mentah lagi,
tak pasal-pasal wa kena 20 sebatan tu bro..mati wa nanti..hishhh...lagi satu kapel dengan  budak sekolah ni memang payah sikit,bukan apa lah kan,asik-asik pergi tution lah,ada homework lah,mama tak bagi keluar lah.aduh...banyak betul halangan wa nak jumpa dia ni beb...boleh tension wa camni,wa cakap lu...
tapi kalau tak jumpa  wa pulak yg sewel semacam,wa rindu gelak manja dia,suara dia...mana boleh tahan bro....
HETTY ZULAIKA-  bro Aley...cinta tu buta bro,lu sayang dia,lu cinta dia,tu hak lu.
apa salahnya kalau lu jadi orang yg banyak membimbing dia untuk masa depan dia.jadikan dia awek yg berjaya dalam pelajaran dan berjaya dalam percintaan..wa ni pun bukan tak paham mood budak sekolah ni,
macam-macam ragam,so lu kena lah selalu  ambil berat..macam rancangan di tv 3 tu heheheh..promosi lagi hahahaha ^^'



RONNY- nama singkat roy
saya bujang lagi,kawan perempuan boleh dikata keliling pinggang.kalau kat laman sosial tu macam-macam perempuan add saya.dalam 2000 orang friendlist tu,1500 orang adalah perempuan.mak aii gila tak bangga.
saya memang peramah,suka bersembang,bermanja-manja dengan dia orang tu semua sebab mereka sporting habis..tapi malangnya hurm...sampai sekarang saya tak ada special lagi,tak ada kekasih hati yg saya nak ucapkan i love u tiap hari..saya nak jugak rasa nikmat bercinta jugak tapi tak pernah dapat,..mungkin lom ada jodoh dan mungkin inilah ketentuanNya,saya cuma pasrah jek,ada jodoh nanti adalah saya gf/ isteri.
kalau takde pon saya ok jek sebab status sekarang pun saya suka hehehe...tapi tulah hari minggu saya nak dating dengan siape??tu yg bosan tu ...
HETTY ZULAIKA- awak...sabar ok,semua ni adalah kerja tuhan untuk awak.sapa tak nak bahagia,
sapa tak nak dicinta,tapi kalau dah belum masanya memang lah dipanggil orang bujang hee...takpe..jangan risau,mungkin ada banyak kebaikan dari apa yg terjadi ni.mungkin tuhan nak awak kumpul harta dulu baru kawen.mungkin awak kena belajar berdikari dulubaru awak boleh membantu orang lain ( gf / isteri  awak )
so sekarang ni awak jangan lah fikir negetif ...apa yg penting sekarang...kita enjoyyy!!!!! lalalala ^_^



MAD - nama sebenar ahmad nisfu
sayang...abang dah kawin pun ..isteri abang sorang,anak 5 orang..tapi abang macam suka kat sayang lah..
kita kapel boleh tak yang??abang rindu lah kat ayang ....
HETTY ZULAIKA- hahahahaha abang mad ni biar betol,dah ada bini,dah ada anak masih nak usya saya?
alahai,bagilah orang bujang takel saya bang oi..kesian diaorang tu hah..dok menunggu awek masuk meminang ..hahahaha...dah-dah lah bang..sayang lah orang yg menyayangi diri abang tu,bukan saya tak suka  abang,tapi saya tak mahu melukakan hati isteri abang yg menyayangi abang ,lagi-lagi anak-anak abang yg sangat perlukan abang..ok... hehehehe... ^,^

nenek ni cakap : wa caya lu hetty!!heee....


amboi...
korang kalau ajak bergosip no 1  kan?hahahaha
aku  bukan nak mengaibkan sesiapa ok!
tapi apa salahnya kita ambik 1 buat pengajaran disini.
untuk buat pedoman dalam perjalanan hidup kita ni.
biar kehidupan kita ni penuh dengan pengalaman dan cobaan.
barulah extrem kannn....heheheh
awak... maaf eah kalau ada yg  terase....