REMAJA KU

Hai !
bila dunia makin maju , manusia berlumba-lumba untuk menejarnya ! selaju ikan lumba-lumba nampak gayanya mereka mengejar !

sebagai rakyat yg dibesarkan dalam era kemordenan saya pun turut sama merasai kemajuan negara ! alhamdulillah sejauh ni kami *remaja dimalaysia * takde lagi yg tak reti guna handphone ,  laptop , melayari jalur lebar dan sebagainya  . . . kalau ada pun mungkin  emm . . .aah rasanya overall tau bagaimana gunanya handphone dan gadget yg terkini tu !

namun begitu apa yg di kesan hingga keharini banyak kesan negetif yg timbul bila kesemua gadget ni digunakan !

baru-baru ni kes bunuh bersangkut hal muka buku terjadi dimalaysia dan di india ! dimana remaja malaysia dijumpai mati selepas bertemu rakan sibernya itu ! dan diindia pula seorang anak mengantung dirinya selepas ditegah oleh orang tuanya dari melayari muka buku ! uhh remaja oh remaja  . . .


dinegara kita ni pulak  penyakit baru dimana pengguna dihubungi oleh 'seseorang yg kononnya orang yg bertugas di bank negara ,mengatakan bahawa 'mangsa' berhutang itu dan ini  dan meminta nombor akaun untuk proses selanjutnya ! namun pastinya jika kita percaya pada 'panggilan' itu bulat-bulat memang sah kena tipu kerana 'pemanggil' itu adalah warga asing yg kerjanya menyamar !! uhh bahaya sungguh ni pak !!!! mau dihantar pulang apa kalian ini ???


terbaru ! dalam taman saya dimana baru semalam saya dapat tahu , murid darjah 1 berbincang dan bercerita tentang seks dengan kawan-kawannya ! phewww  18sx tu !!! paling hebat dia boleh buka story dibalik selimut tu !! mau migrin saya mendengarnya  .  .aduh . .  7 years old and she know how  to make baby ???? Tapi kes ni tak keluar metro atau tv 3 ok ..hanya gosip jiran tertangga jek
~parohhh


ya ALLAH . . . mohon keajaiban  dari MU . . . selamatkan lah remaja-remaja kami  . . .  jadikan lah remaja dimalaysia ni remaja yg berakal dan beriman ,serta mempunya jati diri yg teguh  terutamanya remaja islam yg berbangsa melayu dimalaysia  . .  ku bermohon ya ALLAH . .  selamatkan kami dari segala yg mungkar dan lindungilah kami dengan sebaik-baik perlindungan . . . aaaminn . .  .

*awak . . kalau umur 23 tu remaja ke tak ekk  . . .

Cats animals wallpaper | (19761)
peh . . payah jugak ni . . mmm

THE FEELINGS AND A LIFE

how to get your good in life ?

 Yes | via Facebook


feel fresh . . .


 Untitled


 feel great . .


Landscape Galaxy.

feel lucky


This picture is beautiful, so ready for winter


and feel sweet  . . .aww heee


(1) Facebook


PEEWIIT . .  .!! what the feeling la ni kan :p


KAU LAH NYAWA KU

malam ni mood down gila !!
nasib mood je yg down tapi saya tak down,saya masih up !
demam yg tak baik-baik tu buat saya tambah risau . .  ,. apakah puncanya ? ubat dah habis namun takde kesan apa-apa pun ! bila masuk je magrib , badan saya jadi seram sejuk dan terus panas  . . .

ya Allah penghapus dosa kah ini ?

cobaan ini semakin hari semakin berat buat ku  . .

mampukah aku meneruskan semua ni ?

selagi aku bertahan ,akan aku cuba ,namun jika gagal . . .

aku rela berundur ~

awak . . .haritu doktor ada bertanya pada saya  . . . 
family awak ada yg menjadi pesakit kanser ? saya jawap ye  ada . . .  mak cik saya , nenek saya  , dan doktor hanya menganggukkan kepala  tanpa berkata apa-apa!

saya sakit apakah doktor ? soalan saya tidak dijawap tapi doktor hanya senyum berat ! hmm nanti kami buat kajian dulu  then bila keputusan keluar pihak kami akan menghubungi awak ye  ...

ah ! soalan yg serious dijawap dengan jawapan yg macam tu ??? kalau peperiksaan SPM sah markahnya 20% !! anda gagal dokt !!

ok fine ! jawapan yg 20% tu saya simpan ,dan hingga keharini doktor belum lagi menghubungi saya mau pun mama . . . aah penantian itu satu penyiksaan !

 bodyelectricm.tumblr.com

duhai nyawa  . . .
andai kau hadir sebagai pinjaman dari yg Esa
aku terima mu dgn rasa bersyukur yg amat sangat
kerana dgn mu aku dapat merasa 1001 nikmat dunia yg sementara ni
kerana dgnmu aku dapat melihat mama dan ayah serta adik-adik
kerana dgn mu aku dapat melihat kawan-kawan ku
kerana dgn mu aku mampu melihat indahnya dunia
kerana dgn mu aku mengenal erti cinta dan kecewa
yea . . . kini aku bersyukur
selama mana Allah bagi pinjam KAMU untuk aku
selama itulah hanya KAMU lah nyawa ku
dan jika KAMU ada niat utk meninggalkan aku 1 hari nanti
aku rela kita pergi bersama meninggalkan dunia ini selamanya . . . .


ye . . . .aku rela pergi bersama mu nyawaku . . . . 


Flowers:)


KAN . . . DAH AGAK DAH . . .

PEEWIIT . . .
haaa kan dah kena usha  , sape suh masuk blog ni ,awak . . . .  bila tengok kucing getek tu main mata ,macam nak nangis pulak saya . . . bukan apa  dia tu asik kedip-kedip mata tak memasal ! lempang kang baru tau , nak bagi rose tu bagi je lah !! hahaha dia ingat orang boleh cair gaknya dengan mainan mata nakal dia tu  . .werkkk takde makna :p

Awak . . .bila semua orang sedang  sibuk . .  .

adik - adik sibuk exam
mama kerja
ayah out station
kawan-kawan busy
nenek jauh
jiran belah kanan tidur
jiran sebelah kiri asik karoke
bujang depan rumah sibuk  cuci kereta baru
class cuti
taska takde call
kawan facebook tak ramai yg peramah
bf takde
lessbie tak online
pengkid uzur :p !
gay sibuk layan game
blogger-blogger lain sedang mengarang ayat entri
saya  . . . err . .  . saya sorang-sorang disini
sunyi dan hanya ditemani kenangan dan memori . . . .
yg ada hanya lagu-lagu duka cinta semalam
dimana saat itu kau lah segalanya bagi ku  . . . .
alaaaa. . jiwang lagi !!!!*hantuk kepala kat meja !!

(3) Tumblr

TAKDE MAKNE APE-APE PADA SAYA




—–-—▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
—–-▒███████████▒
—▒████▒▒▒▒▒▒▒███▒
-▒████▒▒▒▒▒▒▒▒▒███▒……………….▒▒▒▒
▒▒
-▒███▒▒▒▒▒███▒▒▒███▒…………..▒██████▒
-▒███▒▒▒▒██████▒▒███▒……….▒██▒▒▒▒██▒
—▒███▒▒▒███████▒▒██▒…….▒███▒▒█▒▒██▒
—–▒███▒▒████████▒██▒…▒███▒▒███▒▒██▒
——–▒██▒▒██████████▒▒███▒▒████▒▒██▒
———▒██▒▒██████████████▒████▒▒██▒
———-▒██▒▒█████████████████▒▒██
————▒██▒▒██████████████▒▒██▒
————–▒██▒▒████████████▒▒██▒
—————-▒██▒▒██████████▒▒██▒
—————–▒██▒▒████████▒▒██▒
——————-▒██▒▒██████▒▒██▒
———————▒██▒▒████▒▒██▒
———————-▒██▒▒███▒▒█▒
————————▒██▒▒█▒▒█▒
————————-▒██▒▒▒█▒
—————————▒██▒█▒
—————————♥♥♥♥♥♥
—————————-♥♥♥♥♥
——————————♥♥♥
—————————-—♥♥
———————————♥



hadoii kan dah cakap jgn masuk . . .  .
takde makna apa2 pun ni
:p

SAYA SAYANG AWAK

hai  . .
semalam ada seorang kawan saya bertanya
hai cik lyenda  . .  awak seorang blogger kan
saya jawap  . . emm ye .. tapi blogger yg tah ape-ape je heee
di blog cik lyenda tukan boleh di muatkan iklan-iklan macam blogger yg lelain kenapa cik lyenda tak letak ?
saya jawap  . .  oh iklan ye . . emm pada saya , lagi baik saya tak pasang iklan dulu supaya dgn cara ini ianya dapat memberi peluang kepada blogger2 yg dah berkawin je yg pasang supaya rezki dari iklan tu dia dapat kongsikan bersama ahli keluarganya  dan selagi saya solo molo ni , lagi baik saya tak payah la pasang sebab hasil iklan tu nanti saya bukan dapat share dengan sesiapa pun  . .saya takde suami . . takde anak-anak . .  so . .tak pelaaa . . . .

*awak oo awak . . .  lihat je kesengalan saya disitu hahaha *

sebenarnya seiklasnya  saya nak katakan . . niat saya berblogging ni hanya untuk melepaskan apa yg tersirat di jiwa supaya ianya bukan lagi jadi dendam yg membara didasar hati ni . . kalau ber facebook tu saya luahkan bila masuk tengahari je status tu dah jauh ke bawah ! dah la saya ni kaki update status hehehe dan jika saya lepaskan di blog. . .klik je tajuk . . maka keluarlah luahan rasa saya tu . .  mudahkan . . tu la tujuan saya berblog . .

*awak oo awak . . mungkin ini permulaan dan saya belum fokus dalam bidang ni , tapi tak tau lah kan kot-kot satu hari nanti saya jadi macam blogger2 yg terhebat di malaya ni . .  sapa tau ye dak ?

*awak tau kah awak . . .
perjalanan hidup ku di blog peribadiku
tarikh matiku di tangan Penciptaku
hasil rezki ku dikongsikan pada yg memerlukan
jiwa ku hanya untuk yg menyayangi ku selamanya  . . .


*awak oo awak  . .  .saya sayang awak jugak !! walaupun saya tak tau berapa panjang lagikah perjalanan hidup saya  ni .  . apa yg saya tau sekarang ni biar kita kongsikan bahagia kita bersama di blog ini  . .  .
ye saya sayang Awak . .sayang awak . .syg awak  . .hingga akhir waktu itu  . .  :'(


Untitled

JOIN ME ??

tumblr quotes - Google Search

awak
bila awak baca status dan komen di wall FACEBOOK saya , tentu awak akan cakap betapa sewelnya budak perempuan sorang ni . . :) saya paham selain nampak gila-gila atau serabut saya juga seakan happy go lucky kan ! eh..muji diri sendiri tak elok kata nenek :p


Untitled


 awak di FACEBOOK tu perlu ke kita tunjuk yg kita sedang marah ? sedang sakit ? sedang frust ? sedang merana derita dan sengsara ? seharusnya tidak kan . . . sebab semua tu hanya akan membuat kawan - kawan kita risaukan kita , kawan -kawan menyampah kat kita , dan ianya menunjukkan yg kita bukan sorang yg kuat dlm menempuh perjalanan hidup ni..sehinggakan nak  mandi pun bagi tau . . .

awak . . kalau lah awak  nampak yg saya ni seperti gila . . .sebenarnya  . .  .

Me and my girlfriends
Dan untuk pengetahuan awak . .
hanya kawan-kawan rapat saya je yg tau siapa saya yg sebenarnya ,kalau sebelum ni mereka kata saya gila,then bila mereka dah joined me . .  hahaha seharusnya mereka jugak turut gila !!  tak percaya ? tenguk je komen mereka di status -status saya tu . . .  sah gila :p

Oooh ash!!

its hard to explain,but it is true !!! heee  .  .oo yeah . .

TIPS NAK NAMPAK HANDSOME/ CANTIK

hai . . .
selain belajar kita juga perlu mengajar supaya ilmu dipelajari tu tak beku dalam otak dan tidak langsung mendapat kebarokatannya ! ok fine untuk berkongsi ilmu mari kita belajar bagaimana nak jadi handsome dan cantik :

 Accessories | via FacebookOh.My.God.

1 jangan bermasam muka,lebih baik senyum senyum dan senyum *bukan sengeh *

2 jangan marah-marah,lebih baik sabar,sabar dan terus sabar *bukan buat bodoh *

3 jangan berfikiran negetif  pasal org, fikir yg baik-baik je *terbaiklah*

4 jangan suka menyebok bila orang bercakap, itu kurang handsome@cantik

5 jangan cepat rasa  kecewa , banyak lagi benda berfaedah yg boleh awak buat

6 jangan hanyut dlm diri sendiri,baiknya fokus masa depan *baru nampak machoo*

7 anggaplah hanya awak yg bahagia tiap-tiap hari *padahalmasa tu awak tgh sedih gila*

8 sepi itu membunuh tapi nikmatinya dengan tenang dan tabah !

9 Allah tempat mengadu so teruskan if want to look nice !

10 sayangi diri awak dahulu then baru sayang orang lain pulak!

11 hormat dan sayangi  mak dan ayah dan segala jenis mahluk didunia ni

13 anggaplah awak la mahluk paling handsome@cantik dan yakinlah 100% !! jgn curiga

yesss . .  pasti awak yg terhandsome dan tercantik didunia harini sila amalkan ~
(7) Tumblr

SOMETHING TO SHOUT



Untitled
dari kamar sepi ni
dalam mood mengantuk dan letih
nak saya jeritkan sesungguhnya . . . .



this 'rindu' bukan lagi mainan  . . . !!!

this is  . . .

 ~angau girl

~your girl friend

~blogger  jiwang

~anak mama saya


Untitled | via Tumblr

miss you . .


BFF SAYA

hai encik mijie alan
awak memang sengaja cari pasal dengan saya kan hahaha kenakan saya dengan animasi awak tu ! kalau saya kata saya tak masukan kreativiti awak tu dalam blog saya ni ianya memang bohong laa. . malam minggu yg dingin ni izinkan saya menghangatkannya dengan memuat turun link dimana awak sangat gumbire mengenakan saya ekk !! hahaha AMEK KAW MIJIE !!

percubaan yg sangat menarik kan mr !! click here !!


cobaan yg kedua yg buat saya spechless kejap !!!  grrr click here !!

ye itulah 2 hasil kerja si mijie yg durhaka pada kawan baik dia !!! mijie oo mijie  . .  ekau tak do koje laen ke ujang  ??? mau je saya sumpah dia jadi cawan macam dalam pic yg kat bawah tu ...eeee


 Girly Pαrαdise. | via Facebook



CINTA ROCKER SENGSARA

CINTA ROCKER SENGSARA by Lyenda nur



Love is in the air
 di malam yg fantasi kita ditemukan
 merundum kasih dulu yang tak kesampaian
 naluriku, nalurimu menjadi satu
 nafas cinta  kian terpatri
 bisikan hati menghangat jiwa
 mampukah aku mengawalnya
 sanggupkah engkau menahannya
 pelayaran kian bersatu
 menuju kepulau harapan
 namun berjayakah percintaan ini?
 kau pastikah? kau yakinkah ?
 kasihku ...
 bukan ini pinta nya kita
 melepaskan hati yang kian sengsara
 memadamkan api yg kian membara
 membiarkan segalanya menjadi kenangan
 kenangan cinta rocker sengsara...
 antara kau dan aku ....


Apr 30 hasil dari idea Lyenda Nur Ixati ,23, jb

When ya got me in a gridlock what a great spot saya syg awak . . .

LAPAR DAN BAYANGAN

awak . .
saya lapar
saya lesu
saya letih . .  .

Júlia Photos - Adriana Roberto da Rosa | via Facebook
awak dlm minggu ni kata mama
saya kena kurangkan makan nasi
sebab sekarang ni musim exam
so makanan yg sesuai utk saya ialah
My food
tp saya cakap kat mama  . . .
saya nak makan  ni
Tumblr

nak ni

♡

dan nak ni . . .

 Yummi cakes

nak yg ni jugak



Chocolate cake with raspberry buttercream

nak yg ni ...



Untitled

nak ni . . .





*

nak ni
 Cookie.

dan nak yg ni
 eh eh eh . . .  peace . . . kalau dah lapar
macam-macam yg bermain didepan mata
yg tak munasabah pun terbayang jugak
heeee . .

DEMAM YG TAH PAPE TAH

hai
good morning semua , harapan saya moga hari ini lebih bermakna dari semalam , lebih suksess , lebih sihat , dan lebih pada kearah kebaikannya  . . aaminn . .  .bila mood demam rupanya bukan semua simpati kat saya ni . . rupanya ada jugak yg berbesar hati membuat saya tambah demam . . orang yg sungguh awesome tu ialah dia  . .

 
^ω^virus H.A !



siapa dia saya pun tak tau . . tapi kata doktor ,doktor memang kenal sangat budak ni .. . yg doktor tak kenal ialah virus jenis apakah yg buat demam saya naik mendadak tu ! pernah doktor kata mungkin virus H.A tapi doktor tak pasti apakah ?! . tapi bila saya tanya virus apa tu dok ? family HIV ke ?? atau H2O ?  dengan pantas kilat doktor cakap . .bukan..bukan.. tu penyakit merbahaya ,demam awak ni demam yg sering terjadi bila orang yg selalu kena abaikan . .  . dan saya hanya jawap . . ooooooh. . .macam tu . .baru saya paham kenapa demam saya tak baik-baik dari haritu . .  memang nakal budak tu sekarang ni !!!!


 Anime

BRO BEAR AND HIS LOVE

offline  muka buku then lepak blog kejap sambil layan mata yg dah mamai ni , baru tadi mendengar ...eh..membaca luahan seorang pemuda harapan bangsa ! adik 'bear' dimana gf dia mengabaikan dia . . !ohnya zalimkan . . dalam saat dia bercouple ,boleh pulak gf dia tu buat akaun fb  baru tanpa pengetahuannya dah tu tidak di addnya adik 'bear' saya tu ! kecewa sangat lahai pemuda harapan bangsa tu hehe

awak . . bila membayangkan sakitnya hati kena game . . . rasa berdosa tiba-tiba muncul dalam jiwa saya! tak mampu nak saya bayangkan jika saya berada ditempat itu ! kecewa campur sedih , tapi sebagai orang lelaki adik bear kena kuat ! tak mau sedih-sedih ! buat apa nak sedih bagai sedang dia entah-entah tengah happy diluar sana !! what the life ??

cayok bro , perempuan ramai di dunia ni ,lagi pun adik tu muda lagi baru 19 tahun kan? perjalanan masih jauh ! dan teruskan usaha , fokus pada pembelajaran, itulagi penting . .

 :)) sembang  dgn adik bear disini jek..


and the last pm tu   adik bear cakap kat saya  . .katanya :

adik bear :
tah la kak,adk na study un da xdew mood,adk da mcm L dlm death note except adk xpandai cm L
1 hour ago · Sent from Mobile
Yenda Ixati
emmm . . jdlah dri sndri
 fokus pd yg mmpu
 yg xleh fokus tu abaikan jap
 ngade r nk down sbb pmpuan !
1 hour ago
adik bear -.- realiti llaki akan down bler tulang blakang dia wat cmni
1 hour ago · Sent from Mobile
Yenda Ixati
apa yg perlu skrg ni jd lah lelaki yg kuat ! sbb org dh maen2kn kita,nape kita plk nk sedih2..nk down2..sdng dia tah2 tgh happy gila kt sana ????
 so?? nak inaya diri sndri ke ???
1 hour ago
adik bear : aa :3 kan bez inaya dri sendiri,dunia kesunyian
1 hour ago · Sent from Mobile
Yenda Ixati
xde maknenya . . .:p
1 hour ago
adik bear : ade,orang xkisah un kita watpe,kita mati un orang tataw :3
1 hour ago · Sent from Mobile
Yenda Ixati
tu ayt org frust . . jgn guna !!
1 hour ago
Adik bear : haha kk k la kak na tito peluk pooh,nyte2
1 hour ago · Sent from Mobile
Yenda Ixati
ok . . pebrng pelok pooh... hehehe
 nite bro . . :)

kalau awak perasan . .  dia nak tido pun masih pelok pooh, so  rasa saya dia belum layak untuk fikir soal cinta yg kena game tu lagi kot hahaha..bear ,bear... study first bro . .  :p

FASHION INSPIRATION by KLAOUDYNAakak pun selalu kena game dik,but akak rilex jek




PEREMPUAN VS LELAKI

hai awak . .
entah kenapa minggu ni mood saya tak macam mood hari-hari minggu lepas ! macam ada yg tak kena disini tapi saya cuba untuk mengatakan . . don't worry. . everything gonna be ok ~ insya Allah . .minggu ni dua kali saya diserang demam over dose ! entah apa yg over, saya pun tak tau lah ,tapi ada orang kata kalau demam yg on off ni ,maybe itu demam merindu . . owh . .kacaw ni . . malam tadi sebelum offline muka buku ,saya sempat  bersembang dengan adik manja saya iaitu A.N !


Carole_s | via Tumblr adik A.N ke ni . . .heee


kami bersembang pasal seorang sahabat kami yg sungguh menjatuhkan maruah kaum kami *orang perempuan*! puncanya hanya kerana cinta . .  dan kalau lah cinta tu dibalas mungkin tidak menjadi masalah ,malangnya sang jejaka melayu terakhir tu menolak cintanya !! walau bagaimana pun si jejaka tu menolak cintanya dengan cara elok-elok sahaja . . tapi si kawan kami ni bagaikan tak reti bahasa , beliau terus mendesak dan mendesak sang jejaka sehingga si jejaka naik bosan dan meluat ! dan akhirnya block profile muka buku adalah jalan yg termudah !


Cupcakes 4ever! | via Tumblr sweet mcm girl yg masaknya jugak heee

awak . .  kalau dia budak sekolah rendah atau mungkin menengah saya akan cakap . . ala...budak baru nak up ,memang sukar untuk memahami . .tapi ni dia dah pun dewasa . . .dah pun berkerja !! so what the function her kind of 'kepala hotak' opsss ayat lucah disini , tapi saya memang tak puashati dengan perangai perempuan begini ! dia sanggup merendahkan diri hanya kerana perasaan cintanya itu. pada asalnya memang saya tak ambik port langsong kes begini tapi bila dah membabitkan kawan-kawan ianya sangat merisaukan saya !
 Googlerisaunya saya . . .

 awak..ooo awak . . betul ke lelaki di dunia ni dah nak pupus ?? hahahaha by the way ada seorang lesbian cakap kat saya  . .  betul tu sayang . .  kat dunia ni tak ramai dah lelaki ,yg ramai nya JANTAN !! Adeh . . . .  teruklah saya macam ni . . . rasa-rasanya  saya kena cipta alat mengesan lelaki lepas ni . . sebab saya tak nak lah beri mama dan ayah saya anak menantu golongan  jantan ni . .  .alahai . .  zalim tu awak kan . .  .

 Untitled
oklah nak offline . . nak cari barang-barang untuk buat alat pengesan lelakilah . .  :p yes mama . .ayah . .saya akan carikan menantu LELAKI untuk u alls ok. .  insya Allah . . .^_^






SEJAUH MANA DIA BOLEH PERGI ?

jam 12 malam . . . sunyi sepi . . sunyi gila ! bunyi cengkerik pun takde ! apa lagi bunyi kodok  ! bunyi kucing mengawan ! ye la . .semua nya tak berbunyi mlm ni . .  serious  memang sangat sunyi .tetapi jari jemari saya ni tengah gatal nak menaip keypad , so layankan ajelah . .

Untitled
jari jemari kian terasa teringin menaip ..


diluar sana . .  .sesekali kedengaran angklong berbunyi . .  klong. . klong... klong . .  pastinya angin bertiup dan bunyi angklong itulah teman setia saya saat ini . . selang beberapa ketika . .  suara bersungut sang guruh kedengaran di langit gelap malam ini . entah apa yg disunggutkan si guruh itu . .  entah apa maunya  . . . entah mana arah jatuh air matanya nanti . .

Room | via Tumblr
kamar pun jadi sepi . .


eh . .  membebel jek saya malam sunyi ni kan . .sebenarnya saya nak kongsikan sesuatu yg agak menarik untuk di perhatikan . . persoalannya : berjayakah dia mengejar cita2nya dan mencapaikan impiannya itu ???? Allah je yg tahu . . .  dan sebagai insan yg perihatin saya pun mencadangkan tuan punya diri tu memberi kebahagiaan kepada org tuanya dulu , sebelum memberi kebahagiaan kepada 'pemaisurinya' itu . .  jom lepak sini klik link menarik ni ok!


Porcelain doll | via Tumblr
kayak retis laa . .

kemudian bila dah tenguk , awak jawaplah sendiri ,kemanakah arah cintanya pada pelajarannya dan kepada kekasihnya  . . . *takbirrr* mohon Allah lindungi adik ini dgn keluarganya  ...aaminnn . . .


Forever | via Tumblr



KONGSI LAGI

assalam .  .hai awak selamat pagi . . harini nak kongsi sesuatu yg agak memeranjatkan tapi memang patut dikongsikan  supaya menjadi rujukan dalam kehidupan kita seharian . . .

TAJUK : ZINA AKAN BERTERUSAN WALAU PUN DAH DI IJABKABUL..BACA UNTUK PENGETAHUAN SENDIRI DAN PEDOMAN SEMUA...HIDUP SEBAGAI SEORG BERNAMA ISLAM JNG TERUSAN DLM KEJAHILAN.

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perkahwinan seumpama ini Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu,bila dapat tahu anak "pregnant luar nikah" cepat 2 dikahwinkan. Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting.

 Soalan 1 :
 Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?? Jawapan  : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

 Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah? Jawapan  : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

 Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin? Jawapan  : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada bayi yang dikandung itu.

 Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan? Jawapan : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.

 Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?Jawapan  : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

 Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah? Jawapan  : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

 Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?Jawapan  : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

 Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya? Jawapan  : Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

 Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri? Jawapan  : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.


Kesimpulannya: Ibubapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan pernikahan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab Dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat... Tolong jangan abaikan pesanan ini. Ini merupakan satu perkara yang serious jadi, fahami Dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

 Mafhumnya: Katakanlah..."sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam".....WAHAI PARA SAHABATKU... ..INSAFI LAH DIRI....USTAZ ROSLI AL HAFIZ

*awak . .peringatan ini juga buat saya ,moga kita sama-sama dapat manafaat bersama . .  .InsyaAllah

THE FEELINGS . . .



Pleasant Respite | via TumblrFotky uživatele Born to die. † | via FacebookTruth|LovepandaCute CatHug, pleaseI always miss you at night Untitled :3  bbyUntitlediphone | TumblrMusicAmor