RAMADHAN YANG MULIA

Seronok kan cari silap orang? Kita boleh hina dia . . .kita boleh aibkan dia . . .kita boleh ceritakan semua keburukan dia kepada orang ramai . cerita sana ! cerita sini ! tanpa merasa bersalah  .malahan kita puas bila ada kawan-kawan memberi komen menyokong ayat yang kita update kan tu . alaaaahaiii . . .buruknya perangai !

tapi esok 29 jun 2014 masihi ,telah masuk lah bulan ramadhan buat tahun ini  untuk semua muslim didunia ini  .adalah lebih elok kita sama -sama pertingkatkan amalan masing-masing .tak nak dah gossip -gossip lagi . tak mahu dah kata-kata kesat yang boleh menjadikan orang marah atau terasa .tak nak ok tak nak !!

esok . . . kita sama-sama menaik tarafkan iman kita . duduk lah  diam-diam ,berzikir banyak-banyak sambil  melakukan kerja-kerja harian .kalau berjalur lebar tu ,carilah info yang bermanafaat sikit  . tak mau lah cari silap orang lagi  . kerana tak guna kita menahan lapar dan  dahaga kalau perangai kita masih lagi serupa dengan bulan -bulan sebelumnya  . Rela ke kena tegur nanti ??


menegur kesilapan secara depan -depan orang ramai bukan lah cara yang terbaik ,mungkin tak payah la kot sebab masing-masing dah besar panjang , otak dikepala pun dah kenyal dah  rasanya  .tak lama lagi jadi liat ! so kalau kita tak mengubah perangai kita . . siapa lagi nak ubah . . ye dok ?

untuk semua muslimin dan muslimah yang cik Lyenda Nur sayangi.
SeLaMaT mEnYaMbUt RaMaDhAn Al~mUbArAk EsOK  . . .
selamat beramal ,moga tiap amalan diterima . . .aaminnnn . . .

PATUT-PATUT LA

Bila cakap pasal cemburu ramai yg kata : cemburu tandanya sayang . . .

Ok fine ! tanda sayang  tu memang la ye , tapi kalau dah tahap babun tua rasa cemburu tu sampai memutuskan silaturahim orang lain . . . ape kes beb .

Ada hambaAllah tu terpaksa mengalah bila pasangannya menghalang aktiviti keagamaannya hanya kerana terlalu ramai orang masjid yg menyertai aktiviti itu . pak imam yg suci wajahnya , pak bilal yg merdu suaranya , ajk masjid yg peramah - peramah orangnya.

Pada saya kalau hanya sebab ciptaan Allah yg indah dan menarik tu pun boleh timbul rasa cemburu . .  baik terjun lombong . kerana itu bukan lagi  tandanya sayang tapi tu lah tanda buang tabiat . . .

Bukan tak boleh cemburu ye pak cik . . tapi biarlah bertempat , mak cik mesti tak curang .


AWAS !

Merajuk ? Siapa ?Adik? Kakak? Kawan-kawan? Atau kekasih ? Ahh biarkan saja mereka merajuk .kerana mereka ada hak untuk merajuk selagi mereka ada perasaan sayang . TETAPI !!

Aaaa . . . jangan sesekali kita buat ayah dan ibu kita merajuk dengan kita . bahaya ! Menjadi si tanggang mau? Haha . . .

Ala chill la . . . kalau kita dalam situasi bingung dengan manusia yg suka sangat merajuk ni , ada baiknya biarkan saja dia dengan perasaannya tu . bila dia dah cool , akan dicarinya nanti. . .hee

Awek merajuk ?
Wat cool !
Wat lex !
Wat peace !
Hahaha wat bodoh jek????

Tapi kalau dia merajuk terus . . . hati-hati masa tu awak dah tak boleh nak wat-wat lagi dah . ada baiknya cari jalan penyelesaian . senang jek  . .minta pertolongan dari Allah swt . insyaAllah janji Allah pasti .

FIRDAUS ?

Menitis air mata  ketika menuntun kisah adik Firdaus ditv3 tadi ─Ćalam buletin utama .


Melihat pada azabnya tubuh badan dia tak sangka pula saya yg dia berusia 15 tahun .

Ibu seorang ibu tunggal , yg terpaksa berkerja untuk menyara keluarga dan katanya dia terpaksa menyimpan Firdaus dalam sebuah bilik yg lantainya tidak sempurna strukturnya disebabkan tiada orang yg mahu mengasuhnya.

Adik Firdaus OKU , dikurung ketika ibunya pergi kerja ? tergamaknya . . .


Tapi logiknya mata dan minda saya berkata  . . . . kalau ditinggalkan hanya ketika ibu pergi kerja , kenapa rambut dia seteruk itu ? Tubuh disaluti najis , baju koyak rabak yg teruk sekali ?

Adik tu bagai  . . . . ahh . . Allah je yg tahu . . .


Alhamdulillah dia ditemui hari ini . Allah selalu berpihak pada yg terinaya .


Terima kasih Allah kerana menamatkan penderitaan adik Firdaus.


Terima kasih mama kerana menyayangi saya selama ini .

MOGA BERUBAH

Adeh . . . .Bila anak kurang ajar , salahkan seorang ayah menegur ?

Masa kecil mungkin terlalu sayang , jentik pun tak mau . siapa tak sayang anak ye dak ? Tapi bila terlalu manja , ni lah padahnya . . . dah dewasa tapi masih tak matang .


Bukan nak salahkan sesiapa sekarang ni . pada realitinya kalau ayah dah tegur bila kita dah dewasa ni  . . tu bermakna  kita memang betul-betul salah dan telah melalukan kesilapan yg sangat besar .


So why not kita berubah? Insaf . . mohon maaf kat ayah ? Ayah kita dah tegur kan? Artis atau bukan . . . sebagai manusia kita kena ambil pehatian dalam hal ini .

Ayah kena dihormati ! Wajib ! Seteruk mana pun jalan hidupnya. Dia tetap ayah kita ! Ingat tu kawan-kawan !!

Bila bro Amy search menegur perangai anaknya si Nabila . . . pada saya orang luar janganlah memburukkan lagi keadaan . . biarlah hak mereka anak beranak eah .

Mengenai peminat yg mengajak tukar agama tu , orang jabatan agama tak nak bantu Nabila ke ? Kesian dia .

Dan sebagai peminat Nabila saya berdoa agar beliau tak tersasar jauh dari landasan agama berdasarkan nama sebenar beliau NABILA HUDA .
Indahnya namamu . . ..

MATI HIDUP SEMULA



Malam jumaat . . .
Sekali lagi saya hadir dalam kamar blog ini setelah beberapa hari ianya sepi . .

Bukan menghilang dengan sengaja atau pun merajuk tapi saya terpaksa pujuk hati yg makin hari makin parah lukanya .

Kenapa hati boleh terluka ?

Bukan sebab saya tusuk dengan belati rambo tu , tapi disebabkan kata-kata seorang insan yg betul-betul buat saya menangis berhari-hari , saya cuba untuk kuat , saya kumpulkan semangat saya yg hilang dan akhirnya malam ini saya boleh menaip kembali .

Apakah kata-kata beracun itu ? Jum baca di bawah ni :

awk nk apa lg dgn sy? Ckup2 r dh menyakitkan hati sy ye . . Sy kdekut ke, tamak ke, jahat ke, atau pape ke . . Biar r cz bg sy awk dh jdi hantu arwah . . Oke!

Jun 13 at 8:23pm·Sent from Mobile


Dan selepas tu , saya rasa saya betul - betul dah mati  . . .


KEKOSONGAN YANG BERMAKNA


pernah kah kau rasa jiwa ku kosong ?
atau engkau sendiri yang rasa jiwa mu yang kosong ?
ye kekosongan ini memang akan kekal kosong bagi aku
kerana perjalanan tanpa jiwa lebih selesa dan aman
dari perjalanan yang menjiwai 2 jiwa !
rupanya kosong itu tak sakit mana pun
seperti mana yang selalu diwar-warkan
rupanya ianya baik-baik aja kok !
rupanya manusia aja yang sering menyalahi statusnya sendiri
bahawa solo itu sunyi !
siapa berani bilang begitu ?
pada aku kekosongnan ini adalah ketenangan !
aku bisa buat apa aja yang aku mahu.
aku punya kuasa diri .
aku punya nilai hati aku sendiri.
aku punya  masalah hanya aku sendiri .
orang lain tak perlu sakit kepala memikir aku
orang lain tak perlu khuatir kan kisahnya diri aku
orang lain hanya perlu uruskan dirinya mereka masing-masing
sedang aku masih lagi disini ...
dalam kekosongan ....

Allah....terimakasih atas segalanya ....

PENGGANTI SAYA YG AWESOME

sempena musim cuti sekolah semesta kedua ni , saya memang dah jarang guna pesbuk  . kerja dan tanggung jawab terlalu banyak menanti .kata orang buat kerja kena ikhlas jika mahukan hasil yang terbaik .ok ,saya memang ikhlas ! saya abaikan laman sosial .on pun kejapkejap ,selebihnya adik saya  yang uruskan . alhamdulillah . . .walaupun dia sikit sengal keh3

dia kalau update memang macam status cari gaduh ,tapi padahal masa di update tu dia gelak je memanjang hehehe . . sebab tu saya cakap dia sengal !

malam tadi dia hampir je bergaduh dengan member alam maya saya bila someone tu komen yang ayat dia lebih kurang berbunyi macam ni :

asik jiwang memanjang je bila melintasi timeline ni ,
sudah-sudah la Lyenda ixati , get your own life !


hahaha yang paling syok bila je terbaca komen tu , adik saya  terus hangen satu badan ! dia siap buat status marah2 lagi yang katanya :

bro . . xsuke status wa ekk???
kasi block aaa pe lgi !!
tu pun kena ajo ke beb??
addoii ...



demi mengelakkan kepanasan yang berpanjangan ,jalan terbaik saya switch off wifi kemudian saya delete komen yg someone taip kat status saya tu .hehehe settle ! tapi ingatkan bila dia dah tidur ,Bangun pagi dia dah lupa ! rupanya pagi-pagi lagi dia dah online kemudian dia bagi sound pulak kat mamat tu ! ohnyaaaa . . .sungguh ganas adik saya ni !




Ni saya ambil sebahagian dari komen dia dengan someone tu ,kang tunjuk semua ,macam mengaibkan orang le pulak kan hehehe .nahas la kalau jadi bf adik saya . hari-hari kena belasah la camni hahaha . . .

MALAM SUNYI

serious . . malam saya makin sunyi  . . . bulan dah tak mahu berbicara lagi dengan saya . bintang pulak dah pergi  jauh meninggalkan saya . dan haruman bunga kasturi sudah pun lenyap di taman impian saya .

kalau dulu  . .
tiap malam saya di temani cahaya bulan
tiap malam saya dilengkari dengan cahaya bintang
tiap malam saya diharumkan dengan bau kasturi ditaman hati
kini tiada lagi
semuanya telah hanyut dibawa arus kenangan
dan saya telah pun menjadi seorang perempuan yg diburu sepi
disetiap malam saya yang sunyi ,
tanpa bulan ,tanpa bintang dan tanpa haruman kasturi . . .
menangis ??? saya dah tak reti menangis lagi . . .  . .  .