SAMBUNGAN PERJALANAN 2015 AKU

**Patah -patah jari **

okay menaip .. Sambungan  dari post yang sebelumnya . Lepas masuk kolej jururawat kat Pulau Pinang , 200% dunia aku dikelilingi perempuan .Ahh ni hal biasa bagi aku . takkan aku nak masuk hostel jururawat lelaki pulak kan..hahaha macam ada hostel jururawat lelaki kat P.P !!

Lepas kakak aku  pergi , ramai kawan2 siber dia  cari aku. Termasuklah " kesayangan kami"  budak Selangor  yg  dah bawak kami lari jauh dari Johor . korang ingat tak kes culik yg terkini tu ? aa tu budak Selangor dibawa lari ke Johor but in my case budak Selangor pulak culik aweks Johor yang comel manja2 gini   bawak masuk Selangor  !! Ah sudah .. tapi dia  just culik hati dan perasaan kami je pun , lain2 takda nak diculik doe ..hahahaha

Sangkut pasal budak selangor dlm kes aku ni , well ..kami sama2 terasa kehilangan akak . entah hantu apa yang melekat diminda aku , masuk je bulan  julai  dia ajak aku bukak satu syarikat . Nama compony tu , *jom bercinta*  hahahaha aku nak couple  dgn kesayangan aruah akak?? Mak oii .. bagi aku masa sikit beb !! Aku tak mau gagal lagi !!

Lastly pd bulan ogos 2015 , aku join invited dia .kami ingin buka syarikat untuk menjalinkan cinta jarak jauh  .dan semua ni adalah RAHSIA kerana apa?? Kami je yg tahu . Ermm bila dia pesan :

love me like u do!
like me like u do!
touch me like u??
jgn nk touch2 k..

 HAHAHA!! GG  !!!

Ok..k.. i follow your rules , dear . Lets go !! But sesuatu telah berlaku dalam syarikat cinta kami , sehingga  aku dengan bodohnya terguna pakai minda low-class aku paling durjana yg pernah aku ada . aku kemalangan selepas ada sikit selisih faham dengan rakan kongsi cinta aku . 1minggu aku terlantar diward .motor aku sangkut kat balai !! Rusuk aku patah !! Well played mia !! Hang  boleh cuti selama 2 bulan kata doktor handsome . ohh aku masih diberi peluang utk hidup rupanya beb !!! Biar pun kecederaan fizikal dalaman aku dah boleh buat aku dikurangkan wang hantaran !! Tapi aku masih boleh jadi mama bagi bakal anak2  aku nanti !! Alhamdulillah  .. Bila dah beransur pulih , otak aku mula kelaut doe , tetiba mengidam kan sesuatu ..

Mama !!! Orang macam nak kawennnnn  laaaaa ....kihkihkih

but mama selalu perli aku , masak tak reti ,jangan harap nak kawen muda2!! Belajar dulu sampai habis . Kerja elok2 , nanti dapatlah calon suami yg elok2 jugak . Ok ..ok .. semua yg elok2 je cakap mama ye?? Eelokkk sangat !!  ahh aku follow jugak rules mama !! Fokus study la beb !! Ilmu perlu , takda ilmu kita selalu kena kencing dengan  si  lagak pandai nanti !!  okk aku study kat Kota Singa atas permintaan mama . Mama tak nak aku jadi minah rempit yg hanya menjahanamkan dirinya sebab selalu bawa motor lelaju !!  Aku kecewa doe bila mama melarang keras aku sentuh mana2 jenis motor !!
Emm pasrah laaa

Dan bila dah 24jam terperok dalam bilik ,study ,study and study. aku mula abaikan syarikat cinta ,sebab aku rasa dunia aku dah tak serupa orang lain. Aku dah tak secomel aku yg dulu sebab dah tak boleh lompat bintang tiap hari.jalan pun tak laju ,lari pun dah tak kencang !!

But what my partner  said? Saya akan terima apa jugak keadaan awak. kisah hidup awak , siapa awak sebelum ni dan hanya awak je yg saya mau sampai bila2! Tolong jgn hilang dari saya dan jika awak hilang , saya akan mati .. ahh sudah !!  Aku bukan malaikat maut doe !! Aku mia !! awek bengkel yg dah tak boleh bawa motor lagi !!  :'(

Dan harini ,diakhir 2015 ni , aku masih lagi bersama my partner ..mr Ayen .eh ..siapa Ayen ??? Entoh ..kawe dok pahe  nok  kecek hok la nim . Gewe comei memey toksei hahahaha aku cakap ape ni ? Hahahaha mampush tak paham !!

Well ..2015 dah nak basi .aku tetap aku , apa yg berubah ?? maybe dunia aku lepas ni kot .korang nak tau kesah dunia aku akan datang (2016) ??? Study ? Kawen senyap2? Atau kawen lari ?? Atau jadi hamba buku ? Atau mendiamkan diri dari semua orang??? Korang rajin2 lah masuk blog gila aku ni ...jeng3!! ..suspend siut !!  kihkihkih

K..aa..selamat tahun baru korangsss ..yg lepas2 usah dikenang donggg ..simpan buat sejarah peribadi paling mahal dlm hidup oook !!

Aku sayang korang doe !!! daaa...


PERJALANAN 2015 AKU

2015 akan berhenti digarisan penamatnya . banyak sangat ranjau ,onak duri , suka duka yg aku jalani  disepanjang 2015 ini . Yang mana rata2 pengalaman tu telah banyak membantu aku jadi seorang manusia .

Perjalanan 2015 aku  bermula Pada Awal tahun lah kan. Dimana aku baru kenal apa itu kehidupan punya sebuah keluarga . Ayah ,mama , kakak dan adik . detik itu aku rasa detik paling bahagia disepanjang hidup aku . Semuanya  bermula bila aku terpaksa meninggalkan mereka selama 3 bulan untuk menyertai program latihan di kem PLKN  yang aku delay tahun 2014 . Paling sayu bila mereka datang menziarahi aku ,bermalam dengan mereka di chalet , makan2 , gurau senda dan keesokkan harinya mereka terpaksa melepaskan aku semula ke dalam kem . Perh detik tu merupakan detik paling sayu  . hinggakan aku macam tak nak lepaskan pelukan kakak , mama , ayah dan adik E . tapi aku tahu , mereka berempat mana  boleh tidur dalam kem dengan aku selama 3bulan tu kan..hahaha bayangkan ayah masuk kem PLKN ..adoiyai .. i can' t imaging it !!  Mama pulak jadi komandan masa kawad  ?!! Hahaha melampau bayangan aku ni . Dan bila kali family nak gerak balik , pastinya airmata  awek ganas aku tumpah . perh  aku bukan mudah nak nangis sebenarnya doe . sayang oi airmata ni  ..hahaha  tapi akhirnya terjebak jugak nangis teresak2 ..

Lepas keluar dari kem ,aku ngadap pulak kemelut  cinta ala-ala cinta  tangkap muat pulak . Keperempuanan aku tercabar bila orang yg katanya sayang aku , sanggup tunggu aku ,rupanya ada affair dengan perempuan lain  . aku nyesal ? Tak ..aku tak pernah nyesal jumpa dia . Aku just terkilan bila dia anggap , aku hanyalah cinta percubaan untuknya . Dan lagi menyayat hati aku , perempuan  cantik manja yang baru dipujanya itu hanya pandang wang dia je ,bukan ketulusan cintanya . Serius aku sedih sangat masa tu ,tapi aku nak buat macamana ,sedang dia pun dah buang aku jejauh dari dunia dia . aku pergi dengan senyuman je lah..

Akhirnya aku bawak diri ke kota singa . Yep ..berkerja part time di salah sebuah syarikat telekomunikasi di Singapura . gaji yang lumayan dah berjaya  buat aku mimpikan sebuah motosikal Kawasaki Ninja  jadi  buruan nafsu .masa tu aku tak pandang manusia bernama LELAKI ..pandang lelaki pun aku tak stim dah ..asyik motor !! Motor !! Dan motor !! Hahahaha .lagi2 abang sepupu aku ,yg aku panggil  along ada sebiji kawasaki ninja ,aku dah melting giler doe ..hahahaa bila free, tiap hari minggu aku  melenjan motor dia untuk cari ilham .. haish ilham apa je aku nikan ..huuuu ilham peminat tayar dua la beb ..hahaha

Tengah sedap aku kumpul duit partime nak beli motor , 1 jun 2015 . aku dikejutkan dengan panggilan kecemasan yang mengatakan kakak aku , cuma dia sorang2nya kakak aku  dunia akhirat ,telah pergi untuk selamanya . Masatu  jam 2 am , aku yang baru nak masuk mimpi lepas balik dari kerja shif petang , hampir je pengsan !blank !! Tanpa fikir panjang ,aku dan family makcik bergegas pulang ke JB.. jam tu jugak kami gerak .

Pagitu ..lepas jenazah akak dikebumikan..aku sedar yg aku dah kena jadi anak mama yg kena ambil semua tanggungjawab yang selama ni akak aku pikul . Thanks kak .. lepas akak pergi ,orang rasa orang dah jadi seorang anak mama dan seorang kakak kepada adik E . Thanks to Allah too sebab beri aku jalan yg selama ni aku tak nampak .  Biarpun aku kehilangan satu2nya kakak yg aku ada .  Tapi aku tau , semua perancangan Allah ini , ada hikmahnya . Aku redha ..

1 julai  2015 aku berjaya  jadi salah sorang pelajar di sebuah kolej  kejururawatan di Pulau Pinang .  Ketika hati aku sedang merindukan aruah akak , aku kena pikul 1 lagi tanggungjawab besar ,iaitu seorang pelajar . Bukan mudah sebenarnya beb .  Aku yg tak pernah duduk dihostel , tak pernah terperap dalam bilik lepas waktu kelas , yg aku reti , selalu lepak shopping kompleks ,akhirnya  berada dalam tembok kolej yg aku rasa bagaikan penjara buat gadis2 comel  macam aku  . Serius doe bulan pertama ,dunia aku penuh dengan tekanan dalam kolej tu . perhh ..kalau bukan kenangkan amanah akak suruh aku sambung  study , aku takkan ambil pilihan ni . akhirnya aku akur jugak ,nilah tanggungjawab yg aku kena hadap ! Ok ..go on mia !!! Dan pada satu hari tu ...

Jap lah ..sambung post lagi satu k .. tak muat pulak ruang tab ni ..hahaha nanti aku sambung  .. daaa ...~~

SAMBUNGAN SUSPEND 1

Beb ..
Lepas  aku dah sedar , pagitu , doktor ada panggil mama dan ayah kebilik doktor. Aku ditemani Fatin dan Along ( abag sepupu aku dari Singapura ) . Suka lah Fatin tu dapat melepak dengan along , sebab Fatin  sejak dulu minat kat along , tapi malangnya along dah ada gf dan nak tunang dah new year ni . Kata Fatin , biar ku simpan perasaan ini jadi kenangan aku * dengan muka poyo dia tu ,aku , dila jadi  tukang gelak je lah. hahhaha a Fatin memang suka buat lawak bodoh yg menampakkan dia macam bodoh , tapi orang lain tetap akan terhibur walaupun sikit.

Dik .. awak makan apa sey ? Tanya along perlahan .
Entah aa , orang pening masa lepas balik dari rumah Fatin tadi , orang ambil aa pain killer , masa tu ubat2 dalam stock tu terjatuh , orang ambil dua biji terus telan . tapi lepas tu orang tak ingat dah apa jadi.

Kau ambik ubat pain killer warna apa doe ? Nurse peribadi aku si fatin bersuara . setahu aku stock ubat kau , pain killer yg kau punya tu dah habis dah . Yang banyak  ubat demam dan ubat penenang je yang aku nampak  haritu. kalau vitamin semua dalam botol berbeza warna ,takkan kau  tak reti baca pulak bro??

Yeke beb dah habis ?? Dah tu pil warna hijau muda tu ubat apa? Aku mula was2.

Yang hijau biru muda tu ke?

A ah lah .. tu bukan pain killer ke ?

Pegh  !! Masakkk aaaa .. Fatin tepuk dahi berkali

Pehal  bro ? Along soal Fatin dengan muka serius

Sebetulnya tu pil stress untuk si "mangkok" ni aa .. ubat sendiri pun boleh lupa .bukan baru minggu ni makan ubat !! Kau tau kan , ubat penenang kandungan morfine dia  tinggil kalau yang warna hijau tu .tu paling power punya sengal !!! Padan aa dah macam orang mati , terkulai je kau Mia !! Grrrr ..nak mati ke doe ????

Ahh sudah , fatin marah aku .

So , adik salah makan ubat la ni ????

Aku  : sengeh tunjuk gigi

Fatin : tenung muka aku dengan muka tak puas ati !!!


Hahahahaha

Lepas mama keluar  dari bilik doktor , mama ada jumpa Fatin kat luar bilik aku . Aku ,ayah ,along masih  dalam bilik . aku tak tau apa yg mama dan fatin bincangkan , tapi lepas mereka selesai berbincang , mereka masuk kebilik ,aku dapat tengok wajah fatin murung. Aku tanya , why beb??

aunty pesan kat aku  " tak semua rahsia perlu dikongsi ,sebab rahsia itu hanya perlu disimpan sahaja .. and  onething ..gadget kau ,mama kau akan simpan semula buat masa ni.


**what ???ermm adoooyaiii ..ujian apa lagi kali ni **

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI







"......KEMATIAN....."

Tulisan terbaik Syekh Ali Thanthawi Mesir Rahimahullah:-
Pada saat engkau mati, janganlah kau bersedih. Jangan pedulikan jasadmu yang sudah mulai layu, kerana kaum muslimin akan menguruskan jasadmu. Mereka akan melucutkan pakaianmu, memandikanmu dan mengkafanmu lalu membawamu ke tempatmu yang baru, KUBURAN..
Akan ramai orang yang menghantarkan jenazahmu bahkan mereka akan meninggalkan pekerjaannya untuk ikut mengkuburkanmu. Dan mungkin banyak yang sudah tidak lagi memikirkan nasihatmu pada suatu hari.....
Barang²mu akan dikemas, kitab , kasut dan pakaianmu. Jika keluargamu setuju barang² itu akan disedekahkan agar bermanfaat untukmu.
Yakinlah: dunia dan alam semesta tidak akan bersedih dengan kepergianmu. Kehidupan akan tetap berlangsung! Posisi pekerjaanmu akan diisi orang lain. Hartamu menjadi harta halal bagi ahli warismu. Sedangkan kamu yg akan DIHISAB dan DIPERHITUNGKAN untuk yang kecil dan yang besar dari hartamu!
Kesedihan atas mu ada 3.

1. Orang yg mengenalmu sekilas akan mengatakan, kasihan.

2. Kawan²mu akan bersedih beberapa jam atau beberapa hari lalu mereka kembali seperti sediakala dan tertawa tawa!

3. Di rumah ada kesedihan yang mendalam! Keluargamu akan bersedih seminggu dua minggu, sebulan dua bulan dan mungkin hingga setahun! Selanjutnya mereka meletakkanmu dalam arkib kenangan..

Demikianlah "Kisahmu telah berakhir di tengah² manusia". Dan kisahmu yang sesungguhnya baru dimulai, AKHIRAT!. Telah hilang kemuliaan, harta, kesihatan dan anak². Telah engkau tinggalkan rumah, istana dan isteri tercinta. Kini hidup yg sesungguhnya telah dimulai. Pertanyaannya adalah:

Apa persiapanmu untuk kuburmu dan Akhiratmu?

Hakikat ini memerlukan renungan.
Usahakan dengan sungguh².
Jalankan kewajiban², hal² yang disunnahkan, sedekah rahsia, merahsiakan amal soleh, solat malam. Semoga engkau selamat.

AllahuRabbi.. Kubur itu semakin dekat untuk didiami!


-al Fatihah buat semua yg telah tiada.

Copypaste dari group whatsapp mama ..

SUSPEND 1



Aku nak throw back kisah malam minggu yang lalu beb . Nak kata cerita lawak ,tak jugak ,nak kata sedih , taklah sedih mana ,nak kata  cerita seram ,taklah suspend mana. Tapi kira boleh la aku menang award kalau masuk anugerah skrin !


Bila call Fatin lepas dia balik kerja .masatu dalam jam 2 petang , dia cakap dia ontheway ke rumah aku. Aku pun siap-siaplah tunggu dia . Tak sampai setengah jam dia pun sampai. Aku cakap lepak rumah kau jelah beb . Rumah aku ramai orang . Family aku dari Singapura dan Muar datang bertandang . Diaorang habiskan cuti week end kat rumah aku , sebab semata -mata nak round shopping kompleks yang merata -rata kat bandaraya Johor Bahru ni.  Mentang-mentang la dolar Singapura lebih besar dari RM ..ermm kerek sey diaorang .


K..lepas Fatin ambil aku , aku ,fatin dan Dila adik fatin pun lepaklah port biasa kami. Kat buaian besi milik family fatin . Kat situlah aku melayan perasaan . Mengadu apa yg terbuku dalam jiwa aku selama ni. Fatin dan Dila adalah orang yg dah biasa jadi pendengar setia aku selamani. Selepas akak pergi , merekalah tempat aku melepaskan semua rasa . Nasiblah mereka tu semua rajin melayan .erm kalau tak , aku tak tau nak lepaskan perasaan kat siapa .

Lepas puas aku  bazirkan airmata sebab jadi mangsa gammer tu , lepas mata aku sembab , lepas puas aku mengadu kat kedua beradik tu . Fatin suruh aku rehat dlm bilik dia .  Dia cakap aku perlu rest . Nanti petang dia kejut kan dan hantar aku balik rumah. Aku ,Fatin , Dila akhirnya dibuai mimpi sesama .

Mimpi kami terhenti bila hp aku digegar dengan panggilan dari mama . Fatin jawab . Dia kata ' mia kat toilet aunty , kejap lagi keluar , saya beritahu dia '

Rupanya mama call suruh aku balik sebab aku keluar dah lama sangat katanya .  Lepas cuci muka , aku  pun siap nak balik . Yep Fatin yg hantar . Sampai rumah , semua family aku  melepak depan tv , ada yang keletihan sebab baru balik dari JPO , ada yang sedang sembang , ada yang layan hp , mama , nenek kat dapur .

Aku masuk bilik air nak solat asar , tapi Allah.. bendera jepon !! K..haram solat . then ambik air maneral 1 botol terus masuk bilik . Kepala aku rasa berat sangat ,mungkin terganggu tidur petang tadi kat bilik Fatin.  Atau nama lain ,tidur tak puas la ni..erm macam baby pulak.. adik E entah ghaib kemana . Aku dah tak ambil pusing dah sebab kepala aku pun rasa pusing . Bukak kotak ubat , cari pain killer , dengan kepala yang macam nak pecah aku keluarkan semua ubat . Terabur pulak kat lantai..ahh gasak ah . Aku pilih ubat sakit kepala yang biasa aku ambil ,yg jatuh bercampur kat lantai . Pilnya warna hijau cerah gitu . Aku telan 2 biji sekali gus .  aku baring sekejap ,niat nya lepas tu aku nak mandi tapi bilik air 3-3 full . orang sedang guna . K ..tunggu ..

Tak sampai 10 minit aku rasa melayang2. Nak bangun pun macam nak jatuh . Kepala aku dah ringan gila . Perh high doe ..pehal pulak ??? Lepas tu aku lupa apa jadi kat aku .

Sampai jam 1 am ..aku sedar aku dah kat ICU . Mama, ayah ,Fatin ,abang sepupu aku ada tunggu . Mama nangis , nenek nangis , ayah pandang aku dengan mata sayu..Aku tengok muka Fatin . Dia pandang aku tajam sambil buat isyarat mata seperti bertanya..

" ko pehal beb? "

Aku jawab entah ..




Nak tau ceritanya lagi..nanti aku sambung .. aku letih doe naip ..kau ingat aku robot ?






SEKALI LAGI AKU MERAYU





Beb ..dari aku merayu kat manusia yang  kadang hanya tau menghukum perasaan aku dgn kejam , ada baik aku merayu pada Dia yang maha Penyayang , maha Mengetahui ,maha pengasih . Harapan aku rayuan aku kali ni diterima olehNya  .

Amin ya robbal alamin ..

SAYA MERAYU

Port terakhir aku lepak petang ini ialah blog ..

Blog Mia .. walau aku tau tak semua orang gemar baca luahan naluri aku , inilah port  febret aku lepas ni . Twitter ?? Tengok keadaan .. lepas peristiwa semalam dan sejarah sebelum ni , aku rasa selayaknya aku berfikiran  lebih waras dan  tegas untuk diri aku .


Apa guna hadir aku ,kalau cuma beri orang lain masaalah?
Apa  guna kasih  sayang aku. kalau aku sendiri merana?
Apa  guna cinta ,rindu , pengorbanan bagai kalau hanya aku yang rasa ?
Apa guna setia terpatri ,kalau menipu itu jadi  koleksi ?

Muktamad beb .. aku akan pergi dan  takkan kembali . itu keputusan akhir aku . Mungkin percubaan ketiga tidak berhasil ,namun aku ada banyak lagi peluang . Aku tunggu dan tunggu je masa nya tiba .

Awak yang jauh disana , please lah  saya merayu , ikutlah permintaan saya  tu , sebab semua nya  demi kesejahteraan awak dan masa depan awak dan  ketenangan awak . jika dengan  menjadi pendamping saya , dunia awak jadi makin sulit , sekarang ni saya tak nak  lagi awak rasa  dunia awak terbeban macam sebelum ni .


Lepaskan lah ikatan itu , biarkan saja kesan calar tertera ,asalkan pedihnya awak tak rasa ..

Awak  ...
bersama kasih sayang yg kekal padu  .. Saya  pergi ... berusahalah melupakan saya , sebagaimana awak lupa yang saya ada untuk awak ketika awak bersama orang lain ..

KATA SEMANGAT




Ni kata  semangat yang aku dapat lama dah juga . dihantar oleh kawan baik aku  , teman setia aruah akak . Kawan gaduh kami . kawan berdebat . Kadang emo , kadang gila , kadang serius .  Tapi lepas dia bagi kata semangat ni . Aku dah lama tak sembang dengan dia . Sebabnya aku tau , dia ada banyak lagi hal nak fikir kan . bukan asik nak ngadap masaalah aku dan kawan-kawan lain  .

Mungkin semua perempuan yg rapat dengan dia dapat kata semangat tu , apa pun thanks beb sebab sudi perihatin  dengan kawan kau ni . biarpun aku dah jarang tegur sapa kau . tapi aku tau , kau memang ada untuk dengar  masaalah aku macam dulu-dulu .

Beb .. sekarang ni aku sedang berusaha untuk tidak bergantung dengan sesiapa.

HATI-HATI DENGAN HATI


- Ramai Orang Memilih Untuk Menipu Dgn Alasan Untuk Menjaga Hati ? Tahu Tak Hati Yang Dijaga Tu Akan Lebih Terluka Bila Tahu Kebenarannya -

GOOD GAME , GAMMER !



Beb ..

Tak kisah lah apa akhirnya .  Aku tetap pada pendirian aku . berkali maaf diminta dari aku , berkali tu jugak kesilapan demi  kesilapan dilakukan . Aku memang tak sempurna  ,tapi biarlah kalau boleh tu , pendamping aku tu spisis yang jujur . tak minta lebih  .

 CUMA JUJUR ..tu je beb .

Aku bukan gadis jiwang yang inginkan bulan , bintang bagai.

Aku jugak bukan gadis  comel yang sentiasa perlukan  harta  kekayaan yang melimpah ruah demi nak nampak makin comel dimata  masyarakat sekeliling.

Aku tak perlukan  jejaka setampan  model majalah playboy untuk buat kekasih.


Bagi aku cukup lah dengan  BERKATALAH YANG BENAR . CERITALAH HAL YANG SEBENAR . JUJURLAH  DENGAN AKU . kenapa???


Sebabnya 1 jek .. sebab aku dah buat semua yang diatas tu semata-mata tak nak kekasih kecil hati atau  kecewa . tapi apa aku dapat ??????




               AKU KENA GAME DENGAN SEORANG PAKAR GAME  !!

 GG !!!
Well played !
Easy !!
Senang je mainkan hati  perempuan ni !! Sayurrr !! Hahahaha padan muka aku doe  !!!  ambiklah  penangan dia  !!! Setia sangat kan???? Akhirnya setia makan aku dalam diam !!!  Nak cakap apa lagi ???  lama dah aku perati selama ni . kena , kena dan kena lagi .  maaf , maaf , maafkan saya sayang , saya yg salah ..ahha tu je ayat aku dapat bila terkena . so  apa pilihan  untuk waktu terdekat ni ?




                                      LANTAK KAU LAH  !!!

Hahahahaha  aku  dah letih  kena main !


MENU KRISIS EKONOMI

Perh ..idea baru nak cover kemelut krisis kewangan pulak ni beb !! Hahahaha mana dapat korang jangan tanya lah k .  Aku jumpa kat port baik punya ni tau . Mentang -mentang la aku tak pandai masak , ada pulak hamba Allah bagi idea ni ..hahahaha mace hare doe idea dia  . Jom baca


*CARA MEMASAK KULIT PISANG.


Kulit pisang daripada dibuang sayang dan membazir...boleh dibuat makanan ringan atau snek.

Caranya sebagai berikut:
SIAPKAN BAHAN-BAHANNYA, yaitu:
* Kulit pisang jenis apa saja (disarankan yang dah cukup masak dan berwarna kuning untuk menambah cita rasa),
* Air kapur,
* limau nipis,
* Tepung gandum 150 gram,
* Tepung sagu 50 gram,
* Telur puyuh 2 biji,
* Gula pasir
* Garam secukupnya.

CARA MEMBUATNYA:
* Kulit pisang direndam dulu dalam air kapur selama 24 jam,
* Setelah itu hiriskan.
* perah air limau nipis untuk menambah aroma wangi.

CAMPURKAN:
* Tepung gandum,
* Tepung sagu,
* Gula,
* Garam
* Telur puyuh.
* gaul sampai merata.
*Celupkan kulit pisang satu per satu ke dalam adonan,... goreng hingga matang.


Cadangan Utk sajian :
Jika dah cukup garing, sila dibuang saja kerana tak sedap kalau dimakan.
Monyet puuuun tak suka kulit pisang,takkan korang nak  makan juga?
Lagipun buat apa kulit pisang digoreng? Takde koje...hehehhe


Terima kasih kerana tekun   membacanya ....

Perh aku terkena siak hahahaha siot  aaaa !!

AKU KONGSI UNTUK KITA BERSAMA

Eh malam dah ?? Something nak aku kongsikan malam ni beb !!

*Ada orang dah solat berpuluh tahun, tapi still tak tahu maksud atau makna bacaan dalam solat yang diorang buat (ramai sebenarnya). Tak hairanlah kalau tak kusyuk dalam solat.


Oleh itu, marilah kita renung-renungkan dan fahamkan setiap rangkap yang kita sebut sewaktu kita solat.

Takbiratul-Ihram / Takbir:
Allah Maha Besar.

Doa Iftitah:
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah:
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk:
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk:
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal:
Wahai Tuhan kami bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud:
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud:
Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal:
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir:
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut:
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.

Semoga bermanafaat utk semua terrmasuk DIRI  AKU

Kalau anda berjaya baca sampai habis ucaplah "Alhamdullilah".

c/paste dari page rahsia hawa  je beb  hahaha selamat beramal !!

SESAJA MENAIP



Petang beb ..

Lama blog krikk krikk kan . Aku busy doe . Cuti sem kalini nampak je sebulan macam lama tapi siang malam ,malam siang dah nak habis dah ni. Harini dah 24 haribulan !! Lagi seminggu doe masuk kolej semula ! Perhh .. perah otak !! Hahaha Maybe lepas ni aku dah kurang online . Mana nak cari ?? Cari lah kat 7e ..eh salah hahaha cari je kat  twitter !!  Aku on natang tu 24/7 !!

@Voicemia      

Here i am !!

AWAK SAYA DAN SAYANG

 Awak..

Menyayangi awak adalah saat paling indah dalam hidup saya.
Sebab apa saya katakan macam tu..sebab dengan awak,
Saya tahu menangis,
Saya tahu merajuk,
Saya tahu  bermanja
Saya juga tahu  apa itu menghormati hak orang.
Biarpun kita saling menyintai,
awak masih bukan milik saya yang sah
secara  sahih nya,  awak milik ahli keluarga awak,
Milik kawan-kawan awak
Dan tanggungjawab awak bukan sahaja untuk cinta kita
Tapi untuk mereka yang lebih  wajib awak fokuskan.

Sekarang ni tugas saya.. bila saya kecil hati.. Saya akan merajuk
Tapi saya janji,
Kalau saya nak merajuk,  saya beritahu  awak dulu ea sayang.. kikikih


Eh.. saya kan tengah merajuk ni.. k lah ..baii.. huh!!

LIMITED OF SABAR


Beb..  nampaknya aku layan twitter je la sampai lebam lepas ni.
Usah kau tanya kenapa mia kenapa?  
Hahaha sebab aku pun tak pasti kenapa dan kenapa doe!
Tadi nak tergelak bila aku baca tweet sorang hamba allah ni..
ayat dia serupa macam perli aku doe!
Sumpah siut.. aku terasa giler tuuu Hahaha

Kau baca la ni beb!! huh!   Deep siakk!!

***bila orang tanya,  "best ke twitter? Macam tak je".

Best, untuk orang yang takda siapa siapa nak ws macam aku ni. Kau apa tahu ..***

Hahahaha ni lah ayat aku kalau  member aku tanya pasal aku dan twitter.  cakap  banyak pun tak guna lagi doe,  kalau dah kat fb bosan ,  kat wechat bosan,  whatsapp dah diarah uninstall,   nak stalker instagram takda,  kau duduk tempat aku doe..  then kau feel apa yang aku rasa beb.!!  dalam bilik ni aku dah mula nampak asap dah ni..

Jangan tanya kenapa !
Tapi kau pasti tau sebab apa kan?
Ermm Sabar  aku limited doe..aku risau..



KISAH BUDAK PIZZA



Mereput ni beb !
Hahaha nak nangis pun buang masa dan airmata je kan.
sebab bukan ada yang boleh pujuk aku pun.
Dalam bilik ni just ada cicak 2, 3 ekor.
Yang aku tengok macam jalinkan cinta 3 dimensi je ni
hahahhahaha apa nak jadi dunia ni,
Bukan manusia je curang,  cicak pun boleh curang..
**kurang ajar sungguh **

Ermm  tapikan sebenarnya bukan selalu pun aku mereput macamni..
Malahan tiap masa..  hahaha  seriusly bosan doe.


Er.. kalau dah kawin lain lah kan. Bosan-bosan pun tengok hubby golek-golek lepas balik masjid,  boleh jugak join menggolek sesama dia..  hahaha  ni  pandang kiri dinding,  pandang kanan dinding,  pandang depan?  Screen tablet jek..

Hahahaha seyes bosan habaq hang!!

Niat dihati nak tolong mama kat dapur  .. rupanya mama cakap :

kita tak payah masak harini,  mama letih sebab masak untuk kenduri malam tadi,  so. Mama dah call budak pizza,  lagi 30 minit. Sampai lah tu..  aduhhai pasal la mama tak cakap nak call budak pizza.. kalau tak orang boleh tolong  call kan..

Hahahaha ulat bulu merenyam sudah..

Haritu aku call budak pizza  lagi lawak doe..

Mulanya  center yg jawab ..dia panggil aku  *Puan*
peh bangga siak kononnya dah kawin..hahahaha
lepastu  budak pizza (lelaki )  yang nak hantar tu call aku
Tanya lokasi panggil aku  *cik* ..
lepas tu call lagi tanya mana rumah.
Lepas tu call lagi cakap tak jumpa rumah yg ikut alamat aku beri kat dia.
Last call dia cakap.. ermm save no saya jika nak pesan pizza lagi ye.


Hahahaha nampak tak??
Nampak tak permainannya??
Aku dengan bangganya jawab ok..k thanks..
Then bila dia dah sampai depan pintu hostel..
Aku suruh mak guard ambilkan.
Aku bagi mak guard 1 kotak sebagai upah  sebab menyamar jadi aku..
Hahahaha

Makan regular box sorang-sorang..
24jam aku tak makan nasi lepastu hahahaha..
Alhamdulillah..terima kasih  budak pizza.
Layanan awak sangat istimewa sekali.
Thanks to mak guard jugak.. hihihi

WARKAH BUAT AKAK



Asalamualaikum kak..

Selamat hari lahir..
Orang rindukan akak sangat-sangat saat ini.
Biarpun kali ni kita tak pergi celebrate birthday  akak macam tahun sebelum-sebelum ini tapi orang tetap akan  doakan ketenangan akak sama macam ketenangan masa kita sama-sama sambut birthday akak dulu.

 Alfatihah..

Kak..
kasih sayang ni akan kekal ada untuk akak.
Rindu ini masih kekal ada.
Nasihat-nasihat akak masih terngiang-ngiang dicorong minda orang ni.
kata akak:

jadilah seseorang yang bukan je di kenang sebab wajah yang cantik,  berperibadi baik,tapi jadilah orang yang akan dikenang sampai jasadnya sudah bersemadi dalam tanah.

 Orang masatu bodoh sikit..orang tanya akak.. apa contoh jasa yang dikenang tu?  Dah mati tu mati je lah.  Lelama orang ramai pasti akan lupa .

Tapi jawab akak:

Ajak dia buat baik. Kalau di dah memang orang yg baik.. pupuk lagi jalan kebaikan dalam dunia dia. andaikata dia tak nak ikut,  jangan putus asa,   cuba lagi dan andai berkali-kali mencuba , dia masih ditakuk yang serupa.. awak jangan hina atau marah dia,  jalan terbaik awak cuma perlu diam dan berdoa untuknya. Nanti jika dia dah sedar kesungguhan awak nak ajak dia buat baik,  biar masatu awak dah takda sekali pun,  dia tetap akan ingat kat awak..

Orang jawab selamba je..

 kalau berkali nasihat tak jugak ikut,  orang akan tinggalkan dia kak. .tu je lah cara orang ni. Dari orang menahan geram, sakit hati lelama jadi dendam pulak nanti..erm

But kata akak:

Terserah awak ,  awak sudah besar, akal makin banyak berfungsi,  buatlah mana yang awak rasa baik untuk awak dan  untuk semua orang..

Dan ketika orang ada buat nakal dengan kawan-kawan, akak ada  beleter kat orang jugak , kalau  tak silap masa tu kita dalam kereta milik akak,

Kata akak:

Memang remaja cuma sekali,tapi takkan dengan sekali seumur hidup tu awak nak rosakkan perjalanan hidup awak disepanjang perjalanan nya??Apa fungsi awak dilahirkan kat dunia ni kalau cuma untuk buat jahat???

Dengan angkuhnya  orang jawab..

Siapa suruh lahirkan orang kat dunia ni??!! orang pun tak mintak la!!

PAnggg !!!

Akak lempang pipi gebu orang ni kak!!  Sakit tau tak..
Tapi disebabkan masa tu orang  memang berkeras hati nak melawan cakap akak.
Sikt pun orang tak menangis.
Malah orang tenung  wajah  akak dengan  mata yang sebesar mampu .
Dan  akak yang menangis..  

Sedangkan orang  hanya mampu tahan marah,
Dan meninggalkan akak menangis sorang sorang dalam kereta .
Kak.. sekarang orang tak lagi rasa sakit kat pipi tu tapi orang sekarang selalu sakit dalam hati.


seyes kak..sakit sangat-sangat.. ermm


HADIAH HARILAHIR

Petang ..

Aku ambil cuti sakit selama 2 hari sejak semalam.
Entah dugaan apakah kali ini,
aku diserang sakit kepala yang melampau.
Kata doktor bukan migrain . Ah pening mikir doe..
Bertambah sakit kepala aku ni.
Ubat!?! Ok ..
makan ubat jelah jalan penyelesaiannya.

Settle!

Beb.. besok birthday arwah akak yang ke 25 tahun. first time kami tak sambut dengan nyanyian Allah  selamatkan kamu.  Atau potong kek.  Atau akak belanja makan malam,   atau tengok wayang . Atau pergi karaoke.  Semua tidak untuk kali ni.  Malam ni aku nak baca kan surah yasin  , tahlil buat arwahnya . Kata mama,  mama pun ade buat tahlil di surau kat area taman aku. Erm  itulah sambutan hari lahir akak untuk yang ke 25 tahun ini.
Hanya bacaan  yassin dan tahlil berserta doa..


Selamat hari lahir kak..orang sayang akak  :'(



Alfatihah.. 

BERIKAN PELUANG


Letih nak buat keputusan


Parent!!  Siapakah mereka?  Tanpa mereka siapalah aku,  siapalah kau dan  siapalah kita  semua yang bernyawa ini. Berdosakah kalau  aku bantah cakap  parent dan aku ikut apa yang telah pun aku rancangkan ? Aku ada 2 pilihan sekarang.  Sama ada ikutkan cakap mama dan  ayah atau aku ikut plan aku  sendiri . Aku bingung doe! Bagi lah aku peluang untuk berfikir tentang perkara ini..  apa yang aku tau,  aku ada hati dan perasaan sendiri yang  aku perlu beri perhatian 100% .. Arh .. malas fikir banyak . Jom breakfast nasi lemak ayam penyet. Beb.. tolong bagi idea !! Agar aku dapat terus tersenyum dan dapat  menghirup angin bahagia.

 Ikhlas  doe beb!!



JALAN TERBAIK



Bila semua  kehendak tidak berjaya mendapat
 Aku kena akur  bahawa  aku memang tak mampu lakukannya
 Antara dipaksa atau terpaksa
Aku perlu ambil jalan paling mudah.

TIDUR

Itu adalah jalan  terakhir.
Okay 2 hari cuti ni,  aku  cuma habiskan  masa  dengan tidur.
No more online  !
sampai aku sedar dari mimpi - mimpi indah ini.


Logout~

SHE ITULAH AKU




Who she is ? Okay  truly .. aku  lah tu .  Buat apa aku nak tipu pasal aku sedang orang lain lebih bijak menilai aku lebih dari aku sendiri .Aku rela beb . Aku pasrah untuk masa depan yang mendatang . Dengan hanya punya kasih sayang dari Allah je  pun , aku mampu jalani kehidupan ini dengan senyuman . Biarpun kekadang dengan airmata jugak aku masih boleh tersenyum . Rare tak ? Haha perasan ek ?

Betul cakap aruah kak Lyen  ,
Kenapa nak risau awak dok keseorangan .
Allah ada dengan awak .
Allah lebih tahu dari apa yg awak tahu .
Cinta Allah cinta abadi.
Kasih sayangNya tulus jika awak ikhlas dengan kasih sayangNya. Makanya teruskan tersenyum ,biarpun hanya didepan cermin cuma .

*Still loving you by Scorpions  on air *

Bila sunyi .. RINDU  kat  akak menjadi2  :'(

BUKAN BENCI



 tak tau nak kata apa dah , mohon jumpa ubatnya nanti..

Itulah harapan aku tiap hari , tiap malam sunyi , tiap masa yang bisu . Agar langkah yg makin menjauh ini  dapat menemukan aku dengan seteguk penawar yang mampu  menyembuhkan  kesakitan yg tersakiti . Mohon dipermudahkan segala usaha aku kali ini. Amiinnn ..

Dan aku pergi bukan sebab benci .

AKU JAHAT




 ..mia / Spore

JANJI KENA FIKIR 1000 KALI









 


Janji .. apa itu janji ?
Menghalalkan mu  dan cinta kita .
Menyintaimu  walau siapa pun dirimu
Walau kau tak sempurna
Walau kau tidak secantik perempuan lain diluar sana.
Mampukah janji kekal terpatri ?
Mampukah mata terus ditutup dari digoda?
Mampukah kamu menjadi seorang yg setia pada seorang yg tidak sempurna?
Jujurlah sayang  .. aku tak mengapa ..

CINTA BUDAK ICT



Sebenarnya  kepala aku kosong .
Memory aku terdelete all history pasal aku
Tapi  nasib aku ada save  satu application .
Nama web tu  " sebab dah sayang "
So aku masih ada  simpan satu  rasa dalam hati ni.
Iaitu " RINDU "

Aku harap , rindu ini tak perlu di format balik ...


LUMRAH KITARAN HIDUP



Aku  nak tambah .. kadang bila bunga dah hilang , orang tukar tayar baru , tayar buruk yang dah rosak orang buang  ,kononnya  nanti nyamok aedes membiak ada yang  terus bakar dan hapuskannya . Padahal pada yang kreatif ,mereka boleh buat macam2 dengan tayar tu . Yang tidak memudaratkan tapi memberi keindahan kepada dunia ini .  Misalnya ?

Ah ..korang pergi kat google lah , taip  "  hiasan dari tayar buruk "  , macam-macam ado !

PENCARIAN







Aku cari orang macam ni aa beb .. lama dah aku cari doe ,
tapi apa yang aku jumpa ? Hari- hari aku bersedih  atas sebab terlalu sayang . Dan akhirnya aku ambil keputusan untuk pergi .. dan pergi untuk sekali lagi tanpa kembali . Harap semua akan baik-baik aja tanpa aku  lagi .

LUAHAN HATI



0512 2015

Rehatlah  kesayangan  kami  ..




Nombor yg bertarikh paling sedih  yg akan aku kenang  sampai bila2. Kerana itulah tarikh kehilangannya  sorang puteraraja kesayangan semua rakyat Johor . Bukan saja yg  muda , yg tua , yg kecil ,yg besar semua amat menyayangi Baginda . Inilah luahan rakyat Johor tentang anak raja kesayangan mereka .




Kini  ..

Tiada lagi anak raja yg keluar curi2 dari istana utk hidup seperti rakyat biasa,

Tiada lagi anak raja yg sorok2 makan tepi pantai,

Tiada lagi anak raja yg mencemar duli belajar buat abc dikaki lima,

Tiada lagi anak raja yg menyakat dan bergurau dgn nurse2 sewaktu dihospital

Tiada lagi anak raja yg sanggup bekerja basuh kandang zoo

Hanya TJ sahaja yg mampu melakukan ni semua walaupun dalam keadaan diri dia yg tak sihat.


 #AlFatihahTunkuAbdulJalilIbniSultanIbrahim

SELAMAT TINGGAL KESAYANGAN




Harini  dengan kesedihan  melanda  hati  , kami lepaskan  segalanya pergi . Tenanglah dikau disana . Beristirehat lah  setelah sekian lama  menanggung  pedih deritamu . Kasih sayang mereka , usah kau ragu . Didunia ,diakhirat mereka kekal saudaramu . Muslimin wal muslimah .. bersatu hati mengikhlaskan  pemergian  kesayangan mereka  bersemadi.

 Bumi Johor berkabung   7  hari . AlFatihah ..

PERJALANAN AKU TERHENTI




Hidup ..
Awalnya kau akan jumpa dunia kecilmu .
Bermanja dengan mama dan ayah
Bergurau senda bersama  adik  beradik
Bermain dengan rakan tanpa kenal erti letih
Pertengahannya akan rasa tiap detik adalah  kebebasan
Katanya remaja cuma  sekali
Setiap masa hanyalah bersuka ria  dan gelak tawa
Idamkan cinta pada yg sudi
Idamkan  kasih sayang yg kadang sangat pelik dan ngeri
Idamkan percubaan demi percubaan hakiki
Ketika masa kian hampir..
Bukan dikira pada awalnya ,
Bukan juga pada pertengahan mahu pun akhirnya.
Pada singkatnya masa yg dipinjamkan
Akan tiba jua malaikat maut menghampiri
Dan ketika itu baru terlintas dibenak minda
Kenapa aku abaikan tiap detik yg Allah beri padaku
Aku lupa ucap syukur
Aku lupa ucap terima kasih Allah
Aku lupa antara nikmat ,aku jadikannya dosa
Aku berdosa ya Allah
Aku berdosa atas nikmat yang kau izinkan hadir dalam duniaku
Akulah manusia paling tidak berterima kasih selama ini
Kerana  aku hanya tau mengharap tetapi malas nak bersyukur.
Allah ... maafkan aku ..
Untuk perjalanan aku yg kian singkat
Ya Allah ..maafkan aku ~





HARGAI SI SETIA


Senja nan merah ..

Aku  layan facebook  petang tadi kejap . Tetiba aku boleh terfikir satu situasi yang pelik je bila lepas aku baca satu artikel kat  satu page ni .


Dengan tak sengaja , Aku boleh terbayang kan suasana pada 1 keadaan  dimana seorang suami minta izin kat isterinya untuk bernikah lagi .

Yang .. kalau abang nak bernikah sorang lagi , awak izinkan tak ?


Dan dengan senyuman  si isteri  berkata ,


Ye bang  ,in sya Allah .. demi kasih sayang saya yang setia hanya untuk awak dan anak-anak .. saya izinkan .


Beb  !!
Kalau kau lah jadi suami pada isteri macam tu .. apa kau rasa ea beb ?? Sumpah doe aku tak tau  hati jenis apa yang  si suami  itu  ada dlm tubuhnya ,andailah dia kawin jugak lagi sorang  !


TENDANGAN KESELAMATAN



Beb !!
Sejak kes  tangga  shopping mall banyak buat  kemalangan , aku tergerak nak kongsikan tips bila mana korang ada masaalah masa sedang guna tangga tu . Tips ni pun  aku jumpa kat facebook  . Entah  betul atau tidak function dia ,aku belum try lagi sebab aku lama dah tak pergi mall , tak pergi  shopping . korang tu kalau nak try , nanti kaki tu rajin-rajin lah terajang tepi tangga tu ea .. hahaha jangan kaki bengkak sudah la

Semoga tips ni bermanfaat !!









DI ARAH REST






Morning guys ! Selasa yg dingin , aku baru  jek dapat pegang gadget ni lepas beberapa jam disuruh rest dari semua aktiviti . Alhamdulillah dapat bernafas kembali seperti biasa .  dan dapat kembali menyanyah dalam blog ni . Doakan aku sihat -sihat aje lepas ni k ? Ermm .. taip pun tak boleh panjang  sangat ,sebab aku belum sihat 100%









VAPE HARAM DI JOHOR 1.1.2016

Alhamdulillah ..tu dia habak ang .
Akhirnya titah perintah sudah di keluarkan.
Para vaper kat Johor dah boleh buat pilihan.
Berhenti atau disaman!
Kalau degil jugak ,
Jawabnya bila nak vape on tu ,
Korang pergilah Melaka ke , Pahang ke.
Kalau area selatan ni bukan je Johor,
Singapura pun dah diharamkan .
Pada aku semua ni demi kebaikan rakyat .
Dah la vape tu kos tinggi .
Semua golongan usia nak try.
Buat nya  akan datang  harga perasa vape
naik tinggi lagi,
Macamana golongan bergaji rendah nak  terus hisap?
Macamana pelajar sekolah rendah nak hisap?
Macmana  akak2 glemer yg tak bekerjs  nak hisap?
Lainlah pengguna tu ,
Golongan yg ada duit berbilion dalam bank .
Hari2 hisap pun duit tak luak .
Tak adil kan  kalau kita salahkan orang ramai yg benci vape ni.
Tapi lihat  je pada diri sendiri,
Adil ke ?
 kalau masa dilahir kan ,
Allah bagi semua kesempurna pada sistem dalaman tubuh kita
Tapi malangnya  sebagai hambaNya ,
Kita suka suki merosakkannya?
Semata-mata nak ikut trend!!
Agak2 boleh paham tak ek maksud aku ni?
*fikir slowly*


PASANGAN ITU IALAH ..



Aku mula paham
apa maksud  berpasangan sekarang ni .
Nak berkepit selalu pun ,
Tak boleh jugakkan?
Nak call selalu ?
memanglah tak boleh , kan?
Kalau berdua-duan tu  ?
ermm .. jauh bolehlah ,
tapi kalau yang duduk satu taman tu hindarkanlah
Bukan apa ,
Semua perkara yg diatas tu belum tentu menjanjikan bahagia ,
Yang katanya kekal sampai kejannah ,
Tapi ,
Kalau masuk ke neraka jahannam tu agak cerah !!
Yep ..
Pasangan untuk membahagiakan
Bukan  memberi  tekanan ,
mahupun dosa .
Waallah  hualam . Siapa buat dia dapat !
Settle !!hahaha berani ek aku cakap camni??
Aku berani cakap  ni sebabnya  kesayangan aku jauh  .
Cuba kalau dekat ?!!!?
Aku  tak tahu ,
Sama ada aku jadi hantukah ?
Atau buayakah?
Terserahlah .. hahahahah
Tapi bersyukur sangat kalau  dia yg jauh tu setia ,
macam aku yg disini.
Ceh .. hahahahahaha
Ayat pasrah tu..


Wei ..serius la ,aku setia doe ..eleh *merajuk aaa ..


FACEBOOK BARU AKU


Sayang .. 2am dah ni.  Mata ngadap netbook dah berpinar2 ni aa . Peliknya masuk blog segar bugar pulak . dasar pelajar  malas belajar . Awak pastinya dah sampai ke langit yg ke 7 sekarang ni sebab , keletihan bekerja sepanjang hari tadi .. ceh .. siapa tak sayang kekasih doe .,k,k ..sweet dream ea sayang , sesungguh tidur itu satu ibadah . Haish ... macam solehah gitu aku pagi buta ni ..hahahaha

Beb ..
nak beritahu ,lepas aku deaktif facebook akak * adinda ixati * . Aku memang la cuma aktif  diwechat . Selagi mata terbuka ,wechat ,wechat  dan wechat. lastly aku  deaktif wechat sebab dalam wechat aku tak dapat apa2 yg membina  , wechat pada aku gunanya hanya ketika mencari seseorang . Hahahaha ada banyak makna disitu. Lain2 asik la tengok pic orang selfie . Adoiyai ..bosan doe ..sangat bosan dan bosan  sangat .

Then disebabkan tak mau aku terusan bosan , Ayeeen aku dah create 1 akaun fb baru untuk aku . Sebenarnya dia ada niat lain tu , tapi disebab kan tiada berhasil ,makanya fb tu hanya sebagai perantaraan aku hubungi Ayeeen .


" wanna say thanks so much dear"
Saya akan manafaati akaun tu .


Itu  janji aku pada Ayeen . Lama jugak aku terfikir nak buat apa dengan fb tu ? Aku memang takkan  request friend  kat sesiapa , dan takkan  aprove pada sesiapa yg send friend request. Sebab ? Ok sebab aku nak bebas dari balas pm  beramai2 ! Hahahaha kerek siut !!

Takda la kerek  mana pun beb tapi pengalaman  masa aku guna akaun fb akak dulu dah buat aku serik ! Aku asyik cari pasal dgn orang . Gaduh ! Dapat spam lucah ,  suami orang pm , bf orang mengorat .  Tak orang  dalam negara , orang luar negara pun ada yg menggangu .. hahahahah semua tu kemaruh cinta dan kurang kasih sayang pada pandangan aku la kan.

Lepas seminggu aku on fb ,akhirnya  tercetus idea . Aku amek keputusan , like page yg berunsurkan  agama , page pakar dlm hal ehwal agama, page berkaitan isu wanita , page ber kaitan dgn kehidupan . Page pakar agama tu Misalnya page ustaz2  yg terkenal diMalaysia , yg setiap hari memberi ilmu , baik  ilmu dunia ,mau pun akhirat.


 Akhirya ... setiap kali  bosan dan free .. aku on facebook , aku akan dapat ilmu dan pelajaran baru . Thanks  to Ayeeen  yg bersungguh2 nak aku happy dan nak aku tidak rasa bosan . Semoga Allah balas semua kasih sayang  ,pengorbanan masa yg Ayeeeen  dah  peruntukkan kepada aku selama ini . Muah ! :*


Manfaati setiap pemberian orang kat kita . Kita  sentiasa dapat ilmu , si pemberi dapat pahala yg berterusan . Alhamdulilllah ..






PESANAN BUAT ISTERI DILUAR SANA



Orang belum kahwin ni nak share sikit nasihat kepada para isteri diluar sana  aa.. kikikih , sekadar berkongsi ,bukan nak perli atau menghina . Wahai isteri diluar sana , tahukah Anda

1. Apabila seorang suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isterinya melayaninya dengan baik, maka isteri akan mendapat pahala jihad.
2. Seorang isteri yang tidak tidur lena kerana menjaga anak atau suami yang sedang sakit, maka dia akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
3. Isteri yang melihat suaminya dengan penuh kasih sayang, Allah akan memandangnya dengan penuh rahmat.
4. Isteri yang menyapu lantai sambil berzikir dan bukan merungut, Allah akan memberi ganjaran pahala seperti menyapu lantai Baitullah.
5. Isteri yangmemicit kepala suaminya tanpa disuruh akan mendapat tujuh ketul emas manakala jika disuruh, akan mendapat tujuh ketul perak.
6. Bagi isteri yang berkhidmat tanpa derhaka dalam hati, maka dia akan mendapat pahala seperti menunaikan solat selama 12 tahun.
7. Kemudian, bagi isteri yang menunaikan solat di awal waktu, menggantikan puasanya dengan cepat, dan taat kepada suami, Allah akan mengizinkannya masuk ke syurga dengan pintu mana yang disukai.
8. Apabila isteri menjemur baju, maka matahari akan mendoakan keampunannya.
9.Isteri yang taat akan memasuki syurga 500 tahun lebih awal dari suaminya dan akan menjadi ketua bidadari .



C/p  je ni  .kikih

MAKCIK OH PAKCIK



Malam beb !
Aku baru dapat lepak dengan tenang ni . Baru dapat pegang  tab sejak lepas maghrib tadi . Makcik aku  malam ni nak sangat teman aku tidur . Kata dia , dia kesian tengok keadaan aku ni . Hahahaha aku cakap takpa la , adik E ada  temankan  aku . Tapi makcik aku bersungguh dia nak jugak , well ..aku kata ok la . Tapi anak-anak dia siapa jaga  malam ni?  Pakcik kah ? Then lepas dia diam beberapa minit ,akhirnya terungkailah satu rahsia .

Beb  ..yg senanya aa kan ,diaorang tengah gaduh2 laki bini . Hahahahaha then reka alasan nak jaga aku malam ni pulak .huh . Memain la makcik ni hai . Aku kan tukang  selongkar rahsia makcik .akhirnya  ..jeng jeng jeng .. jom aku mulakan perbualan !

Makcik kenapa tak bawak Iman dan  siti datang sini? Boleh orang main dengan dia . Adik E pun takda kawan kat sini . Adik E kan suka budak2.  **aku pasang jerat**

Biar bapak diaorang lah yang jaga  Mia ! Makcik dah  puas dah jaga diaorang tu k. Sejak dalam perut sampai sekarang ni haa .! tak salah rasanya bapak dia sekali sekala jaga .esok dia bukan kerja pun . **makcik aku mula membebel ,dan nampaknya jerat aku hampir berhasil**  hahahahaha

Pandai ke pakcik jaga budak2 tu ? Orang tengok pakcik macam kekok je jaga anak. Hahahaha

Biar dia !  Biar dia rasakan Mia  . Dia ingat  makcik duduk rumah ni takda kerja . Cuma tau makan tidur je 24jam !  Haa malam ni taulah dia dapat tidur ke tidak jaga anak . **makcik aku marah giler da ni kot **

Kau tau mia ! Lelaki ni masa belum kawin ,macam-macam janji dia .itu sanggup , ini  sanggup . Itu boleh ,ini boleh . Tapi bila dia dah dapat kita . Tahun pertama ok lagi . Masuk tahun ke 10 ! Amek kau !! 100%  hal keluarga dia serah pada isteri . dari urus rumah ! Jaga anak ! Hal makan minum ! Hal dengan ahli keluarga lain ! Hal persekolahan anak , semua dia serah bulat2 pada isteri . Dia ??? Alasannya " abang sibuk ni ,kerja bnyak ,awak jelah uruskan , awak kan duduk rumah , saya kerja  ,letih . Nak rest , nak tidur kejap . Lepastu tinggallah isteri termangu macamtu .

Isteri duduk rumah tak penat ?tak letih ? Perangai anak2 dah  macam alien ni , dia kata  isteri duduk rumah  senang lenang?  Dia fikir makanan atas meja tu bidadari 7 bersaudara masakkan ? Dia ingat yg cuci baju berlonggok2 tu ,siap sidai ,lepas tu angkat ,lepas tu lipat ,lepastu susun dalam almari tu ,snow white settlekan ? Dia fikir anak2 yang 4 orang tu , belajar ,main  ,sepahkan rumah ni , Cinderela yg kemaskan? dia ingat stock makanan yg dia belanja 300rm sebulan tu  cukup untuk 6 perut nak isi ? Beras masak 3 biji ,masuk dlm ricecooker lepas tu kembang jadi penuh seperiuk nasi??

Isteri yg dari celik mata ni ha , sambil masak sarapan ,kejut dia suruh solat subuh ,suruh anak solat ,lepastu suruh siap2 pergi sekolah . Kemaskan bilik tidur ,sambil tu sempat punggut kain baju ,kemudian cuci . Dia lepas mandi ,solat ,siap2 terus duduk kat meja makan tunggu menu sarapan . Yang kita ni , mandi tak lagi ,nak solat subuh lagi , terkejar2 untuk dia ,untuk anak2 . Untuk dia tolong sama2??emmm hapah !!!

Masa isteri sakit ,ada dia bawak pergi klinik ? Asyik di suruh makan panadol ,panadol dan panadol !!  Muka pun dah macam panadol ni ha . Alasan tak pergi klinik , kos ubat mahal sekarang sebab ada GST ! habis tu ,kalau ada gst,tak perlu lah check up ? Tak perlulah makan ubat ? Kalau sakit kena biarkan je kan rumah ?? Kalau ada pun bawak isteri pergi check up ,time bayar amek ubat tu ,dia terus blah je keluar . Ni ha ..bini dia yg sakit ni ,yg kena bayar sendiri . Alasan dia ,hujung bulan , wallet dah kempis !  purse bini dia tak pernah kempis?  Emmm .. makin tua perangai makin macam2 ! Ingat sakit pening ni buat2? Sakit2 pun isteri masih boleh buat kerja rumah . Dia ?? Dah la dapat m.c . Dapat rehat . Time sakit tu , tau pulak cari isteri dia . Mintak picit ,mintak sapu minyak , mintak suapkan ubat. Kalau tak ..takdanya nak manja camtu . Dah tu .. terima kasih pun tak ?!!


Lagi sedih ,  bila ajak  makan kat luar , dia boleh cakap , apa guna ada isteri kalau anak2 dan suami pergi makan kat luar ? Tapi dia belanja kawan2 vaper makan ,lepak2 tu sampai lewat pagi ,boleh? Berguna?  Padahal bukan hari2 ajak makan luar, seminggu sekali je. Tu pun bila dah letih sangat nak masak .


***makcik aku merajuk aa beb .. kesian  pulak aku tengok ,aku nak cakap dan beri nasihat pun ,aku tak kawin lagi . Hahahaha ada takda , aku just  . ..oooh..a ah ..yela tuu ..ermmm ..ish2 ..last2 aku cakap ..sabarlah makcik ,tak rugi jadi orang sabar ni . Ok ..jom tidur ..dah lewat ni ..akhirnya makcik aku pun lena dgn tenang ,lepas dia luahkan segala ishati dia kat aku tadi . Ermm .. apakah semua lelaki punya perangai macam suami makcik aku ??? Allah huakbar ..Allah je yg tahu kisah  hidup seseorang tu . Bukan kita !!

BUAT APA JE BALIK KAMPUNG





Jumaat !
Okay .. Jumaat dan Johorean cuti !  Tapi tidak bagi  peladang muda seperti abang Deen . Tapi tidak  bagi pekerja  kilang seperti tunang abang Deen ( kak Su ) tapi tidak bagi orang -orang kampung yang bekerja sendiri macam penduduk kampung 2 belah , kampung halaman aku . Ok .. aku rela mengaku AKU ORANG KAMPUNG !  Dan kampung aku bukan  kampung hipster hahahaha  kampung aku kampung asli ,  real punya kampung , dan aku  rasa memang layak aku bangga .  Kau hado ? Ermm .. yg sebenarnya cuti hanya utk orang  kerja  gomen  jek  beb ..kikikih


Beb.. Ada orang tanya ,

"  awak duduk kampung  tu , seharian awak buat apa je  Mia ? "

Hahahahahaha aku buat apa kat kampung  beb ? Sebelum aku taip panjang lebar  , orang tu kena fikir balik ,kenapa aku di hantar pulang  ke kampung  2 minggu lebih awal dari cuti sem yang sebenar .  kenapa ayah dan mama hantar aku ? Kenapa kampung ? Apa kerja aku dikampung ? Kenapa aku jarang online kalau duduk kampung ?

Meh baca jawapan aku :

Aku dihantar kekampung selepas aku keluar dari wad . Bila aku di JB , mama dan ayah tak dapat nak tumpukan 100% perhatian kat aku . Aku nak layan diri ? Mustahil doe !  Nak bangun pun kena paut  pada sesuatu , seperti dinding , kerusi atau pun tepi katil . Nak ke bilik air aku perlu di papah oleh seseorang , kadang tu aku terpaksa ambil masa jugak untuk ke toilet sendirian . Kalau lumba lari dengan siput ,kompem siput hari-hari juara doe .hahahaha


Kalau dikampung aku ada  abang Deen , kalau ada kes kecemasan ,  tanpa perlu keizinan majikan , abang Deen boleh balik tengok keadaan aku . Nenek ada . Kazen aku yg  sedang cuti sekolah pun ada  3 orang kat rumah nenek ni . Adik E  pun ikut aku untuk sama - sama  bantu aku bila aku perlukan pertolongan .

Kalau kat JB , memang mama dan ayah ada ,  tapi  macamana mama nak tinggalkan kanak-kanak yg ramai tu kat taska kalau aku  ada kecemasan ?  Kalau ayah ada diluar kawasan macamana ayah nak balik ?  So atas nasihat nenek dan keikhlasan abang Deen . Aku diarahkan balik ke kampung. Yep demi keselamatan aku ! Kadang tunang abang Deen pun sama -sama jaga aku .thanks kak Su  :)


Apa je aku buat  seharian dlm rumah nenek tu??
Jalan pun macam siput ,apa aja aku mampu buat? Makan ubat dan menangis , itu lah rutin aku setakad ini . Kalau masih lagi curiga tentang aku dan aktiviti aku ,aku pasrah . Nak percaya atau tidak .

Kalau sunyi , aku layan  suara seseorang dalam bilik ni ,siapa ?? Sejujurnya  aku hanya ada Mishary bin Rashid je yg setia aku layan setiap  detik aku sunyi . Suara dia masih jadi suara kesayangan aku. Sebab dia setia utk menemani aku dan berjaya buat aku rasa tenang . Alhamdulillah ..


LURUS BENDUL



Semalam  adik sepupu aku kecoh tanya pasal laman sosial aku layari sekarang.

Kak mia ada  Whats app ? Wechat ? Facebook ? Twitter ? instagram ? Line ?  Telegram ?

Aku just senyum simpul jek . Kenapa ni soalan macam pegawai penyiasat ?

Takda la ..orang dah habis exam ni , ingat nak aktif kat laman sosial  , emak pun dah bagi lampu hijau dah kat orang ni hehehe


Ooooh .. kalau whats app , instagram ,telegram tu dulu ada ,tapj sekarang dah takda . Kalau line tu ada , tapi akak dah lama tak on sebab akak dah tak pakai nombor handphone yg akak guna kat situ. Sekarang akak just on fb ,wechat je . Manakala twitter pulak kawan kak Lyen guna sebab dia admin page aruah kak Lyen yang * Aku Sayang Kamu ... Manja" tu .

Ooooh.. Kak boleh orang nak add fb akak ? wechat akak ? Boleh tak?

Hahahahaha aku gelak besar doe ! Adik sepupu terpinga-pinga  .

Kenapa ????

Kalau akak cakap kau jangan pelik . 2 laman sosial tu cuma ada 2 orang je manusia yg ada dalam list . Sorang tu sure lah akak kan  , dan yg sorang lagi tu ...aaa .. anu tu aa ..err .. yang gitu gitu tu aa .. adoiyaii ..masak la aku kali ni * detik hati aku*

Siapa ? Siapa kak ???  Adik sepupu besarkan biji mata dia pandang aku ??

Hahahahaha entah lah anak siapa entah , tapi dia suruh akak panggil dua " abang "  .

Oooh .. abang la tu  ek? .. ermmm ..oklah ..takpa la.

Aku just anggukkan kepala  tanda mengiakan kata -kata dia . Dalam hati aku berkata ,

" KALAU  JADI MANUSIA  TU ,  KALAU TAK LURUS BENDUL BOLEH TAK  DER "  

Haish .. payah jugak dapat sepupu yg  terlalu jujur ni . Hahahahaha


POLIGAMI



Asar sudah lepas
Hari sudah petang
Bermain sudah puas ,
mari kita pulang ..
Senjakala
Senjakala
Mari kita pulanggggg ..

Aaaa .. tulah lagu aku kecil dulu . Kalau tak silap masa tu kat tadika  kot .entahlah aku bukan ingat aku nyanyi camana masa kecil dulu . Yang aku masih ingat , aku tak suka kalau aku menyanyi  ,suara aku memang  bakal memusnah kan seluruh alam maya  yg indah ini ! Hahahaha so better kalau sesiapa ada niat suruh aku menyanyi tu ,silalah abaikan .






Beb  !  Tengok  perbualan soal jawab mamat rambut oren tu dengan ustaz tu !  Menarik jugak idea ustaz tu , cara tu dapat  menyelesaiakn masaalah ramai bujang terlajak kat Malaysia ni  khususnya . Dan lagi  idea ni juga dapat  tenangkan hati isteri pertama  'abang rambut oren '  tu . Kalau tak yang dah merasa terus-terusan merasa  sedangkan yang bujang -bujang ni  terus- terusan melopong mulut  tak dapat apa-apa . Hahahaha


Aku  pernah join 1 page kat facebook  . Page tu bincang pasal poligami doe . Aku yang tak kawin lagi ni  beria sangat nak beri komen . Hahahahaha  korang nak tau apa aku cakap pasal poligami ?


"sebenarnya tak semua org layak berpoligami tapi semua lelaki muslim cakap mereka layak ..waallahu'alam" date  -13 November 2015


Korang rasa ada yang komen tak? Hahahahah ofkos la ada doe .  Dan pastinya pengkomen tu yang standard uncle pada aku la kan . Hahahaha kata mereka


*"...tapi semua lelaki muslim cakap mereka layak"
Maaf cakap ye... bukan SEMUA!.Sedangkan keperluan untuk meneruskan kehidupan zaman skrg saja sudah cukup mencuakkan untuk berumah tangga, nak bagi cukup makan pakai anak orang entah mampu entahkan tidak, inikan pula nak berpoligami!Persepsi anda bagai meletakkan SEMUA lelaki itu berhidung belang bunyinya. Saya tak terasa apa pun. Cuma... saya tergerak nak berkongsi cerita kat awak;Saya kenal ssorg yg ketika anak daranya begitu taksub meletak golongan adam semuanya jahat dsbgnya. Akhirnya, jodohnya ialah lelaki yg sbnrnya malang buat dia utk tergila-gilakan wlupun telah dinasihatkan keluarga supaya lupakan lelaki itu, tapi dia berkeras juga dan sanggup kawin lari...mmg betul agaknya kata2.... "Lelaki baik adalah utk perempuan yg baik, begitu juga sebaliknya".Jadi berhati-hatilah  bila menilai sesuatu. Anda sendiri yg meletakkan di mana nilai diri anda sepatutnya berada.

Komen  balas aku  : mungkin yg tak semua tu adalah tuan hamba . tapi SEMUA yg hamba maksud ini bila cakap lelaki muslim , mereka kata slot mereka ada 4 .. tu yg hamba maksud kan disini . kalau hamba silap ,harap maaf ye

*lelaki yg ckp dia layak sebenarnya xlayak. lelaki yg benar2 layak,dia akn takut utk poligami sbb tanggungjwb trlalu besar. 2 yg saya perasan la.

Komen balas aku  : maybe la ^^

*Miss bkn semua mcm tu. Ada saya jumpa usahkn poligami sorang isteri pon dah mcm tak boleh , bila tengok anak2 org lain membesar yg banyak meragam.

Komen  balas aku :  alhamdulillah kalau tak semua ,tpi hamba lihat rata2 kalau kata lelaki muslim ,slot mesti ada 4 . ayat paling hamba tak suka dgr .. " lelaki kan boleh kawin lebih dri 1 , slot mereka ada4 " .. sdngkan sejujurnya yg sedia ada pun terumbang ambing nk handle . hamba silap , hamba mohon maaf



Hahahaha ok k  .. keputusannya disini , tak semua lelaki  ada niat nak berpoligami  but kalau mampu why not kan ?  Aku cadangkan je  ,padahal aku  pun tak rasa lagi deritanya jiwa seorang isteri yg dimadukan . Mungkin dibibir dia kata ok ,saya izinkan abang kawin lagi ,tapi dalm hati dia  ? Allah je yg tahu !! Bytheway thanks so much ustaz untuk  kata nasihat dlm pic tu . eh !  Malam jumaat sembang pasal poligami la pulak . Adoiyaiii hahahaha sory !

OK , AKU NAKAL



Lunch time !

Makan apa ? Aku sarankan makanlah makanan yang halal lagi barokah !  Nanti darah daging tidaklah sentiasa  perlu disamak dengan keinsafan dan taubat. Samak? Ke "baby" an apakah ? Betul lah beb aku cakap ni .. Kalau sumber pendapatan tidak dari sumber yg halal , makanan juga tidakkan halal . Jadinya terhasil lah perangai  macam hare ! Aku tak kata orang la , aku kata tiang lampu je  hahahaha


Aku nakal ?


Ooook  dulu pastinya . Dulu-dulu memang la , almaklom remaja baru nak up ! Semua orang aku sakat .semua benda aku nak rasa . Semua kerja aku nak tahu ! Yang pelik bila part belajar , aku malas la pulak nak ambil kisah .  Apa ayat aku kalau cikgu suruh belajar ?suruh aku study hard ?

" teacher  .. kan perumpamaan ada berkata ,  tuntutlah ilmu dari buaian sampai keliang lahat . So dalam buaian saya dah belajar dah , apa nak belajar sungguh-sungguh lagi , nanti dah kawin suami saya pulak lah ajar saya sampai ke liang lahad ! Hahahaha

Korang nak tau apa teacher aku jawab ???

Kalau awak dapat suami yg bodoh  macamana? Apa je dia nak ajar awak sampai keliang lahad tu ?


Er .. teacher jangan aa cakap macamtu , kata- kata itu kan doa .. saya gurau je kot tadi , balik kang saya study aaa hard hard , smart smart ..ermm

Sambil senyum kambing , teacher aku bersuara  " tau takut "


* Aku buat-buat tak dengar *


AKU SERAH PADA TAKDIR



Beb .. malam !!
hujan diluar sana . Nenek lepas isyak dah belayar dah . Abang Deen ? Siang pergi  ladang sawit ,malam pulak lepak bengkel ,layan kawan-kawan dia mat-mat motor repair motor memasing .Aku ?  Layan lagu  yg  dihantar oleh someone kat aku baru-baru ni . Haish rindu le tu hahaha . Siapa lagi kalau bukan nurse kesayangan aku  , miss Fatin !! Marah gila dia bila dapat tau aku balik kampung tanpa beritahu kat dia .


Kau tak sayang aku kan beb ? Kau sengaja nak jauhkan diri dari aku kan beb?  kan aku dah janji lepas waktu kerja aku nak jaga kau doe ! Kau balik kampung kenapa doe ?


Hahahahah poyo la Fatin ni ! Ingat aku suka-suka ? Aku enjoy macam ni? Huh !!  cakap tak pakai minda asli betol lah Fatin ni . Entah-entah ayat copy paste kat whats app . Bukan boleh caya minah sorang tu . Idea mace hare !

Aku sebenarnya kesian kat dia . Dahlah kerja hampir 12 jam kat hospital tu ,lepas tu nak sambung jaga aku pulak .mana rest dia?waktu dia nak layan family? Masa dia nak layan kawan-kawan siber? Waktu dia nak layan ex-bf ?  hahahaha yg last tu aku tambah jek .jangan percaya doe !

Fatin Irisyah .. sorang Nurse  , berumur 23  duduk Johor . Dia asalnya kawan aruah kak Lyen tapi  bila aku join budak-budak dia , akhirnya Fatin lah close heart aku ! Hahaha apa doe close heart? Entah la nak , aku pun tak tau  .


Then lepas kak Lyen pergi ,  dia lah yang selalu take care pasal aku . Semua dia nak jaga . Katanya tu amanah aruah akak kat dia . Masa tu aku kerja partime kat Singapura . Dan masa tu akak dah  lemah dan tengah sakit tenat . Masa tu Fatin la yg mengadap akak hari-hari . Yep .. hanya Fatin yg tahu semua  rahsia akak yg aku sendiri tak pernah tahu  . Dan bila aku try tanya . Dengan selamber dia jawab  :

"Memangnya rahsia untuk dicerita? "

Pergh .. deep siak ! 1 bulan aku touching dengan dia but she still dengan janji-janji dia dengan kak Lyen sebelum ni . Rahsia tetap rahsia. Clue pun aku tak nampak doe ! Hint lagilah .  Sampai sekarang ni Fatin masih  kerap menghubungi  aku dan kalau aku hilang  , tau lah dia nak cari aku celah mana .

Fatin ..Apa yang aku risau  sekarang ni tentang dia??.sepertinya ada seseorang bakal jatuh hati kat dia . Bukan aku cemburu , tapi aku cuma risau sejarah hitam cinta 3 dimensi antara aku dan aruah akak ,bakal terjadi lagi . Segalanya  aku serah  pada TAKDIR ILAHI . letih doe banyak fikir ni .  ermm oklah  .. makan ubat jap aa . Baii

AKU DAH RINGAN ?



Dik !! Kenapa kurus sangat ni !
Tak makan eah?
Rindu nenek eah?
Kurus melampau sangat ni!
Ringan gila ah !!

Aaa .. tu lah perkataan pertama dari abang Deen waktu aku menjejakkan kaki kat kampung malam isnin  lalu . Abang Deen masa tu tengah bersembang dengan kawan-kawan motor dia kat depan bengkel . Ada 4 biji motor kawasaki ninja aku tengok tersergam gagah depan rumah nenek .


Woooo ..motor besar tu kak !!
Yang merah tu cantik nyaaa ..
Eeeee .. geram tengok !

Adik E pulak kemaruk motor besar selepas aku pencen . Hahahaha  kemana tumpahnya kuah kalau tak ke roti jala !!

Sambil mengabaikan  adik E yang keseronokan tengok motor - motor tu , aku buka pintu kereta dengan perlahan . Sekarang ni semua aktiviti aku memang perlahan  ..


0..5m/ perhour .. laju ke ??


Sambil dipimpin mama ,aku cuba untuk berjalan menuju rumah nenek , tapi dengan gagahnya abang Deen offer kudrat dia .


Mak Ngah, Pak  Ngah  .. izinkan saya dukung adik ni bawak naik rumah lah ! boleh ?  Kesian dia nak jalan gelap-gelap ni . Mama ,ayah hanya senyum .


Menyusahkan kau jelah Deen . Tapi dia memang tak boleh jalan laju lagi . Doktor dah pesan haritu . Tanya lah mia tu ? Nak ke dia kena dukung ?

Aku ?? Hahahaha  bila lagi nak jadi snow white ni  kan? Lagi -lagi ada nenek ,mama,ayah dan depan mat -mat motor tu ! Hahahaha gedik !!


Abang kuat ke nak angkat orang ni??aku  saja perli abang Deen . Sebenarnya aku tau , budak kampung ni memang gagah kot . Sebab dia aktif dan lasak . Kerja  harian dia memang aktiviti yang lasak dan perlukan tenaga yg lebih padu dan mantap !

Oiii .. ni Deen  lah badang kampung ni . Hahahaha abang Deen buat lawak !

Okk .. meh  . Aku letak tangan dileher abang Deen dan masa abang Deen angkat akulah dia komplen ayat yang kat atas tu .

Pak Ngah  .. izinkan ye ? Maaf saya  nak tolong adik saya ni je .

Ayah angguk kepala tanda keizinan diberi .

Nenek dan adik E follow kami dari belakang .

Mama dan ayah turunkan barang-barang dari bonet kereta .

Mat -mat motor cuma pandang -pandang  dari celah cahaya lampu kat bengkel

Aku ???  Aku sebak  , masa tu ada rasa nak nangis sebab aku sekarang ni dah  menyusahkan  ramai orang . Aku tak aktif macam dulu . Semua sebab kedegilan aku  !!


*SEBAK*


Beb .. semalam aku timbang berat aku pakai penimbang dalam bengkel abang Deen .. a ah la beb .. aku ringan je .. 45kg !! Sebelum tu berat aku 57-56 kg doe ! Mana hilang nya berat aku yang lain ek??? Allah je yg tahu . :')

DOA HILANGKAN RASA SEDIH


Morning  guys !

Pepagi  camni ,biar pun line masih sejuk ,kejap laju ,kejap perlahan . Aku masih terpanggil untuk melepaskan perasaan disini . Mungkin korang fikir ,apa jenis blog lah budak ni  punya . Ok truly aku nak beritahu .. blog ini aku guna sebagai tempat aku bercakap sendirian . Sunyi doe duduk kampung ni .. erm sedih siot .macam nak menangis  tiap jam . Tapi kalau aku nangis , siapa nak tolong pujuk nya ?  Pendam dalam diam jelah  jawabnya ..


Tengah santai dengan mood sedih , tetiba terbaca satu baris pesanan dari page JAKIM  yang berbunyi :


Doa agar dihilangkan perasaan sedih


الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ ۖ إِنَّ رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُورٌ

Maksudnya: "Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat)". [Surah Fatir: Ayat 34]

Hahahahah look !!    Rupanya aku bukan keseorangan disini doe ! Allah maha memgetahui pada apa yg aku rasa saat ni . So  Dia  bagi izin mata aku ni memandang baris ayat doa tu . Alhamdulillah . Aku terus je amalkan doa  ini. Bagai orang  lapar dihulur nasi baryani kambing !!  Thanks Allah .



 Ok  now aku tidak perlu rasa sunyi dan rasa sedih kat kampung ni . 

SESAJA NAIP


Beb .. masuk hari ni , dah dua hari aku kat kampung ni . Bila orang lelain cuti sem mereka pada bulan 12 ni , aku dengan bangganya disuruh cuti awal dari mereka . Yep awal setengah bulan tu doe . Tapi ni bukan cuti sem  , aku cuti sakit  la hahaha cuti  semata-mata untuk  makan ubat !

                  "Sakit itu penghapus dosa Mia "

Aku masih ingat lagi kata -kata ini dari seseorang . Orang tu tak lain ,mestilah kak Lyen.    dan sampai saat ni , takda siapa mampu ganti tempat kak Lyen  aku tu. Dan sampai bila-bila pun takkan pernah ada  ! Aku yakin tentang ini . Sebab hanya aku mampu menilai  siapa akak kandung aku tu .

Sebenarnya kat kampung ni line memang mace hare , tapi disebabkan blog ni katanya dah lama sepi , so aku ringankan jari menaip keypad ni. Padahal jari aku masih sakit nak naip kesan dari dicucuk nurse haritu masa dalam wad . 10 hari kot kena cucuk tu . Ermm

Tak lama lagi , semua aktiviti harian aku akan berubah kot sebab lepas ni aku akan aktif hanya di dunia nyata aku . Dan aktiviti alam maya ni hanya sekali sekala . Sekarang pun aku dah kurang nak pegang gadget ni . Kenapa??

Entahlah ...

Harapan aku agar semuanya baik-baik aja dan masing-masing akan aktif dengan komitmen memasing . Aku ? Aku kena kenal siapa aku lepas ni . Sekian untuk malam ni . Kesan ubat  dah buat mata aku susah nak buka luas ni ..ermm mengantuk  sudaa ..


Layan surah al Baqarah  by  Mishary Rashid sebelum tidur  jom beb ...assalamualaikum


                                 * tenang *

BUAT AWAK



Bingkisan sepi buat insan yang bernama " AWAK "

Pernah dulu , masa awak dengan dia ,kita hanya kawan biasa. Sedangkan dalam hati kita telah  berputik satu istilah sayang yang menjadi buruan setiap insan yang punya perasaan  ingin dicintai . Ranjau yg kita tempuhi  ,akhirnya setelah dia pergi dengan luka dijiwa ,awak menjadi milik saya . Tanpa surat bertulis . Tanpa chop pengesahan orang tua kita . Awak mengaku yang saya milik awak , dulu ,kini dan insya allah selama-lamanya .

Tanpa kita duga . Minda panas baran saya ,yg sering menjadi pemandu pada jiwa remaja saya, akhirnya berjaya merubah diri saya dan dunia realiti saya sekarang. Setelah hampir 3 bulan  akhirnya doktor mengesahan kerosakan teruk pada dalaman saya akan kekal . Tak mungkin berjaya dipulihkan seperti sedia kala. Kesakitan yg saya alami itu akan kekal sakit disepanjang hayat saya .

Kata awak :

Siapa pun awak ,bagaimana pun keadaan awak , saya akan tetap sayang awak sayang . Saya janji takkan pernah berubah . Saya janji tak akan pernah menyesal . Saya  sentiasa  berdoa agar awak cepat sembuh . Dan dapat ceria seperti dulu . Saya hanya nak awak happy. Saya nak sayang awak . Saya perlukan awak untuk kehidupan akan datang saya . Bersama bakal anak -anak kita .


2? 4? Ok k 3 !  Dalam tangis kita masih lagi berlawak

Sayang kena kuat ! Saya tahu sayang saya kuat ! Saya nak sayang saya ni jadi seorang  ibu yang kuat . Kita sama-sama tempohi dunia bersama kita dengan  kekuatan kita bersama . Saya akan tunggu awak habis study ... ok 3 tahun !!


Oook takda hal .. 3 tahun tu tak lama manalah sayang . Saya akan tunggu awak dengan cinta kita yang dah kita semai sejak 2013 . Yep cinta dalam diam . Hilang setahun kemudian muncul kembali !  Cinta yg memang dah jodoh kita ! Percayalah saya . Percaya pada ucapan  ikhlas dari hati saya . Pada tulus nya niat saya . Saya takkan  berubah . Selama setahun tanpa awak ,saya tak pernah berubah hati untuk perempuan lain . Kemunculan awak semula dah buat dunia saya banyak  berubah . Saya happy , semangat saya pulih kembali untuk teruskan kehidupan.Awak tolong  jangan pergi lagi dari saya. Saya sayang awak sangat  sayang . Tolong jangan tinggalkan saya . Saya bermohon ..

Ye ..itu kata awak , tapi ini pula kata saya ..

Awak ...Lihat gambar atas tu !  bayangkan perempuan tu  saya dan yg disisinya adalah  awak .  Sebulan dua mungkin awak sanggup . Awak rela . Awak  tabah . Setahun ? Dua tahun ? Selama hayat saya ?  Saya tak nak sepanjang hidup saya hanya menyusahkan  hidup orang lain ! Cukuplah sebelum ni saya dah banyak menyusahkan mama,ayah dan kak Lyen . Saya tak mau lagi mengharap simpati orang . Saya mungkin akan  berdikari ,  sendirian menyara kehidupan dimasa hadapan.  Awak boleh fikir risikonya  sebab awak dah matang untuk buat keputusan.


 awak .. terima kasih  untuk segalanya..



Alfatihah untuk diri sendiri yang Degil .. :'(

ADA OTAK GUNA



Beb ..assalamualaikum

Dalam resah seorang ibu kau takkan tau apa deritanya. Walaupun wajah dia nampak ceria ,aku tau ada selumbar tertusuk dihati kecilnya . Airmata baginya bagai teman karib yang setia menemaninya dalam tiap doa .

Allah selamatkan anak-anakku
Allah lindungi anak- anakku
Allah bantulah aku mendidik anak-anakku
Allah berikanlah kejayaan buat anak-anakku

Tapi apa si anak selalu buat ?
Buang masa
Abaikan pelajaran
Buat maksiat
Langgar perintah Allah
Buang duit ke tempat yg tak berfaedah
Langsung tak hormat orang tua

Bila ditanya ,mengapa jadi begitu? Jawabnya mudah aje ..

" emak bapak aku pun tak kesahkan hal aku , so biar aku pilih jalan aku sendiri ."

Dia pasti emak bapak dia tak kesahkan dia ??

Jawapannya :  BODOH PUNYA ANAK  !! Kalau emak bapak tak hiraukan dia , mungkin orang ramai dah jumpa dia dalam tong sampah , dalam lobang tandas ,dalam perigi buta ,dalam sampah sarap 20 tahun yg dulu sebagai " mayat bayi" .  kalau emak bapak dia tak hiraukan dia mustahil dia dapat pergi ke kolej sekarang ini . Makan pakai cukup. Baju cantik-cantik . Barangan keperluan cukup .  Ada handphone , ada tablet ,ada laptop ! Apa lagi mahunya ? Kebebasan ? Bukan tak pernah tengok wayang ! bukan tak pernah pergi shopping ! Bukan tak pernah pergi melancung ! Mati je belum pernah !


Harap je wajah menarik , body hebat , tapi kurang kuasa berfikir . Hello .. !!

Ada akal pakai !
Ada otak guna !
Ada minda berfikirlah !




Aku tak kata orang , aku dulu pun degil tapi bila umur 20 , aku tau lobang mana bawa ke dosa , lobang mana bawa ke syurga . Takkan selamanya nak sedut asap neraka ??

Waallah hualam ..