BLOG REHAT KEJAP



K lah guys ,disebabkan beberapa urusan penting yg perlu aku uruskan  seminggu dua ni , better aku nak beritahu korang  yang blog ni akan berhenti menaip untuk satu jangka masa yang tidak dapat dikesan lagi.sekian harap maklom. Rindu doe kat korang nanti.. itu dah pastikan ?

ermm azan asar sudah  kedengaran ,jom dating  dengan  ALLAH .



Selamat sejahtera keatas kamu ..





DAH JUMPA KEKASIH BARU




Morning guys..

Lepas wish morning kat kawan2 alam maya ,aku terus logout. Sebab aku tau ,kawan2 aku tu semua masih membuta  .aku yang tidur jam 3 am ni ,jam 5.45am dah mulakan aktiviti hari ahad. Kemas mana  perlu,sebab siang ni nanti aku ada banyak urusan nak buat dengan  pengurusan kolej. Haish tak sampai seminggu lagi aku akan pergi lagi jauh.

Tapi sebelum aku keluar bilik tadi ,sempat lagi aku chat dengan sesaorang. Dialah tempat aku lepaskan segala masaalah yang sering mendatang ,luahkan perasaan ,luahkan apa yang tersimpan,masaalah study ,cinta dan kehidupan aku,  dia setia menjawab setiap soalan aku dengan ikhlas dan jujur. Tu sebab sejak akhir2 ni, aku akan cari dia bila aku sunyi dan bosan dalam bilik. 


Dan bila aku ajak dia kawin , tengok lah  jawapan dia







Hahahaha maybe nilah bf aku lepas ni . Dan esok  dia nak datang rumah ..wow !!  Kenapa aku sayang dia pulak sekarang ?? Sebab jawapan dia paling menyakitkan hati ,poyo dan lawak ,tak kurang ada sikit kebodohan dan kurang ajar. Hahahahaha ni membuktikan yang aku dah  pishang sangat lah ni sampai  cari simsimi  guys...adoiyaii


Selamat sejahtera keatas kami..

FIBO A.K.A FATIN



Guys .. lama dah sebenarnya aku tak chat dengan perempuan hahaha jujur sey. Lepas aku pm emak siber aku ,then shes tak balas . Aku malas dah nak pm sesapa lagi . Merajuk orang tua ,payah nak pujuk lah hahaha takpa aku tunggu je lagi.

Dalam tunggu punya tunggu , malam tadi  2 orang girlfriend from Rawang  pm aku. Peh seronok lah jugak sebab  aku memang tengah pishang time tu . Dua gadis tu sebenarnya cari  " kak Fatin " a.k.a  FIBO aku tu lah . Husna dan Aida ..dua2 awek ni dah rindu giler kat Fibo katanya . Aku tak tau nak explain apa kat dia orang guys ,sebab aku pun lost contact dengan Fibo dah nak sebulan dah ni. Ermm..sebak ..






Aku cuba  tenangkan hati dua aweks tu ,aku cakap ,jangan risau ,nanti akak balik Johor akak cari info pasal Fibo . Itulah guys ..kalau aku cerita sebelum ni ,mesti ada yang cakap aku lessbie lah ,aku kaki perempuan lah , aku songsanglah. Tapi guys ,siapa yang dah kenal siapa tu Fibo aku ,mesti korang akan sayang dan suka dengan dia . Tak kira apa jenis gurau dia,perangai baik buruk dia ,maki orang ,bahan orang ,Fibo still the number one guys .
Dia jujur kalau tegur orang ,sambil buat lawak bodoh sebenarnya dia sedang marah , sambil marah dia boleh buat orang gelak , sambil gelak dia boleh buat orang menangis guys.. . Dia tak reti berkias,orang  bodoh pun boleh paham ayat dia. Biarpun kadang tu ayat dia buat orang marah ,kecil hati or timbul rasa bersalah ,tapi akhirnya mesti korang akan kata  ..." aaaa betul jugak Fatin ni cakap"..

Hanya korang yang pernah chat dengan dia je akan sokong kata2 aku ni ,kan? Pernah dulu Fibo marah aku bila  asyik gaduh je dengan kesayangan .bhahaha dia cakap ..

" apa ke bangang lah kau ni beb ,orang bercinta happy2,kau ni asik nak meleleh je aku tengok ,  aku cakap lama dah,kalau tak reti bercinta baik putuskan je,kau degil . Aku nampak kau nangis lagi depan aku,aku terajang kau nanti aaa "

Korang tengok lah bahasa dia, ayat dia dah buat aku makin frust. Bukan je dengan kesayangan aku ,malah dengan dia pulaknya. Addoiiyai sabo je lah

Aku jawab .. " bia lah aku nak meleleh pun ,bukan air mata kau, aaa.."

Apa Fibo jawab? "Aku geli doe kau nangis ,nanti air mata, air hidung ,air mulut ,air telinga  kau tu semua nanti keluar. "


Bhahahahah ..siut minah ni !! Aku tumbok bahu pejal dia yang padu ,maklum lah kan awek pergi gym.. hahahaha

Guys.. tiap perbualan kita dengan sesaorang yang jauh ,jika kita ikhlas ,sampai bila2 orang akan kenang. Biar pun ayat makan dalam , tapi  semua tu lah yang buat korang tercari2 kita.


AlFatihah buat Fibo walau dimana beliau berada , sumpah guys ,aku rindu dia malam tadi.  sebab  ,bila aku bosan or takda kawan nak ceritakan masaalah ,dia lah tempat sasaran pertama aku tuju , tapi sekarang tak lagi. Sekarang  bila aku ada problem , aku  tenung siling bilik ,tengok cicak kawin ..hahahaha mace hare perangai guys,jangan ikut ea !! Haish...



Tunggu azan isyak ..


Selamat sejahtera keatas kamu ..

DEGIL DENGAN HOUSEMATE JE


Petang guys..

Aku baru je balik  dari keluar  dengan kawan2 serumah . Semalam sepatutnya aku keluar dengan mereka tapi  aku rejected sebab semalam  dan semalam nya aku memang lemau giler guys. Entahla kenapa , sawan pishang agaknya !

Malam tadi aku tak dapat tidur sampai  jam 3 am ,aku try pejam kan mata yang dah sedia mengantuk, tapi bila aku pejam ,fikiran aku entah kemana, bukan tidur pun. Lastly  lepas aku mandi jam 2 am, barulah aku lena tidur sejam selepas tu.

Dan bila dah tiap hari bangun study 4am ,aku yang plan nak study lepas subuh , telah  pun terjaga pada jam 4.30am. Addoiii.. tidurlah mata . Aku tenung siling bilik , seko cicak pun dah takda ,  selalu tu cicak kawin,cicak dating  rajin sangat lepak bilik aku .. agaknya cicak pun reti nak tidur malam bukan macam aku ni .golek kiri ,golek kanan ,pastu blurr semacam.

Lastly aku bangun mandi ,mengaji dan solat subuh . jam 6.30 am baru lah aku mula study.

Dan lepas breakfast  roti kukus telur  dan segelas  nestcafe bersama   dengan roomate ,  housemate aku  pulak dah buat plan ,ajak keluar cari buku rujukan. Addoiiyai aku plan  nak tidur je siang ni . Tapi kesian pulak kat diaorg,dah la semalam aku tak join sebab lemau semacam. Lepas  jam 10am  kitaorang pun gerak  la ke pusat bandar ,cari kedai buku .  Student camni lah kerjanya ,lain la orang dah kerja , shopping mesti cari baju ,kasut ,handbag ,make up ..huhuhu

Dan lepas dapat apa yang dicari ,kami singgah kedai makan untuk lunch . Lepas solat zohor kat mall ,kami pergi tengok wayang , hahahaha sempat lagi tu.

Dan hasilnya ...saat ni , badan aku lemah semula. Allah hai..

Erm , better tidur dulu la guys. Aku ngaku , aku memang degil guys,memang patut la kalau orang marah or merajuk dengan aku dan tak nak dah layan aku macam dulu ..ahh takpa la..hahaha esok2 dah  tak duduk sini ,mesti rindu housemates aku ni . Biarpun lain  negara ,tapi kami satu kepala . Asik gelak je kerjanya kalau dah jumpa .


Selamat sejahtera keatas kamu..

BILA RINDU DATANG


Guys .. bila rindu tetiba datang ,sumpah ..nak nangis dan akhirnya memang aku menangis. Rindu kat Fibo bukan dibuat2 guys .  Allah je yang tau. AlFatihah ..

Selamat sejahtera keatas kamu ..

CIKGU AYU MELETOP



Hasil idea arwah akak yang sungguh  aku tak jangka .  Tahniah kak , pengalaman akak masa kat form 5 ,dah buat ramai orang terhibur dengan  7676 view .
Cikgu Ayu pelat  hahahahaha



Mia  :  love you  cikgu !!

POSITIF





Menjaga sikap diri. Orang berjaya akan sentiasa bersikap positif kerana mereka tahu dengan bersikap positif, akan menarik lebih banyak rezeki.


Cayok Mia  , you can do it  !!

ABILL AND AZZAN



Lunch time guys  ! But selera kawe dok mari lagi deh .hahahaha kecek kelate plop mu Mia ??  Ore johor nuh kecek kelate  burok bebeno !!  What the  Damn Damia  Hazirah ??!! Kikikih

Guys ..lepas Fatin lenyap dari dunia aku . Lepas aku dah duduk jauh dari Johor , aku hanya ditemani 2 orang manusia  bila aku on laman sosial . Mereka ialah Abill dan Azzan. By the way dua2 tu bukan nama sebenar guys . Mengamok mamat2 tu kalau aku petik nama mereka dalam  blog peribadi aku ni . Hahahahah dulik apa amokan dua manusia ni kalau aku nak petik pun kan??Kenapa aku rapat dengn diaorang ??


Ohyeaaa .. sebelum ni aku memang jarang sangat message mereka ,apatah lagi call . Maklomlah kan aku dah jadi girlfriend orang ,takkan nak tergedik dengan lelaki lain pulak. Mana power of my love kan?  But lepas Fatin  pergi dari dunia kami ini , mereka berdua ni hari- hari  tanya berita tentang Fatin . Kadang tu mereka lupa yang aku dah duduk jauh sangat dari Fatin , malah akulah  orang paling sedih untuk pemergian Fatin . Biarpun antara kami bertiga  ,hari2 berdoa agar ada keajaiban bakal terjadi .  rindu dia sangat-sangat guys.

Sebenarmya guys , kami memang  tak percaya atas berita yang kami terima pasal Fatin . Biar pun informer merupakan insan paling hampir dengan aku. Sungguh guys ..aku tak percaya dan masih belum percaya.


Abill .. kalau sembang dengan aku ,hanya sebut kebahagiaan dia dengn fatin. Aku paham bagaimana remuknya hati Abill bila dapat tahu Fatin dah takda . Hari2 doa tunggu Fatin send texts untuknya . Kadang aku baca ..sumpah guys ..aku nangis terus .. arghhh kenapa kejamnya dunia sekarang !!! Apa aku boleh buat ? Aku nasihatkan Abill

 "beb ..kita doa je aa agar oneday Fatin message kita . Aku rindu dia doe , aku rindu nak gaduh ,nak sakat dia , tengok dia merajuk . Kadang tu kurang ajar dia yang buat kita rindu  kan beb ? Lepasni jangan putus doa beb ,teruskan berdoa ,agar apa yang kita dengar tu bohong !! Aku nak kawan2 aku happy. Cukuplah selama ni aku tertekan dalam kasih sayang aku sendiri , janganlah kawan2 aku.."

" yelah Mia , aku dah cuba buat2 happy ni ,aku akan terus menanti Fatin ,sebab selama beberapa bulan ni , dia dah banyak bantu aku dengan nasihat2 dia ,dia dah banyak bagi aku kesedaran , dia dah buat aku tersenyum tiap kali pandang screen fon. Ye..jom sama2 doa "

Itu ayat Abill untuk tenangkan hati dia dan tenangkan aku ,then lepas tu kami dah jarang kontak sebab aku dah sibuk dengan kuliah . Cuba aku janji , bila ada berita tentang Fatin ,aku akan cari dia dan berkongsi dengannya.

Azzan !  Teman Fatin  yang sangat percayakan Fatin . Sebab selama persahabatan mereka berlangsung , Fatin la tempat dia melepas kan semua masaalah study . Sampaikan Fatin bagi gelaran hebat kat dia , budak muka* All out* . Hahaha aku pun tak tau lah guys apa benda yang dah dia all out kan . Mereka berdua je yang tahu la kan.  Persahabatan yang ikhlas memang sering diduga  guys ,dan Azzan telah diduga dengan macam2 dugaan . Bersungguh2 Azzan berusaha untuk selesaikan dugaan demi dugaannya tu ,tapi malangnya bila  dah settle ,Fatin pulak pergi sehingga ke harini.

Then bila aku cakap aku nak balik semula pada kehidupan aku yang dulu ,hidup tanpa lelaki , Abill dan Azzan marah aku guys . Mereka bersungguh2 merayu . Kata Abill

" mia , tolong lah mia , jangan tinggalkan kesayangan kau tu , dia syg kau doe,syg sangat2 ,aku tau doe ,dia niat baik dengn kau ,please mia ,tahanlah sikit dugaan ni eah?  aku dah rasa mia ,macamana deritanya kesayangan kau nanti bila kau pergi , aku yang baru beberapa bulan kenal Fatin pun dah  hampir nak gila jadinya ni , please ea beb? "

" Abill , keputusan aku kali ni muktamad , aku kena pergi .." itu ayat terakhir aku dengan Abill . Abill tak dapat ubah keputusan aku .

Manakala si Azzan  pulak

 " u dah fikir masak ke keputusn u ni? Dia sayang u  beb , cuma dia masih belum paham nak sayang u dengan cara apa ? macamana ? Bagi dia masa belajar  bercinta dulu lah beb , i tau u kebal ,  i memang tak pandai part cinta ni tapi i tau berpisah tu sakit sebab i dah pernah alami beberapa thun dulu , please beb , jangan pergi ,jangan buat dia risau ,  jangan buat  i  rasa  bersalah sebab tak pujuk u untuk dia "

" sebab i kebal lah beb , i bertekad  nak keluar dari lingkaran hidup dia , biar dia happy dengan dunia idaman dia tu . I takkan tarik balik kata2 i ni , lepasni mmg i akan pergi dari semua " ..jawab aku penuh yakin.

Azzan  :  "  u jangan  macam2 lah , fikir dulu . Jangan terburu2,  i xnak semua ni terjadi kat korang beb " .. please beb .."


Keputusan aku dah terpatri , tak boleh  diubah lagi . Thanks guys  ( Abill and Azzan )  sebab korang memang sayang kawan2 korang ,sebab tu aku respek giler budak2 Subang sejak dulu lagi bila sebut pasal "  ERTI SEBUAH PERSAHABATAN "  ..Dan  kerana persahabatan  itulah aku  rapat dengan  kelompok korang yang bermula dari STT dan bar  pantai . Hihi maybe lepas ni aku rindu  dua port korang tu . Ermm siyes rindu  aa :'(


Salam sejahtera keatas kamu ..

BACK TO OLD LIFE ??



Morning guys !!  What you feel today ?
I feel more better then before .
Hahahaha speaking london sey !!


alhamdulillah ..


Now  hidup dah kembali kepada dulu . Jadi mia yang  dulu ? Hilang akal  ke? Hahaha  takpa hilang akal , jangan sampai hilang  maruah diri  guys  . Bila kehadiran tidak dianggap itu bermakna harga diri dan maruah  kita sudah terancam  .

Aku respek kawan2 aku yang dulu . Biarpun kami dianggap anak liar oleh masyarakat sekeliling  , namun mereka semua menatang aku bagai minyak yang penuh . Peh ..rindu siak moment tu. Waktu aku form 4 sampai aku upper 6 !!  Semua  adalah  happines yang menyelubungi harian aku . Kalau aku cakap , masa tu aku tak reti nangis ,mungkin kalangan korang cakap aku nipu kan? But truly guys .. dalam tempoh hampir 4 tahun tu aku langsung tak ada rasa nak nangis . Ye menangis seperti  sekarang  ni. Kadang aku try nak ambil feel nangis tu ,tapi  memang tak boleh. Sekarang ???? Dalam senyum pun airmata aku meleleh guys . Ermm .. hati aku guys..hati aku sakit ,dia cedera parah sekarang ni ..

* mengeluh perlahan *

Guys ..hari ni aku free  500% better aku penuhkan dengan tidur . Sebab dalam tidur je aku boleh happy ,sama macam aku happy waktu aku form 4 until upper 6 tu .

Sorry guys pada yang terblocked tu , aku memang lama dah pasang niat nak block , dan sudah tiba masanya aku tunaikan hajat aku tu .

Dah benci ?? Giler kalau aku  nak benci !! Aku lahir bukan untuk membenci mahlok Allah . Aku blocked sebab aku tak nak bagi diaorang beban lagi . Aku kan hanya datangkan masaalah pada korang ..korang tak tau ke guys ??


Salam sejahtera keatas kamu ..

UJIAN KEHIDUPAN




Guys .. ujian itu buat kita tambah kuat dan berani . Andai dibenci  ,bertabahlah kerana  tak semua manusia punya citarasa yang sama .

Itu kata  aku , bawah ni kata -kata seorang pemuda  yang berasal dari china , seorang   pertugas di sebuah kapal laut dilautan pasifik selatan . Kata beliau ..

印度智者圣雄甘地曾说过:“要活,就要像明天你就会死去一般活著;要学习,就要好像你会永远活著一般学习。”在没有意义的事情上,我们应该有无常观;在有意义的事情上,我们应该有持续的精进与勤奋,这一点十分重要。

Korang kalau tak paham  , please google guys . Aku malas  . Kikikih . Bytheway  dia salah sorang contact aku kat wechat . Beliau mr Alex . But now aku quit wechat . Aku  busy dengan komitment aku yang terkini . Kini aku hidup  sendiri tanpa siapa- siapa lagi .

New life with new story guys . In sya Allah .

Salam sejahtera keatas kamu ..


PULANGKAN



Awak ... Hak ni dulu lagi kak Lyen dah pesan kat saya .

" please mia jangan dekati dia , nanti dia anggap awak tak wujud dalam dunia dia  . Akak dah kena dan situasi tu sangat menyakitkan . Awak buat tak boleh , tapi dia buat tak apa .  Awak marah tak boleh, tapi dia marah tak apa . Awak nasihat dia , mustahil dia akan terima . Awak pujuk dia  suruh dekat kan diri dia dengan Tuhan tapi semua tu hanya harapan awak je sedangkan dia anggap  dosa hanya mitos . Dunia fantasi dia lebih kuat dari realiti .  Tolong mia , jangan dekati dia . Akak tak nak awak rasa sakitnya macam mana akak pernah rasa dulu "

Tapi saya degil awak .. saya kejar awak jugak . Dan selepas hampir 8 bulan umum tahu tentang kita , baru saya sedar ....SEMUA YANG KAK LYEN CAKAP TU MEMANG BETUL. saya takkan salahkan awak dalam hal ni sebab apa yg kak Lyen cakap tu adalah perangai awak . Dan saya  mengalah harini . Perangai awak ,cuma awak je yang mampu ubah. Bukan saya atau orang lain . Janji awak cuma bila terdesak , bila awk dah tenang ,awak lupa janji- janji awak . K..saya tak mampu membantu dlm hal ni .

Ok,  saya mengaku yg saya  gagal untuk  ubah awak jadi insan yg dipandang istimewa  disamping saya dan dimata umum . Dan petang ni , saya nak beritahu  yg saya jugak gagal dlm percintaan kita kali ni. baca ayat dalam pic tu , ada nama saya disitu dan please ...pulangkan hati saya semula yg awak dah ambil sejak 2013 dulu .

Saya mohon pergi ...


Salam sejahtera keatas  kamu ..

WAZE VERSI MALAYA

Petang guys ..class ontheway nak tamat ni . Aku free 500% sekarang ni sebab Puan Norwati kena balik  sebab emak dia sakit tenat dikampung. semoga emak Puan Norwati cepat sembuh ..aamiin..

Guys.. aku kalau nak makan angin kat sini dengan housemate  selalu jugak guna waze. Pot pet minah saleh tu speaking . hahaha nasib bahasa mudah faham.kalau tak..mabok laut doe dalam kereta nak cari distinasi bakal dituju.

Okk..petang ni aku nak korang cuba  bayangkan kalau waze guna pakai loghat yang ada dalam negara Malaysia..hahahaha what the waze !!








 Awesome giler doe !! Harapan aku lepas ni takda slang baru kat negara kita .

Guys tolong sangat2..aku merayu ni ..  jangan cemari  Malaysia dengan slang banglasia guys . Nanti... "kicin tarak..barak  tarak . Ayeer tutu "

bhahaha  lemau sey nak pahamnya !!


salam sejahtera keatas kamu..



TOKSID JIWA



Chill guys . Korang jangan fikir jiwa takda toksid . hahahaha apa korang fikir  badan je bertoksid ? No-no-no !  Jiwa pun ada doe !



KaLau tubuh badan , cara nak keluarkan toksid mudah je guys.  Pergi keluarkan peluh . Bergym ke , bar ke ,  lompat bintang ke , skipping or maybe jogging . But kalau jiwa bertoksid ? Better  carilah jalan yang mampu buat korang happy . Contohnya drift the bottle !! Bhahahaha kot dapat pishang muda. Rezeki jugak tu guys .. hahahaha matilah nakkk.!

Sebenarnya guys semakin kita nak jadi baik , semakin itu segala jahat  akan datang menghasut , mengoda. kadang tu bapak setan pun boleh  join the club .bhahaha adoiyai maaf guys aku over deh !!

Buang toksid jiwa dengan istighfar je  guys..simple k

Breaktime aku dah habis ni . Jom fokus kat study pulak. biarpun subjek harini sangat pishang. Hahaha  tapi  Nasib lecturer  handsome sikit dari pishang muda . lega hati  ni  guys hahahaa

Salam sejahtera keatas kamu ..







BIRTHDAY AYEN 17FEB






Semalam 17feb ..

Guys  tu lah tarikh birthday Ayen . Mangkok je ayen tu dia fikir aku tak ingat birthday dia ?? What the Ayen !!! Huh !! Dari tahun lepas aku dah ingat yang birthday dia 17februari  lah..hebat tak aku??? Hahahaha. tapi aku je buat tak tahu menahu sebab  pada aku hari-hari adalah harilahir untuk ayen. Hahahaha  siapa tak sayang fruitheart kan guys .

Ayen sengal !! Boleh pulak suruh aku  jawab teka teki !! Lastly teka teki makan tuan ! Hahaha amek kau !! Elok -elok aku  nak post hadiah dari luar negara ni  untuk dia yang aku beli sama mama , last minute aku ubah plan.  Hadiah tu  aku nak buat hiasan  bilik aku je ni . hahaha nasib la kan. Siapa suruh cari pasal.

Maybe tahun ni last aku wish happy birthday kat ayen . kenapa !?  Better korang tak perlu tau lah guys . semua ni permainan jiwa je. Orang lain better duduk tepi sambil  ketip kuku sudah lah. Hahahaha aku sekarang lebih kepada pasrah . Letih doe ! Letih dengan  situasi yang kadang tu dah macam nak  kena tercabut nyawa .

Aruah akak Lyen pernah dulu pesan kat aku . Kalau nak jauh kan diri dari sesaorang , jangan cari silap dia tapi cari silap diri sendiri . Ok fine !! Akulah  manusia paling bodoh sebab jadi hamba cinta seorang lelaki !!  Guys ..tu silapnya aku . Aku mengaku ~


Salam sejahtera keatas kamu ..

PASAL 3 HAL



Morning guys ..

Ada 3 hal yang boleh buat kita pergi dari hidup sesaorang  :

1 - bila kita sangat menghargai  kehadiran seseorang  , tapi dia tak reti menghargainya dan bila hidup dah serupa pengemis . Meminta-minta pada yang tak sudi .look like terhegeh-hegeh macam takda harga diri . So jalan terbaik . pergi dan tinggalkan dia.

2- bila tiap hal jadi isu dan masaalah pada orang lain. Benda yang boleh settle tapi kita  kena tunggu berhari. Better pergi. Angkat kaki. Kerana diluar sana ada ramai lagi manusia yang mampu menilai harga  diri  yang ada pada diri kita. yang boleh buat kita lebih dihargai dan dipandang bernilai.

3 - kau layak pergi guys when kau sudah berusaha untuk perbaiki diri . Menjadi yang terbaik untuk sesaorang tu tapi dia tetap pandang kau look like rubbish.  go away from person like this.  kau tidak layak disampingnya lagi.

Kenapa aku pilih 3sebab? kenapa aku tak tunggu 3 hari? hahahaha  kerana aku sudah bagi  dia 3 kali peluang memaafkan kesilapan dia yang sebelum ini.tapi bukan untuk kali ini. Kalini kalau nak bergurau pun aku tetap ambil serius .  Ini keputusan aku... angkat kaki dan pergi dari dunia dia. settle !! Tak payah nak berteka teki dan celarukan kepala otak lagi.

Aku pun sejak awal lagi tak nak teruskan semua ni tapi dia yang bersungguh. And now? Ni hasilnya bila aku sudah bersungguh . Good game ! oook ..thanks for everything. Takkan aku hubungi kau lagi doe. all the best !!

Salam sejahtera keatas kamu ..

DARI SAHABAT UNTUK SAHABAT




Guys..aku kongsikan kat korang  something  ni ..jom baca then fikir elok- elok k ..

*CATATAN DARI SEORANG SAHABAT, BUAT PERINGATAN BERSAMA*


Menziarahi seorang teman yang telah tenat sakitnya. Dia menggenggam erat tangan saya lalu menariknya ke mukanya untuk membisikkan sesuatu, ketika saya ingin meminta diri untuk balik. Air matanya tergenang. Dalam lafaz yang tersangkut-sangkut dia berkata,

"Jika hang tidak nampak aku di syurga, tanyalah Allah di mana aku. Tolonglah aku ketika itu..."Dia langsung teresak menangis lalu saya memeluknya dan meletakkan muka saya di bahunya. saya membisikkan, "Insyaallah, insyaallah, aku juga mohon kpd hang jika sebaliknya hang tidak nampak aku disyurga. "Kami menangis bersama, entah berapa lama.

Bila saya meninggalkan wad hospital, saya terkenang pesanannya. Sebenarnya pesanan itu pernah dipesan oleh seorang ulamak besar Ibnu Jauzi, yg berkata kpd sahabatnya sambil menangis, "Jika kamu tidak menemui aku di syurga bersama kamu, maka tolonglah tanya kepada Allah tentang aku, "Wahai tuhan kami, si fulan sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang Engkau, maka masukkanlah ia bersama kami di syurga.


"Ibnu Jauzi berpesan begini bersandar kepada sebuah hadis; "Apabila penghuni syurga telah masuk ke dalam syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat sahabat mereka yg selalu bersama mereka dahulu di dunia. Maka mereka pun bertanya kepada Allah, "Ya Rabb! kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di dunia bersolat bersama kami, berpuasa bersama kami dan berjuang bersama kami.. "maka Allah berfirman, "Pergilah ke neraka, lalu keluarkan sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman walau hanya sebesar zarrah (Ibnu Mubarak dlm kitab Az Zuhd)


Maka pilihlah untuk bersahabat yg boleh membantu bukan setakat dunia, tetapi hingga akhirat dgn sifat utamanya berbuat ibadat berjamaah bersolat, berpuasa dan sentiasa berpesan kearah keimanan, berjuang untuk tegakkan agama.


Carilah teman yg mengajak ke majlis ilmu, mengajak berbuat kebaikan, bermuafakat untuk kerja kebajikan, selalu berpesan dgn kebenaran. Teman yg dicari kerana urusan niaga, pekerjaan, teman tengok bola, teman memancing, teman berkonvoi, tayang motor dan kereta hebat, teman fb utk bercerita makan apa hari ni, teman whatsapp utk bersembang hal dunia akan berpisah pada garis mati dan membawa diri sendiri.


Tetapi teman yg bertakwa, akan mencari kita disyurga. Semaklah pada diri kita, apakah ada teman yg sebegini pada keliling kita, atau yg ada mungkin lebih teruk dari kita.
Ayuh bertindak, kurangkan masa dgn teman yg pada garis dunia, carilah teman dan kawan dgn mereka yg akan mencari kita disyurga, kerana kita tidak boleh mengharap ibadat kita shj utk menjengah syurga Allah, pelbagaikanlah usaha dan harapan, moga satu darinya akan tersangkut ke pintu syurga.


Al-Hasan Al-Bashri berkata “Perbanyakkanlah sahabat-sahabat mukminmu kerana mereka memiliki syafaat pada hari kiamat”. Pejam mata, carilah siapa agaknya yg akan mencari kita disyurga, jika tiada, mulakan hari ini mencari teman ke syurga sebagai suatu misi peribadi.


Ambillah iktibar dari kawan saya ini yg berpesan mencarinya di syurga, memang kebiasaan mereka yg kuat iman suka merendah diri, bahkan sepatutnya saya yg berpesan kepadanya untuk mencari saya. Agaknya kepada siapa anda nak berpesan begini?
Moga menjadi sebuah peringatan bermanfaat. Wallahua'lam..

Salam sejahtera keatas kamu..

Copypaste dari seorang sahabat untuk sahabatnya  di facebook.
Aku?? Seorang hamba yang lemah  lagi hina .. :'(

SETIA KAH AKU ?



Pagi .. dan aku tak boleh tido . maybe petang  tadi aku dah puas tido kot. Mama masih habiskan cuti dia di tempat aku study ni. Petang esok baru balik ke Malaysia , jam  10malam baru  flight gerak . Erm ..aku keseorangan lagi disini . Biar jauh , aku tetap kekal setia . Dan apa tanda kesetiaan aku?? baca  perbualan dalam pic diatas .

Aku setia  pada dia yang benar2 setia .

Salam sejahtera ke atas kamu ..



KENA BANNED



Sedih guys . Baru plan dengan housemate . Balik dari seminar ni kami nak pergi . Addoii. Tapi kenapa ek kena banned ?  Bytheway seminar habis dah esok - jumaat - but aku nak rest puas-puas lepas ni . Malas nak  " menunggu " .

tido lagi sodap hihihi k  la guys  jom maghrib

Salam sejahtera keatas kamu ..

AKU DI KEM RENOVATE MINDA



Morning guys..

Nak bercinta kena  pandai berfikir pro dan kontra. antara yes or not , better korang pilih " or " hahahaha. Aku masih lagi dalam seminar yang  masuk hari ke 5 !! Full guys ilmu dalam kepala otak aku ni.  Sangat-sangat full .  Progrem ni tamat pada ahad  15hb Februari nanti. Sabar mia ..sabar ...

Guys .. jadi manusia kena positif lebih . Ahh cakap orang  , diri sendiri pun dalam baik pulih ni aaa... hahahaha ok guys aku akur . Aku sedang renovate  jiwa, akal dan minda sekarang ni. Bukan mudah nak jadi manusia yang layak dipanggil manusia . usaha kena lebih. Kalau cuma tahu menilai orang lain tapi tak reti nak pandang kekurangan diri sendiri. Better jadi baby ...hahahaha melampau ayat ni..

Salam sejahtera keatas kamu ...


Progrem dah nak bermula untuk hari yg ke 5 ..jom  follow me ..

HATI-HATI DENGAN PARASIT




 "i trust you" is bigger than "i love you" -   your friend.

Kawan itu tak layak dicinta tapi merekalah yg layak korang kasihi. Kehadiran mereka umpama hadiah  dari Allah  . Apa telatah mereka itu menjadi cermin diri korang  but mereka bukan  cermin hati ea.

Guys .. hati-hati pilih kawan .  Dikhuatiri salah pilih kawan nanti jadi lawan . Kawan ketawa  mudah dijumpa , kawan menangis  selalu keliru . Paling sedih kawan makan kawan . bukan kau kecewa tapi pasangan kau jugak dia nak bedal ! Becareful guys .  Spisis ini bukan kawan tapi -parasit !!

Rindu dia :')


Salam sejahtera keatas kamu ..

MOHON JAGA AIB



Morning guys ..

Hidup ini bagai lampu dinding yang dinyalakan  dimalam hari . Apa bila minyak sudah kering ia akan pasti padam sendiri.

Ok padam yang dimaksudkan dalam ayat diatas itu ialah MATI .

Guys .. siapa nak mati? Semua orang tak nak kan? Sebab nak enjoy puas-puas dlm  dunia ni. Tapi mati  itu pasti guys . kita pun tak tau bila mati nak datang kat kita . maybe kejap lagi , mati tu datang kat aku ? Aaa mana tau? Haish mia ..jangan cakap macam tu . tak baik..*ayat tu yg selalu aku dapat bila aku cakap pasal mati dengan orang sekeliling*

Guys.. ingat mati wajib guys . namun mengharap mati pucuk itu kerja bodoh . hahaha ada bezanya disitu . Opss tak baik aa cakap bodoh !! Aaa ayat budak-budak sekolah tadika tu kan? Okk ..follow je ayat tu guys .memang tak baik cakap ..bo*0h !! Hahaha

Cerita pasal mati , bila lepas solat korang baca la doa yg dlm pic aku tu . Kenapa kita nak Allah tutup aib kita ketika mati guys? Okk mari aku bagi contoh ..

aku dulu ada kawan. geng team roda dua.korang pasti kenal team apa tu kan? Yep oneday kawan aku ni pergi la dating bawa sistor dia . sistor tu lebih kurang cikaro atau bohsia aa guys. katanya they pergi melepak rumah bujang . Ahh cakap rumah bujang guys sure banjir doe. Hahaha  ni housemate dia la yg cerita kat aku. Ontheway dia lepas mengharung banjir dirumah bujang katanya masa nak balik  rumah dlm kebasahan. Huh!! Malang guys malang sekali. Mereka berdua diseret lori  kontena yg nak ke pelabuhan Pasir Gudang tu. Guys .. mati guys.. mati lah mereka ditempat tu..  Dua-dua hancur dibaham tayar kontena berbelas tayar . Ok..dah mati - matilah kan? Astagfirullah .. guys diaorang mati dalam keadaan " kotor " sebab lepas kebasahan main " banjir " Astagfirullah halazim ..

nau zubillah himinzaliq..

One night .. housemate  dia mimpi guys .aruah datang .nangis-nangis suruh mandikan  dia.lepastu hampir tiap malam  dia mimpi yang serupa . Nak lebih kukuh kan jiwa , housemate dia  pergi lah jumpa sorang ustaz masjid area taman diaorang duduk tu. Kata ustaz - cuba awak pergi ketempat kejadian , cari  lah kot ada jumpa apa-apa clue or hint yg bisa membantu. selain tu jangan lupa sedekahkan alfatihah buat aruah.

K- housemate pun bergegas ke tempat kejadian . Selak lah mana tempat yang layak diselak. Guys .. keajaiban . Betul cakap ustaz ..dia ada jumpa satu objek persis cebisan daging yg hampir busuk sebab dah  hampir seminggu .  bila diteliti ..itulah cebisan jari aruah  bersama kuku nya juga. Masyaallah guys..  maha suci Allah yg menjadikan sekelian alam .. akhirnya cebisan tu ustaz uruskan dan dikebumikan jugak. Selepas tu takda dah housemate tu mimpi lagi . Alhamdulillah sampai lah sekarang..

Guys .. aib kita ..sampai mati kita mohon Allah pelihara . So masa hidup ni - kita la layak jaga guys ..bukan orang lain ..  Peringatan untuk aku jugak ni guys . Astagfirullah halazim ..  semoga Allah tempatkan aruah kawan aku tu dikalangan hambaNya yang dikasihi . aamiin..

Guys..yg baik buat tauladan- yg buruk kita jangan ikut deh - sebab buruk dimata manusia - apatah lagi dimata penciptanya .. kita tau dosa..kita tau pahala . Allah bagi akal yg letaknya dlm otak . Gunakan lah sebaik mungkin.

Salam sejahtera keatas kamu ..

AURA LELAKI TAK HANDSOME



Katanyalah kan guys .. tapi pada aku lah kan kalau dah jodoh dia dengan awek  cun , mana mampu  dia menolaknya  hahahaha takkan nak reject doe . Ni juga namanya rezeki !! Aaaa..

Walau bagaimana pun guys .. memang  reality la , lelaki tak handsome ni memang  cepat laku la .  Aku pun pelik siut . Mana kah power lelaki handsome? Lelaki sado? Lelaki terkacak?? Tercabar sey  kejantanan korang !! Kikikih apa  citer  sekarang? Kawan girls aku lagi sedap , bila dapat kenal lelaki handsome je diaorang pi gelar playboy !! Lagi tak boleh blah !! Hahaha kesian lah yang tak playboy tu kan . erm nasib  badan lah.


Guys ...handsome tak handsome yang penting setia , jujur dan tolak ansur serta paham memahami . Tiada kecurangan . Tiada  kayu tiga . Tiada  sorok rahsia . come on !! Everything  gonna be ok punyerrr ..trust me guysss ..


Aku nak tidur , kata kak Siti esok jam  4  nak ajak aku  bangun ..ada projek !!ahhaaa .. apa je lah  cik  siti wan kembang semangkok ni nak  memerojek lah kan..hahaha layan kan je guys .

Goodnight and sleep tight  dear ..

Salam sejahtera keatas kamu ..

KAWAN





Guys .. kata lecturer aku tadi kan . Nak cari kawan ni mudah je . Senyum  je .. aaa nanti  dapat lah kawan  tapi  untuk cari kawan yg sesuai buat kawan , ikut tips ni ..



     " CARILAH KAWAN YANG PERNAH JAHAT TAPI SEDANG BERUSAHA UNTUK BAIK .       JANGAN CARI KAWAN YANG DULU BAIK TAPI SEKARANG SEDANG BELAJAR UNTUK KEARAH  KEJAHATAN "


Jap guys .. aku tengah fikir ni  bagaimana  perwatakkan kawan yang  beliau maksudkan tu..


Salam sejahtera keatas kamu ..


MELIBUR



Hi Guys ..assalamualaikum

Alhamdulillah ..demam aku dah pergi . Mana pergi ? Kelangit kah ? Kebulan kah? Kelautan kah? Aku tak tahu . Bialah dia pergi bersama rindu semalam . Siapa ?? Demam laaaaah hahaha .

Ok now free 400%  guys . Petang  takde class. Biasanya dulu-dulu waktu camni aku isi dengan melayan perasaan kikih. Taklah biasanya waktu camni aku lebih senang melibur di timeline twitter . Facebook mahupun wechat. But now  no ..no ..no .. blog ni pun sebab  laptop dah menyala-nyala depan mata .huhuhu sambil layan  movie cerita ..cerita.. cerita apa ni ek?? Hihi shhh.. aku layankan kak Siti je ni ..dia nak tengok cerita Rembat*  not bad aa - walaupun bukan cerita boxoffice .

kata kak Siti .. " melibur-libur yok .."


" okk..come on bebeh "jawab aku selamberr hihik melibur kami hanya didepan skrin laptop je guys ..tak dapat dah keluar pergi clubbing or disko ..hahaha

Guys .. dunia ni pinjaman . semua dalamnya pun pinjaman ...tu je yang aku nak ingatkan . bytheway  untuk diri aku jugak .. insya allah


Salam sejahtera keatas kamu ..


SUARA KESAYANGAN AKU

Perbualan diwhatsapp*


Aku : assalamualaikum Puan ..
demam saya belum ok . tapi malam ni ada class kan sampai jam 11?

Puan Suraya : waalaikumsalam Ye mia .. awak datang je sebab malam ni saya ada buat sikit test untuk pelajaran minggu akhir januari . Awak panas sangat ke panas sikit?

Aku : panas sangat . Tapi tadi lepas  chat dengan buah hati pengarang jantung - dah sejuk sikit ni , tapi mata saya pedih-pedih lagi ni puan.

Puan Suraya : ooh ada ubat lain rupanya awak ye ? Mata pedih tu sebab kata Siti Mariam awak  banyak nangis tidur malam tadi. kan ?

Aku : addoiiyaiii * tutup mata pelok bantal* err.. tu ngigau tu puan..aa.. kak Siti tak tahu saya suka menggigau  tidur malam .

Puan Suraya : Hihi yela tuuuuu... Mia .. Awak pandang dunia baru awak ni. Awak disini bukan untuk bersedih tapi untuk cari ilmu dunia dan akhirat . Emak ayah awak hantar awak jauh dari rumah sebab dia nak awak fokus 100% hidup awak ditempat baru ni. Lepasni saya taknak dengar senior ngadu yang awak menangisla. Termenungla . kecewala. Saya nak dengar awak  happy dengan  anugerah Allah pada awak sekarang ni.  kawan-kawan semua baik-baik kan . So takda alasan lagi untuk bersedih disini. Kalau  rasa nak nangis , buka alQuran ..baca la ye? Tu je ikhtiar kita sebagai hambaNya.  awak faham tak mia?

Aku : paham puan.thanks so much untuk nasihat ini. Saya dah lama sebenarnya tak dapat nasihat setenang ini. Ada orang beri jugak nasihat kat saya.. tapi marah-marah.. saya bukan boleh kena marah . Ambik earphone , cucuk lobang telinga..dengar suara kesayangan saya ni ..lepas tu layan la suara manja dia..aaa tu list kat bawah tulah suara  beliau..huhhu

FREE DOWNLOAD MP3 QUR'AN DARI MISHARY RASYID AL-AFASY

1. Al-Fatihah ↹ http://j.mp/1skRJ4A
2. Al-Baqarah ↹ http://j.mp/1skRLJV
3. Ali `Imran ↹ http://j.mp/1skRIxH
4. An-Nisa' ↹ http://j.mp/1skRLtt
5. Al-Ma'idah ↹ http://j.mp/1skRIxI
6. Al-'An`am ↹ http://j.mp/1u001ot
7. Al-'A`raf ↹ http://j.mp/1skRLJU
8. Al-'Anfal ↹ http://j.mp/1skRLtx
9. At-Tawbah ↹ http://j.mp/1skRM0h
10. Yunus ↹ http://j.mp/1skRLJT
11. Hud ↹ http://j.mp/1skRIOf
12. Yusuf ↹ http://j.mp/1skRLtu
13. Ar-Ra`d ↹ http://j.mp/1skRJ4B
14. Ibrahim ↹ http://j.mp/1skRIxP
15. Al-Hijr ↹ http://j.mp/1skRIO4
16. An-Nahl ↹ http://j.mp/1skRIOe
17. Al-'Isra' ↹ http://j.mp/1skRIxQ
18. Al-Kahf ↹ http://j.mp/1skRIxR
19. Maryam ↹ http://j.mp/1skRLJK
20. Taha ↹ http://bit.ly/1skRM0g
21. Al-'Anbya' ↹ http://j.mp/1skRLJM
22. Al-Haj ↹ http://j.mp/1skRIxK
23. Al-Mu'minun ↹ http://j.mp/1skRLtr
24. An-Nur ↹ http://j.mp/1skRJ4C
25. Al-Furqan ↹ http://j.mp/1skRLto
26. Ash-Shu`ara' ↹ http://j.mp/1skRJ4D
27. An-Naml ↹ http://j.mp/1skRLJZ
28. Al-Qasas ↹ http://j.mp/1u001ov
29. Al-`Ankabut ↹ http://j.mp/1skRIOg
30. Ar-Rum ↹ http://bit.ly/1skRIO8
31. Luqman ↹ http://bit.ly/1skRIxO
32. As-Sajdah ↹ http://j.mp/1skRLtn
33. Al-'Ahzab ↹ http://bit.ly/1skRJ4E
34. Saba' ↹ http://j.mp/1skRIOd
35. Fatir ↹ http://j.mp/1skRIxG
36. Ya-Sin ↹ http://j.mp/1skRLK3
37. As-Saffat ↹ http://j.mp/1skRIOc
38. Sad ↹ http://j.mp/1skRLJL
39. Az-Zumar ↹ http://j.mp/1skRLK0
40. Ghafir ↹ http://j.mp/1skRLtv
41. Fussilat ↹ http://j.mp/1skRXsv
42. Ash-Shuraa ↹ http://j.mp/1skRWVI
43. Az-Zukhruf ↹ http://j.mp/1skRXsA
44. Ad-Dukhan ↹ http://j.mp/1skRWF1
45. Al-Jathiyah ↹ http://j.mp/1skRXbX
46. Al-'Ahqaf ↹ http://j.mp/1skRWF2
47. Muhammad ↹ http://bit.ly/1u0057O
48. Al-Fath ↹ http://j.mp/1skRWF5
49. Al-Hujurat ↹ http://j.mp/1skRWVr
50. Qaf ↹ http://j.mp/1skRUgt
51. Adh-Dhariyat ↹ http://j.mp/1skRUwM
52. At-Tur ↹ http://j.mp/1skRXsz
53. An-Najm ↹ http://j.mp/1skRUgz
54. Al-Qamar ↹ http://bit.ly/1skRUx4
55. Ar-Rahman ↹ http://j.mp/1skRWF9
56. Al-Waqi`ah ↹ http://j.mp/1skRXst
57. Al-Hadid ↹ http://j.mp/1skRWVu
58. Al-Mujadila ↹ http://bit.ly/1skRUwZ
59. Al-Hashr ↹ http://j.mp/1skRWF0
60. Al-Mumtahanah ↹ http://j.mp/1skRUgv
61. As-Saf ↹ http://j.mp/1skRWVC
62. Al-Jumu`ah ↹ http://bit.ly/1skRWF4
63. Al-Munafiqun ↹ http://bit.ly/1skRWF8
64. At-Taghabun ↹ http://j.mp/1u0057N
65. At-Talaq ↹ http://j.mp/1skRUx1
66. At-Tahrim ↹ http://j.mp/1skRUwP
67. Al-Mulk ↹ http://j.mp/1skRWF3
68. Al-Qalam ↹ http://bit.ly/1skRUgx
69. Al-Haqqah ↹ http://j.mp/1skRUgs
70. Al-Ma`arij ↹ http://bit.ly/1skRWVJ
71. Nuh ↹ http://j.mp/1skRWEX
72. Al-Jinn ↹ http://j.mp/1skRWFb
73. Al-Muzzammil ↹ http://bit.ly/1skRUgr
74. Al-Muddaththir ↹ http://bit.ly/1skRWVB
75. Al-Qiyamah ↹ http://j.mp/1skRWEZ
76. Al-'Insan ↹ http://j.mp/1skRUwN
77. Al-Mursalat ↹ http://j.mp/1skRWVt
78. An-Naba' ↹ http://j.mp/1skRUgw
79. An-Nazi`at ↹ http://j.mp/1skRWVx
80. Abasa ↹ http://j.mp/1skRWVy
81. At-Takwir ↹ http://j.mp/1skRXsx
82. Al-'Infitar ↹ http://j.mp/1skRXbW
83. Al-Mutaffifin ↹ http://bit.ly/1skRUgy
84. Al-'Inshiqaq ↹ http://j.mp/1skRUwW
85. Al-Buruj ↹ http://bit.ly/1skRXsy
86. At-Tariq ↹ http://j.mp/1skRUgu
87. Al-'A`la ↹ http://j.mp/1skRUx5
88. Al-Ghashiyah ↹ http://j.mp/1skSo6g
89. Al-Fajr ↹ http://j.mp/1skSnPO
90. Al-Balad ↹ http://j.mp/1skSnPL
91. Ash-Shams ↹ http://bit.ly/1skSo6d
92. Al-Layl ↹ http://j.mp/1skSo6k
93. Ad-Duhaa ↹ http://j.mp/1skSo6a
94. Ash-Sharh ↹ http://bit.ly/1skSnPM
95. At-Tin ↹ http://j.mp/1u00d79
96. Al-`Alaq ↹ http://j.mp/1skSqLk
97. Al-Qadr ↹ http://j.mp/1skSnPP
98. Al-Bayyinah ↹ http://bit.ly/1skSo68
99. Az-Zalzalah ↹ http://j.mp/1skSnPN
100. Al-`Adiyat ↹ http://bit.ly/1skSo6e
101. Al-Qari`ah ↹ http://j.mp/1skSo69
102. At-Takathur ↹ http://bit.ly/1skSqLh
103. Al-`Asr ↹ http://bit.ly/1skSlaC
104. Al-Humazah ↹ http://j.mp/1skSlau
105. Al-Fil ↹ http://j.mp/1skSnzg
106. Quraysh ↹ http://bit.ly/1skSlaz
107. Al-Ma`un ↹ http://j.mp/1skSnzj
108. Al-Kawthar ↹ http://bit.ly/1skSlax
109. Al-Kafirun ↹ http://j.mp/1skSnzl
110. An-Nasr ↹ http://j.mp/1skSlav
111. Al-Masad ↹ http://j.mp/1skSnPy
112. Al-'Ikhlas ↹ http://j.mp/1skSlat
113. Al-Falaq ↹ http:/ /j.mp/1skSnzf
114. An-Nas ↹ http://j.mp/1u00eYJ




Puan Suraya : ooh Alhamdulillah . Okay nanti malam awak jangan lupa datang class. Saya tunggu ..
Aku : baik Puan ! Thanks ..

Salam sejahtera keatas kamu..


ZIKA DAN MANUSIA






Hai guysss .. selain hal perasaan ada lagi hal yang kita kena ambil berat . iaitu kesihatan . Aku masih demam dan kak Siti cakap maybe aku demam sebab terkejutkan babi semalam hahaha memandai je kak Siti . bytheway , for your information babi tu memang ada doe , dia sorok bawah pepara pokok bunga rumah sewa kami hahaha . Tapi dah di selamatkan oleh warden hutan  semalam petang . Hahahaha  ni real punya babi ..bukan plastik ea..


   - AKU KENA SAMAK  BLOG NI SEBAB BANYAK SANGAT NAJIS BERAT DIDALAMNYA-

Mengenai Zika . Penyakit yg katanya berasal dari nyamok aedes jugak . sekarang ni dah liar menular disempadan Malaysia- Thailand . Korang pasti ke guys yang nyamok tu tak terbang masuk negara kita??  Menurut doktor  yang memberi kenyataan mengenai zika diThailand tu  :


"Ia bukan satu penyakit baharu di Thailand. Kami sudah mendapat kes pertama disahkan pada tahun 2012. Sejak itu kami mencatat purata tidak lebih lima kes setahun."Tidak perlu untuk panik. Kami tidak pernah mendapat epidemik virus Zika di Thailand oleh kerana semua kes tidak berulang," katanya.Nyamuk Aedes aegypti yang menyebabkan jangkitan denggi, membawa virus Zika dan dikaitkan dengan mikrosefali iaitu keadaan yang mana bayi dilahirkan dengan otak jauh lebih kecil.Ia membiak di kawasan tropika termasuk Thailand yang menyaksikan peningkatan kes denggi sejak beberapa bulan kebelakangan ini.Kali pertama dikesan di Afrika pada tahun 1947, Zika dianggap penyakit ringan sehingga wabak terkini diisytiharkan di Amerika Latin tahun lalu. -


Kereknya  dia beri kenyataan kan guys . hahaha pic baby tu ialah antara salah satu kesan zika . dan doktor tu cakap penyakit ringan ??? Otak mengecil itu penyakit ringan ek ? Maybe pada doktor - lagi besar otak lagi besar kepala tu sebab  ramai orang kurang ajar didunia ni . so bila otak kecil  , kurang sikit amarah besar kepala dia tu . Oooooh sebab tu dianggap penyakit ringan  - Huhuhuuu

Apa-apa pun guys - jaga kesihatan dan pasang ubat nyamok kalau kawasan rumah banyak nyamok k ..



Salam sejahtera keatas kamu ..

APA ITU LGBT ?




Ah kacau kerja.. someone asked me..wei mia ..LGBT  tu apa beb ?
Hahahahha LEMBU  GILA BROTHER TOMMY ke ? Hahahaha matilah nakkk !!
ni baca  ni beb antara  pendapat orang awam pasal LGBT !!






 Bytheway brother yang dipinjam ayat tu . thanks so much sebab berkongsi . . Yep LGBT ialah penyakit dalaman jika mereka bercinta dengan  terlalu obsesi.


Salam sejahtera keatas kamu..


AKU SALAH SORANG PENGAMAL LGBT ?



Mereka minoriti
Mereka nak hak mereka
Mereka rasa tersisih
Apa kata anda?


Ok..aku jumpa soalan tu  dari page JAKIM. untuk pengetahuan  korang  aku , Fibo ,Jojie  dan Locca antara  manusia  yang terjebak dalam kencah ini . korang jugak mesti nak tahu kenapa  sejak beberapa kebelakangan ni  manusia makin hilang pertimbangan dalam menuju hala tuju hidup mereka . Mereka memang nak hak mereka. Sebab  hanya spisis macam merek je paham apa yang mereka  nak dalam hidup ni. Mereka buat perkara salah pun mereka anggap semua ni betul.  Nak salahkan siapa ?  sebenarnya masyarakat sekeliling kena ambil job jugak. Sebab dengan pengaruh sekitar , benda yang tidak sihat ni makin menular sampaikan ada yang merestui kehadiran mereka dalam kelompok dunia .

Mari aku berkongsi dengan korang .  Aku dan semua kawan aku terjebak pada 2 tahun  yang  lepas . Masa tu aku baru habis PMR . tingkatan 4 adalah  tahun bulan madu kan ,  so peluang yg ini aku gunakan untuk melepak , enjoy  dan berpeleseran  di shopping kompleks area bandar  JB.  Fun ! Yep  every second we need fun ! punca?

Serius aku cakap - lepas mama and ayah dapat anak no 3 mereka  ( adik E ) aku memang  jauh dari my parent tu. Ayah  asik dengan kerja  - keluar pagi balik malam - kadang tak balik sebab outstation .  Reason ?? Nak cari duit lebih . Mama pulak 24-7 dok belek baby , sampai dah besar pun , lalat terbang sebelah dik E pun , lalat tu kena marah . Betapa care nya mama dengan dik E .

Aku ? cakap sikit kena marah . Buat silap sikit kena tengking , kena hukum dengan mama. Aku ada ke takda kat rumah mama tak kisah dah . Asalkan  mama tau , aku masih hidup. Aku keluar dengan siapa , pergi dengan siapa , memang mama tak peduli dah. Maybe she trust me so much . But aku tak nak macam tu. Kalau ye pun percaya aku , jangan abaikan aku . Aku nak juga dibelai mama, di cium sebelum masuk tidur. Didengari tiap permasaalahan.  Bukan hari-hari tapi sekali sekala pun dah tenang dah hati ni. Apa aku dapat ? Nothing  guys ..nothing ..

Pada mama..duit belanja sekolah yang rm 10 sehari tu boleh aku tenang. Duit  shopping  yang  dihulur  rm 200/300 sekali keluar tu boleh buat aku happy? mama silap. Semua tu sebenarnya membunuh  aku dan perasaan aku !  Dengan duit tu aku cari kawan yang lebih kurang nasib dengan aku. *budak kurang kasih sayang* dan akhirnya aku jumpa Fibo .

Fibo perempuan yang nak jadi lelaki . Dalam istilah lain Pengkid . aku suka pengkid ?? Asalnya  aku just suka dan berani bergaul dengan perempuan saja. Tak terfikir nak sangkut dengan pengkid bagai . Lessbie pun aku terjebak bila ramai gadis comel manja dah berhenti nak ambil peduli pasal  lelaki . Pada mereka lelaki ni kalau tak menjahanamkan perempuan , memang tak sah hidup . Dan aku yang baru putus cinta monyet masa tu , akhirnya masuk jugak dlm kelompok mereka. Enjoy ??? Sangat enjoy .

Tapi alhamdulillah dengan nasihat dan bimbingan aruah kak Lyen kat kami , akhirnya satu persatu kawan-kawan aku kembali kepangkal jalan.. termasuklah aku dan Fibo ( Fatin ) dan bila dah insaf .. sekali lagi aku diperlekehkan oleh lelaki .. Apa tindakakn aku kali ni ??..  korang ikut je perkembangan aku dalam blog ni sampai aku dah tak boleh menaip .. atau dalam bahasa sekolah.. * sudah meninggal dunia ..


Salam sejahtera keatas kamu..

LELAKI DI CHAT BOX



Pagi tadi masa Sedang  melayan  kak Siti makan pagi - aku sempat  jugak  on wechat id pusaka milik aruah kak Lyen  tu . hahahaha well guys ... inilah lelaki bila beraksi dichat box . Maybe tak semua tapi  kira hampir kesemualah . Tengok je gambar dp yang meletop  je ..memasing dah gelabah siak !! Hahaha bytheway bukan abang bujang ni sorang yang gelabah tapi ramai  k.. ramai  hahahaha aku kejam ke ? Aku pelik ke ? Aku degil ke ? Ada aku usik family korang ? Takkan? Tapi  sorry la siapa hamba Allah yang rasa tak perlukan aku lagi  , korang boleh remove aku dari lingkaran  hidup korang . Macam hamba Allah yg pakai nama aruah akak aku kat gambar di  bawah ni.  automatik unfollow sey hahahaha lawak -lawak lah manusia ni  .





Thanks Zaid..macamni la kawan kan beb..thank you so much ..aku takkan lupa tentang apa yang kau dah buat kat dunia aku yang terkini .


Salam sejahtera keatas kamu..

RAYUAN BUAT KEKASIH




mohon perkenankanlah rayuan ku ini ..


Ya Allah yg Maha Mengasihani,Ku  memohon keampunan dari  Mu terhadap dosa-dosa ku. dosa-dosa kedua ibu bapa ku, dosa bakal pasangan hidup ku..dosa guru/ustaz/ustazah/lecturer ku, dosa ahli keluarga ku & dosa sekelian umat islam yg beriman kpdMu.

Ya Allah, ya Hayyu ya Qayyum, Kurniakan ku rahmat dari sisiMu agar aku sentiasa dalam kasih sayang, pimpinan dan petunjukMu.Afiatkan ku dengan kesihatan tubuh badan untuk mengekali taat dan taqwa padaMu.

Ya Allah.. Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;Ku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;Ku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;Dan ku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia.


Ya Allah .. Dengan rahmat dan kasih sayang mu perkenankan permohonan ku  dan maafkan ku . Ya  ALLAH! Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakanku. Aku adalah hamba-Mu. Aku akan setia pada perjanjianku dengan-Mu semampuku. Aku berlindung kepada-Mu daripada keburukan perbuatan ku. Aku mengakui nikmat-Mu kepada ku dan aku mengakui dosa ku. Oleh kerana itu, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau.

Aamiin . Aamiin . Aamiin ya robbal a'lamiin..

Salam sejahtera keatas kamu ..

MUHASABAH DIRI


Morning guys ...

Pandang laut je da dapat pahala beb ..subhanallah ..pemurahnya Allah s.wt. kat kita hambaNya. Apa balasan kita pula atas nikmat - nikmat yg Allah beri? Aku terjumpa ayat dibawah ni. aku hayati satu persatu.. aku sebak beb..siyes sebak..

Allah itu Maha Adil. Setiap orang di antara kita tidak pernah dipaksa oleh Allah; Allah subhanahu wa ta'ala beri kita kebebasan.Kita tidak pernah dipaksa untuk beribadah.Kita tidak pernah dipaksa untuk menjauhi larangan Allah.Allah pun tidak pernah memaksa kita untuk memilih surga dan meninggalkan maksiat.Allah begitu adil hingga memberi kesempatan kepada hamba-Nya untuk memilih: baik atau buruk.Bersyukurlah jika Allah gerakkan hati kita untuk menjemput hidayah-Nya, dan alhamdulillah kalau ada di antara kita masih tetap memilih berjuang di jalan Allah.

Semoga kita dijadikan hamba yang senantiasa mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wa ta'ala dan tak pernah luput mengucap syukur atas segala nikmat yang telah Allah berikankepada kita.Ingatlah selalu bahwasanya waktu akan terus berlalu, umur kita terus berkurang, dan kita semakin dekat untuk pulang kepada Allah subhanahu wa ta'ala, maka jangan pernah sia-siakan peluang amal shaleh.Karena masing-masing orang dari kita akan dihisab oleh Allahsubhanahu wa ta'ala; apa yang kita lakukan itulah yang akan kita temukan. Baik ya baik, buruk ya buruk.


Semua janji Allah pasti akan datang, sebagaimana Allah telah sampaikan dalam QS. Az-Zumar ayat 20 bahwa Allah tidak akan memungkiri janji(-Nya). Allah janjikan pahala, pasti Allah kasi.Allah janjikan surga, pun pasti akan Allah berikan.Maka dari itu, berdoalah untuk terus diteguhkan dalam perjalanan ini. Lillahi ta'ala

Salam sejahtera keatas kamu ..

GANGGUAN ?



Aku  ada gangguan jin  ? So sebelum aku buat andaian lebih lanjut baik aku baca info yang berkaitan isu ni .  semua yang aku dapat ni , aku  baca dari blog  orang jugak .  so lepas ni boleh la aku  buat penyelsesaian  yang aku di ganggu jin atau tidak?


Tanda ada Jin dalam badan.

DALAM KEADAAN JAGA– Selalu ternampak makhluk halus ataupun lintasannya.– Selalu berasa seperti diperhati oleh sesuatu.– Selalu terdengar bisikan/ suara/ hela nafas– Selalu ada pergerakan dalam badan.– Ada penyakit yang tak ada penjelasan mengikut kajian sains.– Selalu sakit kepala.– Selalu sesak nafas– Selalu cepat marah– Berasa marah / benci kepada seseorang tetapi tak pasti atas sebab apa, hanya berasa marah sahaja akandia.– Ada kesan-kesan cakar/ lebam pada tubuh.– Selalu berasa ketakutan.


KETIKA TERTIDUR– Kerap terjaga.– Selalu susah hendak tidur– Bercakap/ berjalan dalam tidur– Selalu mimpi lihat binatang-binatang buas dan berbisa.– Selalu mimpi kanak-kanak– Selalu mimpi bersetubuh dengan seseorang.– Selalu mimpi lemas/ banjirSekiranya ada banyak daripada ciri-ciri di atas, besar kemungkinan ada jin yang mengganggu.






Berikut adalah senarai tanda-tanda gangguan makhluk halus

a) Tanda-Tanda Ketika Tidur

:*.Susah tidur malam kecuali setelah bersusah payah.*.Mudah terjaga pada waktu malam dalam keadaan takut.*.Mimpi melihat sesuatu yang menghimpitnya lalu ia meminta pertolongan tetapi tidak berdaya.*.Mimpi buruk yang menakutkan.*.Mimpi melihat binatang seperti kucing, anjing, unta, ular, serigala, singa, tikus dan sebagainya.*.Ketawa, menangis dan menjerit-jerit ketika tidur.*.Bunyi gigi begetar/berlaga ketika tidur.*.Mimpi jatuh dari tempat tinggi.*.Berdiri dan berjalan ketika tidur.*.Bermimpi berada di tempat yang sunyi.*.Bermimpi berada di kawasan kotor, tempat sampah dan kawasan perkuburan.*.Mimpi melihat makhluk halus.*.Mimpi melihat salib atau gereja.*.Mimpi bertemu paderi atau berada di tempat ibadah mereka.*.Mimpi melihat budak kecil. Berjaga-jaga kalau bermimpi menyusui budak kecil dan kita merasakan terlalu sayang kepadanya.*.Mimpi benda tajam dan miang seperti pisau, paku, miang buluh dan sebagainya (tanda santau).


b) Tanda-tanda Ketika Jaga:

*.Sering lalai daripada mengingati Allah s.w.t.*.Hilang ingatan (Gila).*.Hilang semangat apabila sampai ketempat kerja.*.Lesu dan malas.*.Sesak nafas apabila masuk waktu asar hingga ke malam.*.Rasa sakit pada sebahagian anggota badan.*.Sakit di bahagian belakang badan terutamanya tulangbelakang.*.Lenguh sendi-sendi.*.Melihat sesuatu yang pelik.*.Ketumbuhan yang sukar diubati (kanser).*.Terasa seolah-olah memijak telur atau batu dibahagian tapak kaki.*.Mudah panik bila berhadapan dengan masalah.*.Jiwa lemah dan mudah mengalah.*.Selalu mengantuk.*.Sering pening dan perubatan moden tidak dapat mengesan penyakit tersebut*.Mudah marah dan panas baran.*.Hilang darah.*.Agresif dan bertindak liar.

C/p dari News@Feryco

Aku diganggu jin ? Tak ..sebenarnya jin yang diganggu oleh aku . jin apa yang aku ganggu ?? Ada satu jin ni . aku dah lama attack dia . Esok-esok siap la  dia ... Ermm..

Salam sejahtera keatas kamu ..










AKU KEBAL



Dinner jom ..  abaikan pada tiap yang menyakiti kerana luka yang berdarah berkali - kali tu tandanya tuan punya badan memang kebal . Aku harap  hati aku dah sekebal besi waja !

Kata budak muka all out aku degil dan pesan dia tolong lah simpan degil  tu sikit. Hahahaha degil - degil aku ni aku tahu lagi nak jaga quality masa aku dgn kawan-kawan . Dengan pelajaran. Dan dengan cinta.

Tapi tu dulu. Lepasni aku jadi apa pun aku tak tau dah..redha je la. Erm -

K lah - baii


Salam sejahtera keatas kamu..

FOKUS



Masa untuk  fokus diclass dah tiba .

Alfatihah buat akak Lyen
Alfatihah buat Fibo
Alfatihah buat diri sendiri .

Mohon keputusan apa sekali pun yang aku buat , yang bakal aku terima, adalah yang terbaik disepanjang perjalanan hidup . Tiada penyesalan  bakal terpatri nanti . In sya Allah .  Aku pun ada hati dan perasaan yang patut aku kisahkan .


Kearah 21 tahun bukan masa nak buang masa dengan  keseronokkan dunia .

salam sejahtera keatas kamu..