ALAM MAYA MAKIN KURANG AKTIF


Tea time  guys tapi layan coffee dengan roti , sebab tekak tak boleh nak telan apa2 sekarang ni lepas dah berkali  muntah sejak pagi . Hahahaha budak degil memang gitu . Padan muka aku  kikiki .

During  second exam  2 hari ni ,aku  rasa aku kena kurangkan  aktiviti semua laman kot ,but kadang terpaksa bukak fb jugak untuk belajar  1 hari 1 bahasa arab . Sebenarnya aku on fb just untuk belajar bahasa arab  dan ilmu2 agama yg dikongsikan digroup je guys   ,hahaha kelas tambahan le kononnya kikiki . Bajet doe ,lagi pun aku nak study kat kelas tambahan kat sini nanti ,aku kena keluar masuk  bilik , lagi lah aku takda masa nak  rest . So sambil on fb ,aku bukak lah group belajar bahasa arab tu . Na' am ?  maa haa zha ?? Is me hazirah  hahahaha . Tu darjah satu pun tau kot ..grrr

Guys ..some one asked  , wechat  Missing In Action deactive ??  aku just boleh jawab ..maybe yesssss ,maybe not ,maybe maybe , maybe not maybe . Hahahaha  jangan layan aku guys .petang2 gini mereng sikit .  bythe way  semua moment yang 4 orang gadis update beberapa tahun yg lepas sudah selamat aku delete . All ??? Yep ,ada aku tinggalkan 1 je , sebab itu merupakan  moment pertama aruah kak Lyend , dan pic tu ,gambar sweet girl tersenyum, yezzaaa .. aku bayangkan akak senyum kat semua contact list id tu .. apa pun lepas ni ,semua laman so sial ni dah tak serancak dulu kot ,almaklom  tanggungjawab aku dah makin bertambah sekarang  ni . Apakah blog pun aku kena delete ?? Nanti aku fikir2kan sebab ,aku nak semua nya kelihatan sempurna dan tidak meninggalkan sesuatu yg boleh mendatangkan fitnah untuk aruah akak . Al fatihah ..


Ehemm.. nanti , mama rindu kat baby  :'( ..
Ehh... baby ???
Oiii  !! baby mende  aaa  Mia??
Hahahaha  baii guys , ada kerja nak bagi settle jap lagi  ni .

** Allah selamat kan kamu

DEGIL AKU MAKAN DIRI




Morning guys , 6 am  ,aku baru nak lelap ni . *senyum*

Bila letih berjimba2 dengan kawan2 petang semalam , tak sedar masa berjalan macam angin ,berdesup ,desup , last2 dah malam .   bila awek2  ,berjalan ambil angin  ,korang paham2 aja lah , mana tau letih , contohnya pergi shopping mall . Selagi tak naik semua floor , tak masuk semua kedai ,bukan perempuan namanya . Yang pelik tu kekadang ,kedai jual kereta  pun  nak diterjah , dengan alasan , err.. nak tengok2 hahaha

Sebenarnya tekak aku masih loya2 lagi ni  sebab tadi terjebak dengan sandwich sardin homemade  by  Zulaikha  . Dia makan untuk alas perut  bersahur  puasa  tapi aku gatal sangat nak merasanya , nahh  hambekkk  ..dah 3 kali aku muntah hahahaha padan muka aku  .

Semalam  kan guys .sebelum keluar dengan kawan2 , aku sempat bersemuka  dengan insan yang aku masukkan kisahnya sejak kebelakangan ni ,  akhirnya 2,2  ngaku bersalah dan salah  faham dan  keputusan akhirnya  seri ..0  -  0 . Dan sekarang masing2 buat hal masing2  ditempat masing2 dengan  lorong kehidupan masing2.


Aku ????  Aku nak tido , perut dah kosong sebab dah keluar masuk  bilik air berkali2 dan macam nak masuk kali ke 4 dah kejap lagi ni . Aku kan degil guys ,tak boleh telan sardin tapi tetap jugak nak rasa .. ermmm


Perut sakit
Perut lapar
Perut kosong
Tapi masih berhati perut
Hihihihihi ..jom tidur guys
Esok exam , fokus mia !


Selamat sejahtera keatas kamu

AKU LEPASKAN KAMU



Keperitan yang sering datang
Bukan aku minta atau aku harapkan
Manis pahit ,sakit perit menjadi seorang gadis
Dimana tiap langkah , aku perlu hadapinya sendiri.
Kau umpama merpati putih ,
Kau cintaku , kaulah kekasih
Menjadi peneman hari sepiku
Menjadi penawar pada tiap lukaku
Harini ..
Aku lepaskan kau dari belenggu masaalahku
Aku tak mahu  kau sakit ,perit  sama seperti aku
Kerana  aku sangat menyayangimu merpati ku
Bahagia ku selama ini hanya disisi mu
Ceriaku , senyuman ku hanya disampingmu
Kita cerita pasal suka
Kita kongsi nikmat  bercinta
Gelak tawa  adalah selimut malam sepi kita.
Kini ..
Biar ku simpan dalam  kamar hati ku yang  semakin mati
Selamat tinggal sayangku ,  selamat tinggal merpati ...

FREE FROM EVERYTHING



Bebasssss ..
Itulah guys .. setiap orang mahu bebas ,mahu free , termasuk lah aku , nak bebas macam belon2 tu .berterbangan puas , dapat terbang sejauh mana  nak pergi , boleh pergi tanpa dikawal oleh sesiapa . Aku nak bebas  bersuara , aku nak bebas dalam bercinta , aku nak bebas dalam  menuntut ilmu . Dan aku nak bebas dalam  menunaikan semua tanggungjawab aku yamg dah diamanahkan Allah . Bila kita bebas buat apa yang kita suka hasil nya pasti memuaskan sebab kita dah buat semua kerja2 tu dengan penuh  keikhlasan. Tapi malangnya guys ...

Aku masih belum bebas dari diintip oleh beberapa org pengintip sukarela . Bhahaha  dasyat giler guys  , betul kata  Pak jerul , mia zarra  hotstuff  now . Hahahaha lebih lagi lepas dah tak duduk malaya  ,lagi la meletop2 dia punya hot . Everywhere  orang dok peghati ..pegh gisau ..gisauu .. buat2 tak geti suda lah ek guys .

Guys ..
Aku Mia .. umur 21 tahun 2016 ni , Mama ,ayah ,adik E ..harta akhirat yang aku ada , ilmu yg aku belajar sekarang ni ilmu yg boleh jadikan aku sorang orang selagi aku hidup , nanti dah mati ,habis dah ilmu tu KECUALI aku ajar kat orang lain ,dan orang tu amalkannya ,so ilmu tu jadi lah amal jariah dari aku .

Guys ..
Free me from this world . Letih kot nak bertelagah  pasal benda yang pada aku tak layak buat kepala otak celaru . Well dulu boleh la aku berbahas untuk tegakkan kebenaran , tapi  macam aku cakap , Mia memang dah berubah  , perubahan 400% . So  aku yang dulu memang dah takda . korang bukak la isu  paling meletop kat malaya tu , korang ingat aku kesah ??  Hahahahaha aku ada banyak benda baik2 yang nak di fikir ,yang wajib aku fikirkan , yang  mungkin  memang perlu aku fikirkan pun . Untuk  ambil kesah hal remeh temeh dari malaya tu  ..ofkos tak aaa .. waste my time doe .

Guys ..
Paling lawaknya  , dalam kehidupan aku kat sini , aku 24 jam dok asyik la happy sokmo dengan Zualaikha  , classmate dan dengan semua manusia disekeliling aku ni, dengan pak arab ,mak arab , tuan2 syeikh , ana,ante,anta  aa .. tapi sayangnya   jauh disudut  ceruk laman sosial  dihujung sana tu , ada jugak mahlok ciptaan Allah yg sungguh perihatin  nak menilai kehidupan aku .peh  giler tak hot doe !! Nak terkencing aku bangga kerana memikirkannya  bhahahahah. Ayat ajet2..

Well.. qadaq ,qadar Allah ..siapa boleh ubah ?? Orang nak pecah kepala fikir pasal aku  ,pasal dunia aku , ada aku kesah ?? Nak burukkan aku ?? Merepek2 pasal aku  ?? Satu  milimeter pun aku tak kesah guys ,malah aku gelakkan lagi ada aaa ..

Guys.. aku jadi kebal sebab pada aku , aku hidup bukan kerana mereka  ,aku bernafas bukan sebab mereka  , aku di luar malaya pun bukan urusan mereka  , semua ni atas kehendak qadaq dan qadar Allah . Tapi apa yg berjaya mereka  buat kat aku guys ???


Yezzaaaa .. aku dah berjaya  dapat bertimbun2 pahala hanya sebab diumpat mereka ,digossipkan oleh mereka ,dipertikaikan oleh mereka ... peh korang ingat senang ke nak dapat pahala dengan percuma ?? Naaah .. i got it !!  ( raver aa kejap)  bhahahaha

Thanks pada mereka yang selalu ambil kesah pasal aku , biarpun aku kadang2 je ingat kat korang  ,  banyak benda kot aku nak ingat , hahahaha buat lah selalu ea , aku tak marah pun sebab pada aku dengan marah, apa  aku dapat ? Kawen  lepas 45 minit chat ? Hahahaha kalau dapat kawen syok la jugak ,hari2 aku nak marah hahahaha ..Bak kata  Zaid kat acc google plus dia yg  kononnya da tak aktif tu  .. mia  ...muka dah tak  cantik ,perangai lagi tak cantik ,  tak suka menipu , tapi  dia sendiri yg menipu..hahahaha

*zaid berkata 2 tanpa dia tahu apa kesahnya  disebalik apa yg berlaku ,  Aku ?? ok..ok layannn ..bhahahaha


But Seriously  guys inilah orang yang kedua aku takkan maafkan sampai aku MATI !!!!  Dia ada banyak  dosa dengan aku  .Sumpah guys ..Selain perempuan tu , Zaid adalah orang yg aku takkan maafkan ...sampai lah ku MATI  ..sampai diakhirat nanti  ,kau carilah insan bernama Damia Hazira ni zaid  , kalau kau boleh jumpa lah kan dan kalau aku nak jumpa kau lah kan  !!! Ok??  fine  ..aku kejam ! Puas????


Aku marah ? No ..no ..no .. aku chill sambil  belai apple  je ni ..hahahaha aip2 ..apple mahal oii kat sini ..aaa


Guys .. selamat  sejahtera keatas  kamu  ..


Btw  ..kalau korang duduk Johor baru beberapa hari  , tak payah nak ngaku aa jadi budak Johor  , buasir otak aku nak anggap ko orang Johor ,  warga tak sah taraf bole aaa.. bhahaha bole blah  !

PLAN TAK PLAN




Hahahaha kuaja mamat ni guys ,  aku kalau calon  suami dah plan gini ,  time tu jugak aku pergi daftar class silat atau karate  . Nak tau siapa kena starlight  masa hari nikah , aaa try lah nanti hahaha . Guys ,cepat atau lambat datangnya jodoh tu apa ada hal . Yang penting korang enjoy ,korang bahagia lepas jumpa sudah lah kan . Haishh .. untung datang lambat ,kalau datang cepat  ,mau hari2 kena starlight kot rasa aku hahahaha


Allah selamatkan kamu ..



JUJUR , MUNAFIK , TIADA MAAF



Hahahaha just luahan hati k . Aku dulu pun pernah gak cakap ,yang aku gemok ,hitam  legam macam nigga , gagap ,juling  tapi dia cakap ..ala dah sayang ,pedulik apa semua tu. Setannn ..cakap boleh lah  ,kalau dapat yang betul2 rupa gitu ,mau tiap malam tidur mengiggau hahahaha silap2 kawen 1 minggu dah masuk tanjung rambutan .

Apalah salah kalau jujur kan . Cakap je saya tak suka  gf saya gemok , kalau boleh awak diet lah , nanti awak sihat , saya pun senang hati tengok awak ceria , kan simple kan ?  Kalau gf kulit hitam tu takkan nak adjust2 ,sebab dah lahir pun bulan gerhana  bhahaha lainlah bf belikan produk yang boleh putihkan kulit tu . Mau meletop gf dia lepas makan 4 botol hahahaha .

Guys ..aku pun kadang pernah jugak terfikir ,apakan orang yg cakap cintakan aku tu , sebenarnya dia cinta pada apa ? Hati ? Wajah aku ? Perangai aku ? Pelajaran aku ? Semangat aku ?? Atau ... dia cuma ada rasa kasihan kat aku ??  Entah la .kita tengok je ,sejauh mana semuanya ini boleh pergi .

Guys .. cantik tak kekal . Cinta pun kadang tak kekal . Harta  pun takkan pernah kekal . Yang kekal hanya rasa sayang . Jujur aku cakap ,setakat ni ,aku tak pernah  tak sayang ex aku  , tak  pernah benci orang yg dok bercerita pasal aku  , tak pernah tersentuh  perasaan lama2 kat orang yg sering  cari masaalah kat aku . Just aku cuma perlu  bersyukur  ,jika tuhan bagi aku satu sifat iaitu ..pemaaf .

Tapi guys , dalam pemaaf nya aku , masih ada seorang perempuan yang sampai mati pun ,aku takkan maafkan dia .. seriously ..aku kejam kan ?  Ye..sangat kejam  . Maybe ada diantara korang yg kenal perempuan tu ,but  truly ,aku tak boleh ubah keputusan aku ni . Biarpun ini cerita dah basi . Maaf ..aku memang tersentuh dgn  cara dia  buat aku terasa sangat2 ,sehingga hidup aku berubah 400% .

Dan  apa  pun aku doakan  perempuan itu bahagia disamping  kekasihnya  .  Dan jugak , buat kawan baik dia yg sanjung sangat2  ikatan persahabatan mereka tu ,sehingga mengabaikan aku ,  ye..semoga dia juga bahagia disamping dunia barunya dan dapat lupakan aku  ..  tolonglah... tolong lupakan aku  ..pleaseeee... :'( aku tak mau dia jadi munafik dlm cinta.


Guys.. bagi ruang utk aku menangis ..

2 JENIS LELAKI MELETOP



Guys  ..sambil layan lagu  kopi dangdut  ,meh aku  share something  . Tengok gambar atas ,then baca sampai hadam .

Guys ..2 ,2 spisis lelaki ni aku dah jumpa dah siut . Hahaha yang first tu sure lah yang ego  one , bila aku  marah ,atau ajet2 merajuk giler babeng , apa respond dia bagi ? Oklah  , saya malas nak  gaduh dengan awak ,k ,bye .

Huh !! Kuaja  !!!  Time aku merajuk tulah sebenarnya aku nak dia dekat dengan aku setooonnnnn . Apa slow punya pickup la lelaki jenis macam ni . Hahahaha ada pro dan kontra nya jugak k dapat mamat jenis gini . First , memang kecewa nak mati lah kan sebab tak dilayan . Kedua  sure  nyesal sebab cakap " leave me alone "  tapi ketiganya .. bahayanya nanti  bila bosan  sebab bf ego tinggi melangit , lastly gf sure tercari2 orang lain ,utk jadi  tempat nak ngadu masaalah .ahha ni lah antara puncanya keretakkan tugu percintaan tu  doe ,tapi tu lah ,tak semua lelaki paham  naluri perempuan , lagi yg ajet2 manje macam aku ni , yarckkk gedik jek !!


Bytheway  dapat lelaki  spisis yang kedua tu pehhh ..jenis ni memang jenis terlajak laris ni doe , jenis penyayang nak mampos  ni ,  Rebut2 gadis nak jenis yang camni . Jenis yang tak jemu melayan , mujuk tak henti2 . Dari dia tak pandai mujuk sampai dia dah reti memujuk dan dengan dia2 sekali reti pulak merajuk  hahahaha .  nok hare  !! Kalau aku ,aku pilih yang macamana????  hahaha ofkoslah aku pilih yang cakap

" No need to say goodbye  lah sayang  because  i wanna see u again and again "
  ..Oh mennn so sweet doe , agak2 ada tak jenis gini ek ?


Aku nak layan assignment pulak guys ..baii


Selamat sejahtera keatas kamu ..

AJAK KAWEN SELEPAS 45 MINIT CHAT




 Guys ..korang tengok masa mula brother tu  add . Dan korang tengok pulak masa last  chat  mereka ,  aku just nak beritahu  ,dalam minda brother  ni ada apa ek guys? KAWEN  tu apa guys ? Jual online ke atau  game terbaru ?  Punca brother tu ajak kawen cuma bila dapat tahu  umur , awek tunjuk gambar  ,tu pun pakai purdah bersama kawan bilik , awek pulak acah2 lepas frust , awek ajet2 melayan  acuh tak acuh  je pun , but brother tu pun acah2  boleh cair . Bytheway pesan aku guys , terutama  gadis2 suci  yang main wicet  diluar sana , SEMUA INI POYOO !!  Jangan mudah terpedaya  . Inilah antara  punca kes ,ramai gadis wicet jadi mangsa nafsu lelaki  akal singkat gini guys .  Lepastu merana seumur hidup .. Girls please ..buat sesuatu biar guna akal ye.

Kenapa girl gitau masa ditempat dia  ketika  nak stop chat ?  Sebabnya dia nak  gtau yang brother tu start chat jam 2.41 pm dan  berjaya ajak si girl tu  kawen  pada jam 3.26 pm . Peh  dasyat gilerrrr hahahaha giler tak giler ko !! oii giler  ,giler tak ni ekk ??


Btw  ,atas tu first chat mereka and last chat jugak . Hahahahaha sebab tu aku pesan berkali , belajar ,belajar ,cari ilmu , cari pahala , tambah akal yang lama dah kurang berfikir tu ,maklumlah kan biasanya orang ni lepas sekolah menengah dah malas nak cari ilmu ,takut nanti tak dapat berkepit 24 jam dgn lelaki  katanya  ..ehh sudah la Mia  jangan nak bajet alim ,jangan nak bajet bijak  .. hahahahaha okla  ..nak rest  jap .. tired  with the world .  Out there , someone  bagi aku energy with his words  ..

                 *Now you no need give a shit to shitty people anymore kay*

Aku ? Beres boss ..hihihih

Allah  selamatkan kamu ~


PAGI YANG TENANG




Morning guys !

Yezzaa.. thank Allah sebab bagi aku peluang untuk hidup sehari lagi . Yes !! Harap sangat  hari ini lebih baik dari semalam .

Semalam ?? Apa jadi semalam ??

Entah  ..aku dah lupa apa jadi semalam ,yang aku tau  aku dah merepek separa sedar semalam , then  sampai la tertidur  . Bhahaha  mace hare  .

Apa la kau mia , kan dah  21 tahun , dah besar ,dah makin comel , kenapa la perangai masih kurang comel , lagi nak melayan  budak baru nak up . Hahahaha  marah diri sendiri nampak ???? Tu lah guys , takda orang nak tegur aku masa aku  merepek2 semalam , so better   tegur lah silap sendiri .  Then lepas bangun tidur  pagi ni ,well done , aku dah berjaya melupakan hampir 95% rasa  celaru aku yang semalam . Ahha baki  5%  tu aku kena la simpan sikit  ,kalau tak sampai mati nanti aku tak reti nak marah . Kacau kerja  hahaha

Guys .. sambil layan  phone tu kan , cuba baca  lailla ha illahallah  ,muhammadurasullullah , Allah hummasoli 'alaa muhammad ,wa alaa aalihi wasohbihiwasallam .

Astagfirullah hal azimmm
Astagfirullah hal azimmm
Astagfirullah hal azimmm


Btw thanks for those  yang dah bagi semangat kat aku  selama ni , bila ingat kat korang ,aku memang kena kuat dan kena kebalkan jiwa  .  kat sini aku ngaku aku pun salah ..kikiki  tapi aku salah sikit  ..aaa .. dia salah lebih doe ,tu yang aku jelesssssa hahahaha jenis tamak*


Ok lah guys  ,ignore all about it .  Kalau tak gitu  ,takda lah ada hamba Allah tu  aktif google plus ek ? Ek ? Ek ? Hahahaha aku ingat sapa la yang dok komen  memanjang , rupanya  kawan sama2 repair motor .. hahahah  apa pun thanks so much  atas kerjasama korang beri . Yang aku terbuat baik tu ,korang boleh lah follow guys ,part tabiat buruk tu ,korang jangan lah kecam pulak deh .  Hahahaha aku  terima korang nasihati aku  ,supaya aku tau mana silapnya aku . Well ..  mana ada manusia yang sempurna ..cehh ayat ajet2 , kerek sey *

Oklah ,aku nak siap2 ke class  kejap lagi . Permisi guyssss..


Selamat sejahtera keatas kamu .

AKU NAIK HANTU ^^




Aku gaduh ???

No way guys , aku cakap apa yang aku fikirkan . Pada apa yang mata aku peratikan. Aku cerita  pada apa yang aku tau . Dosa ??  Ofkos  dosa  , bila aku biarkan semua berlaku didepan mata aku , dan aku biarkan aja hal serupa berlaku dn berlaku lagi .

Aku berlagak bijak ?  Shit !!  Itu bukan aku  . Aku hanya  buat apa yg aku rasa perlu . Supaya orang yang aku respek penampilan nya selama ini , tergolong dengan  akhlak yg baik2. Tak handsome , tak comel , tak apa guys , tapi budi bahasa  perlu ada dalam jiwa . Lagi2 bila kita titik beratkan pasal agama . Silap cakap 7 keturunan  kelaut guys . Aku cakapkan je.

Aku nak bantu . Biarpun korang tak kenal aku , tapi aku cuba bantu . Apa yang aku buat , dalam bicara kata aku , aku selitkan doa semoga Allah  selamatkan kamu .

Guys .. please jawab jujur , when korang masuk dalam 1 majlis , duduk la dlm 10,20 minit then tiba2 seorang ahli jamaah bangun then cakap , ok lah  bhaii gua blah aaa ,gua taknak perkara yang sama  ulang ke dua kali .  sebagai  jamaah yg baru nak join kumpulan , apa korang rasa guys ??  Mesti kau fikir ,apa kah aku terpijak tahi kucing sampai insan ni nak keluar dari majlis ??????  Stupid minded !

If benci sekali pun , kalau dendam sekali pun ,lu nak blah ,lu blah je  bhai , tak perlu lu cakap terjadinya  hal yang sama kedua kali  apa kejadah tu . Aku yang baru nak happy layan mood celaru study dah mula tak selesa doe dengan cara kau !  Nahh silapnya disitu . Lainkali ada otak letak diatas sekali , bukan ditapak kaki dan akhirnya  cili kau makan ,cili itu jugak yang pijarkan hatikau  sendiri . Aku serabut ??  Nonsen !!  Lu nak tengok siapa yg serabut , lu baca  apa what up  lu punya caption kat id lu tu ..bhahaha


Adoiiy lu gua .lu gua aa pulak ..bhahahah  siut aaa perempun ni kalau dah marah ,  bukit Broga boleh rata guys ..beware bhahahahaha


Marah ke  bhaii ??  Yang  lu pi masuk blog  peribadi aku ni dah kenapa  doe  ??!!  Hahahahaha     btw  perkataan  yg dlm gambar  pada post aku yang sebelum ni  , sebenarnya aku cedok kat google , dah dia  taip betina , aku  bedal aaa betina jugak . Bhahahaha  tak gitu  bukan copy paste namanyaaaaaaaa .. cia  cia  cia  ..


Okay la  , timesup , study doe , jadi perempuan ni kalau takda ilmu ,  esok2  mak mertua  pun dia bantai bahan  perli kat moment wicet .. bhahahaha nauzubillah himinzaliq ..


Kau marah ??  Kisah  pulak aku  . Dan2 aku dah tau kau tu tali barut  si kentang J

PEREMPUAN BILA MARAH




Guys ..Masa  lunch tadi aku sempat  merayap kat laman sosial  , dan aku terjumpa satu baris ayat dari sesaorang  ,yang  aku rasa dia seorang perempuan yg cukup sempurna  dimata aku , namun disebabkan amarah pada seseorang yg lain , kelihatan sekali yang dia berkata2 hanya guna perasaan bukan akal fikiran yang waras.

Bunyi ayatnya ... *Belajar agama . tapi bila dgn laki ? Tak guna kau belajar ilmu tinggi² .. Kalau betul sayang mak ayah kau  . tak ade kau nak berkepit dgn laki 24 jam *


Guys .. apakah perempuan yang berpendidikan tinggi tak boleh berkepit dengan lelaki ? Apakah  berkepit disini maknanya dating 24jam ??jika dia dating 24 jam , Masa bila dia nak study nya ?  Atau  berkepit disini maksudnya dia dan teman lelakinya kerap berhubung? Apakah salah berhubung ? Jika masih ada batasan dan tahu hukum hakam agama?


And apakah hanya perempuan yg lepasan SPM, PMR , yang belajar tak tinggi tu aja yang  layak berkepit dengan lelaki 24jam??  ini tak adil !!  hahahaha dosa oii fitnah , hahaha ..memang tak adil .!!


Sayang sekali guys .. disebabkan rasa terlalu marah , dia kurang fikir panjang untuk kata2nya  .BELAJAR AGAMA tak gunaa???? .. jahat macamana pun seorang manusia itu ,selagi dia muslim  ,dia WAJIB  belajar agama !! Nabi ada pesan ,tuntutlah ilmu sampai keliang lahat . Bukan sampai PMR , SPM ,STPM ,KOLEJ ,POLI  atau sebagainya . Ilmu agama takkan pernah habis utk  dipelajari . Lainlah ilmu matematik  ,sejarah atau pun geografi . Subjek ini hanya teori dan fakta , ianya hanya dibuku !


Lelaki dan perempuan ..alaa selagi ada jarak dan batas  , berkepit di alam maya 36 jam pun apa adahal , asal dia tak tinggal solat ,ingat nak makan ,nak mandi ,ingat kerjaya  ,ingat nak fokus belajar , semua berjalan lancar ..tak mendatangkan mudaratkan kepada sesiapa yang lain , pada aku tak salah rasanya kot . Dah tu yang nak jeles tu dah kenapa??? Hahahaha haish peliknya manusia..


Opsss ..nanti ada pulak yang ngadu ,arghh gawat sihh kikiki ~  nak aku balas ayat orang  yang marah tu ? Ahaaa Korang baca la  baris ayat dalam gambar kat atas tu guys .. hadamkan  elok2 ..k,sekian ...



Semoga Allah selamatkan kamu  ...

DIUNDANG BERSEMBANG



Guys .. sekali lagi aku di invited  kedalam kumpulan lelaki pujaan semalaya ni . join panjat bukit ??? no la , just chatting je kot . But aku tak lah sama dengan aku yang dulu ketika digroup ini ,  sebab sekarang pun aku dah jarang dapat online laman sosial .  Lagi la nak layan chat kat group , apa pun terima kasih mr Ajerul sebab mengundang saya . Hahaha nice nick name aku bagi dia .

Cumanya 1 je harap aku  , bila ada aku , jangan ada celaru  , nanti  aku buntu . Tak tahu hujung pangkal  dan akhirnya aku pergi meninggal . Hahahaha leave group la guys . Apa sey ,nak sangat ke aku mati ?  Haishh

Dosa aku melambak guys , sebelum aku mati , aku just nak buat baik dengan semua orang , aku nak bagi semua orang disekiling aku happy , hari2 happy ,hari2 mau .. hahahaha , yep tu je niat aku .  Aku tak nak  gaduh or sakitkan hati sesiapa lagi dah . Cukup2 lah  dengan apa yang aku rasa sebelum ni , semua nya dah puas buat air mata perempuan aku kering kontang .  Ermm .. sebak *


Selamat sejahtera keatas kamu ..


Ada orang tanya anak2 siapa tu mia????
Aku  : entah aaaa ..aku jumpa kat Bukit Broga haritu gamai2 ni manjat2 bukit tu  memalam bute.. Hahahahah

AMBIL MOOD KE JAP



Guys and girls ..

Morning ..lemau sey aku pagi ni ,maklomlah kan lepas lama takde class sebab exam week . Naaah bila class dah mula macam biasa ,start 8am habis 11pm . Nihaaaa .. lepu giler doe.

Bukak mata pun pedih2 ni kikiki . Da lah mata semulajadi sepet ,then tambah dengan  kelepuan  ,kelesuan ,kelemauan ..jawabnya memang longlai habis dah ni . Jeling2 roomate ,kejap nampak macam manusia ,kejap nampak macam naga ..argh kacau kerja mata aku ni guys ..hahahahaha

Uncle2 dan aunty2 yang baca ayat Mia dalam  blog ni ,jangan terasa  pelik ye  ,sebab perkataan tu semua menunjukkan yang mia letih seletih ya hahaha * aku ngaku kadang tu ,aku naip ,aku lupa follower  blog aruah akak ,ramai yang dah beranak cucu hahaha ampun kan patik ye Otai2.


Eh ..tapikah uncle2 dan aunty2 jangan risau , apa yang mia taip ni sebenarnya jadikan lah panduan  ,sebagai  jajan2 u alls dalam mendidik anak2  u alls tu . Ahha .. so uncle2 dan aunty2  banyak atau sikit ,dapat la juga tau , apa naluri anak remaja era zaman serba serbi nak senang ,nak ngadu ,nak perhatian ,nak itu ini ,nak mengatal ..eh ..yang last tu typo  jek..hihihihi

Kadang pelik je , bila ada blogger yang anggap mia tak betul bila menaip . Padahal mia bukan taip berita dlm surat khabar pun ,just luahkan apa yang tersimpan dlm dasar jiwaku yang paling dalam didasarnya aja ni ..cehh  kata2 bagaikan sastrawanitamanis  kikiki

Oklah guys ,girls ,uncles ,aunties , jika selama mia  menaip ade silap salah ,mohon maafkan , then jika ade anak bujang yg handsome2 tu ,past2 la no whatsapp depa ..


Ehhhhh hahahaha gedikkkkk*

Allah  selamatkan kamu ~

SAYU


Entah kenapa , jiwa kental aku tiba2 jadi lemah selemah2nya . Bila dengan sengaja aku terasa rindu sangat kat mama dan ayah . Selama hampir 2 bulan disini , baru semalam aku pandai rasa sedih dan  rindu kat mereka berdua .

Maa .. ayah .. orang jauh dari awak berdua . Semalam orang terbaca luahan seorang ibu tentang kenakalan anak2nya terus aja orang teringat kat mama ..kat ayah .

Maa .. ayah  .. banyak dah dosa orang buat kat awak berdua sebelum ni . Macam2 ayat pasrah mama dan ayah dah sebut . Marah  , menangis  , sebak , semua tu awak berdua dh rasa , semata2  sebab  kenakalan orang satu ketika dulu .


Maa ..ayah ..orang tau mama dan ayah dah cakap ,ok ..takpa ..kami dh maafkan anak kami ni , tapi orang tak tahu betapa pedihnya hati mama dan ayah bila ada je karenah nakal yang orang buat dengan kawan2.

Maa ..ayah .. i love you alls . Wanna kiss u maa ..wanna hug u ayah ..

*sayuhati*

ILMU RUMAH TANGGA


Untuk mereka yg bergelar isteri2 diluar sana , pesanan  dibawah ini datangnya dari seorang suami kepada isterinya . Kenapa aku kongsikan di blog ini ? Yezzaaa oneday i pun bakal jadi seorang isteri la you , why not i tambah ilmu macam ni kan ?  cehh  i you , i you gituuuu...kikikih ..jom baca , jangan lupa guys .. baca benda baik pun dapat pahala tau ..aaa


 1)“Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siangdan malamnya menggembirakan suaminya”.

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

8) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yng difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...Bacalah Quran Dan Hayatinya .


Diperolehi dari : Butik Polo Utara

AKU CUMA IKHLAS




Aku hanya ingin ikhlas,
Seperti matahari ,
yang melepaskan sinarnya pada bumi
Kadang terang,berkilau atau bahkan terik
Tak peduli sang penikmat memuji atau memakinya,
Matahari akan tetap bertahta di singgah sananya
Menjalankan titah Sang Maha Kuasa,
dengan selarik senyum di bibirnya
Seperti lilin yang membagi cahayanya,
pada gelap malam
Berkilau, hangat,
meneduhkan meluruhkan pekat kegelapan
Meski harus mengorbankan dirinya,
tak menjadi kesahnya
Lilin akan terus menerangi,
Hingga sampai pada titik akhirnya
Memainkan peranan,
Yang dilakoninya dalam kehidupan bani Adam
Telah kuhanyutkan luka pada sungai kecil
Yang mengalir disudut mataku,
Telah kukabarkan lewat angin semilir
tentang  segala curahan hati,
Telah kuhempaskan kesah
disetiap jengkal sajadah
Dalam tahajud dan sujud panjangku
Dan berharap keikhlasan itu akan jadi pelipur laraku...

PANDANGAN MATA HATI




Guys .. Manusia banyak kekurangan..sebab itulah,tidak kira dalam apa jua keadaan, sentiasa lah melihat yg susah. tapi bukan lihat dengan pandangan hina tapi pandangn dengan mata hati . Andaikan diri kita berada disitu satu masa nanti . inilah salah satu cara mengikis sikap angkuh dalam diri.

ADALAH SATU DAN SAMA



Guys ..
Ade rahsia yg cuba dia sampaikan ,tapi hatinya terlalu berat utk meluahkan . Ade rahsia yg dia cuba pendamkan ,tapi nalurinya jadi makin tak mampu . Ada kisah yg cuba dia selamatkan , tapi kudrat perempuannya makin lemah . Ade rindu yg dia cuba tahankan , dan dia makin sakit kerana menahannya . Ada cerita yg cuba dia beritahu kat kau ,tapi dia rasa ,biarlah cuma dia yg merasainya . Dia ,kau dan rasa ,adalah satu dan sama ..

MiaZarra-wechat moment.

AKU BUKAN TAHU



Guys .. sebenarnya soalan atas ni bukan soalan budak sekolah yang angau nak tau mengenai cinta monyet mereka , tapi soalan ni aku dapat dari seorang kawan kelas atau aku sebut classmate . Dia lelaki arab  ,berusia 22 tahun . But soalan dia adalah dlm bahasa arab la kan , aku nak taip jawi susah la pulaknya.

Firstly bila diajukan soalan tu ,aku terkedu kejap . Sambil mata melilau kelas ,aku cuba cari jawapan yang betul2 boleh buat dia faham. Masa tu aku , dia ,  Zulaika dan Salwa sedang siap2 nak balik hostel kami.  Aku angkat kening kat Zulaika , kata Zulaika ' ten minutes'  maknanya kami akan stay lagi 10 minit lagi untuk  bagi jawapan kat mamat arab tu .  Nama dia Nasser . Err.. dengan ayat arab yang agak merangkak  , then bercampur aduk dengan b.i , aku terangkan  kat dia , apa itu cinta ?

Well .. cinta tu anugerah dari Allah untuk tiap hambaNya. Rata2 manusia dlm dunia ni , akan resah bila dah berusia tapi tak jumpa cinta. Tapi ada juga manusia yg cinta dah datang elok je kat depan mata dia , kukuh berdiri dengan megah dan dengan penuh kasih sayang , tapi apa dia buat ? Mereka abaikan je cinta tu dan akhirnya cinta itu pergi dengan sia2. Kejamnya !

Cinta hanyalah repetasi luka dalam cita rasa yang berbeza. Maka pada akhirnya, terluka itu biasa aje ..hahaha yep terluka akibat cinta itu benda biasa. Bak kata lessbie tempat aku tinggal dulu ..chill beb , benda tak boleh bawak masuk kubur , apa nak fikir sampai giler . Cinta je pun , mudah dia datang ,mudah jugak dia pergi , sayang macam nak mati ,kalau dah biasa  main curang , kena tipu la juga ,kena tinggal lah jugak . Hahaha  dari bercinta , kau buat karipap lagi bagus  la doe ,perut kenyang hati pun senang doe. Yezzaa aku masih ingat lagi kata2 tu.  Siapa ??  Ofkos la akak Fibo kita yg  empunya tu .. ermm rindu*

Aku ?  Cinta aku mahal . Sebab tu aku tak mudah jatuh cinta . Kalau aku dah sayang kat someone tu ,belum tentu aku cinta  dia . Ambil masa jugak doe ,korang ingat senang ek nak  dapat cinta aku ?? Hahahaha

Paling jilake guys .. bercinta bagai nak rak , plan  kawin dengan orang lain bhahahahaha  apa nak cakap lagi ?? Aku senang je jadi manusia ni,  aku lebih kepada perati je dulu ,layankan je dulu  apa kehendaknya dia , dia cakap itu ..aku cakap oook ..dia cakap ini ,aku kata ook jugak . Seriusly aku takkan bangkang punya lah kan ,tapi akan tiba 1 tahap ,  aku akan buat keputusan giler. Masa tu jangan cakap  aku giler k ,tapi keputusan aku lebih giler dari orang giler .

0k ..2 tahun  memang tak lama but dlm masa 2 tahun itulah macam2 keputusan aku boleh buat demi masa depan aku . Dan aku dah tekad , lepasni apa jua keputusan kepala otak aku ni , aku akan terima bulat2 .  Dari hidup serupa hidup segan tapi mati tak mahu ..ermm okla guys ,layan movie kat page fb ,  pensilkaca.com


Aaa  guys..kau tahu apa kata mamat arab tu bila aku baru nak keluar balik bilik ?  Zara ..cinta itu adalah ketika  anda ada  dihadapan mata saya  .hahahahaha mace hare deh si Nasser ni . Nak cia kan aku lah tu .grrr .. aku masih waras lagi la bhaii  tapi  esok lusa tak tahu la apa ceritanya , aku bukan tahu ...bytheway guys ... kikikih  kebal aku ada limit jugak 0k

BOARDING PASS



Guys , korang pernah naik flight ?  tentu korang tau apa itu boarding pass kan ? Ni ada someone share sikit hal pasal boarding  pass .

"JANGAN BUANG AIRPORT BOARDING PASS ANDA BEGITU SAHAJA"


Sesetengah orang gemar mengambil gambar boarding pass dan menyiarkannya di media sosial. Ada yang membuangnya ke dalam tong sampah atau meninggalkannya  di atas tempat duduk penumpang.Boarding pass hanya sekeping kad yang mengandungi maklumat nama penumpang kapal terbang, nombor penerbangan, destinasi, nombor tempat duduk dan nombor pintu berlepas. Selepas mendarat kebanyakan orang hanya membuangnya begitu sahaja.Tetapi tahukah anda bahawa boarding pass perlu dijaga dengan baik sebelum, semasa dan selepas penerbangan?Kenapa?


Ini sebabnya.Menurut pakar forensik bernama Winston Krone, boarding pass mempunyai kod bar (bar code) yang mengandungi maklumat peribadi penumpang seperti nama, alamat rumah, alamat email dan nombor telefon. Oleh itu, jika kod bar ini diperolehi oleh orang lain, dengan mudah untuk hacker memperolehi maklumat peribadi dan kewangan anda.Anda mungkin masih tertanya-tanya bagaimana maklumat peribadi anda boleh dilihat pada boarding pass.


Begini caranya. Apabila kod bar pada boarding pass diletakkan pada ‘bar code reader’, kesemua maklumat yang terkandung dalam kod bar itu akan dapat dilihat. Maklumat peribadi yang penting ini boleh digunakan oleh hacker atau pencuri.


Oleh itu, pastikan anda menyimpan boarding pass anda dengan selamat sebelum, semasa dan selepas penerbangan. Selepas itu anda boleh melupuskannya dengan cara mengoyak sehingga hancur atau membakarnya supaya maklumat peribadi anda pada kod bar tersebut tidak boleh dilihat oleh orang lain.

Selain itu, elakkan mengambil gambar boarding pass anda dan menyiarkannya di media sosial. Menerusi teknologi yang terkini pada hari ini, hanya beberapa klik di hujung jari sahaja kesemua maklumat peribadi anda boleh diperolehi.


Sumber: Ong Guan Tong


Semoga memberi manfaat buat semua.

SUATU HARI NANTI



Petang Jumaat . Sudut halaman rumah teres sederhana milik Pakcik Leman dan mak Limah . Kelihatan mak Limah dan pak Leman sedang minum petang di gazebo milik mereka. Umur pak Leman dalam lingkungan 55 tahun ,manakala mak Limah dalam usia 52 tahun .

Mak limah : air bang ..

Pak leman : hmm..biar situ dulu ,*sambil mengulung rokok legend miliknya.

Mak limah : bang..abang perasan tak cucu2 kita yang dah makin membesar tu

Pak leman : kenapa dengan mereka pulak mah?

Mak limah : kenapa ye, cucu2 kita tak sama perangainya? Padahal semua mak bapak mereka adalah anak2 kita yang kita didik dengan ajaran yang serupa. Macam anak along , saya tengok perangai dia punyalah sopan ,alim ,pendiam ,hormat orang tua . Tapi abang tengok anak si angah , ligat bukan main , tak hormat orang tua pulak tu . Padahal angah tu  anak yang baik waktu kecilnya ,kenapa anak2 dia tak macam perangai dia ea bang?

Pak leman : ooooh.. pasal tu .. semua tu atas didikan makbapak diaorang jugak mah , kalau  rajin ditegur bila buat silap , masukan didikan agama  bila mendidik , sabar dan doa , insya allah jadilah anak yang mudah dijaga ,dibentuk. Ini si angah  aku tengok maghrib pun tak balik lagi ke rumah , sibok dengan kerja ,macamana anak tak liar ,tak nakal ,semua tu sebab kurangnya kasih sayang.

Mak limah  : kalau saya bang , saya cakap je ,masa buat tak baca bismillah la tu .hmmm ..kadang malu jugak saya ni bila saudara mara datang rumah kita , budak2 tu tak reti nak hormat tetamu. Walaupun cuma cucu ,tapi mereka darah daging saya jugak bang.

Pak leman : alaaaa..nanti taulah angah tu jaga anak2 dia. awak tk payah la fikirkan sangat pasal ni . *pujuk pak leman sambil menghirup air teh suam sampai habis.

Pak leman : mah .. * pandang muka mak limah sambil senyum2

Mak limah : ye bang? Ada apa?

Pak leman :  jomm.. lama tak perkena ni ,rindu la pulak .

Mak limah : ha ??? Awak dah kenapaaaaa ????

Pak leman : alaaaa 2 game je ,lepas tu masuk maghrib kita berhentilah

Mak limah : adoiii buang tebiat ke apa  awak ni ?? Awak nak apa bang????

Pak leman : ishh..jom Dota 2 laaaaa ..lama tak main ni ,rindu pulak nak war.

Mak limah :  laaaaaa cakaplaaaaaah..ni jom jom !! Cuak pulak saya.

Pak leman : hahahahaha awak ni dari bercinta sampai la sekarang ,asik la fikir  negetif

Mak limah : awaklah ,lain kali cakap biar jelas , taklah  bikin suspend dalam minda saya ni

Pak leman : dah ... dah ..jom la

Mak limah : okay jap saya kemaskan cawan2 ni jap

Pak leman : ok k ,abang  on pc dan laptop kita dulu. Jangan lambat tau mah !

Mak limah : yeeeeeeeee.. kejap aaaaaa.. adoiii

**akhirnya  2 jam  Crystal Meidin dan Rubick  beraksi** yeezzaaaa hahahaha ko ade ???











PROGRAM INDAH REJAB


Guys ..
Jumaat and sabtu aku kena follow program  memperindahkan lagi keharmonian bulan Rejab anjuran kolej tempat aku belajar . Exam still ada 5 papers . Kenapa aku join ? Jawapannya mudah je guys. Dalam mendidik jiwa ,mental dan fizikal ,kita tak perlulah ngadap buku dan nota 24/7 . Kita jugak perlu  menambah pengetahuan  dengan projek ilmiah yang mampu mengasah minda dan jiwa sekali gus iman jugak.

Guys .. bukan mudah nak jadi manusia . Minda , perwatakan , ilmu  , penampilan  ,  kehendak nafsu pun turut terlibat . Naga tak naga  ,  itu belakang kira hahahahaha

Faham ? Tak faham sudah la !! Aku nak kemas bilik ni , jam 2pm nanti dah kena ada kat  laman kolej  . 2 ,3 hari kot  tak dating !? Haishhh ..

Selamat sejahtera keatas kamu  ..

21ST OF MINE



14th  april 2016 .. aku jadi aku yang ke 21 tahun guys . Alhamdulillah . Tua dah anak nombor 2  mama dan ayah ni . Dan aku dah boleh daftar sebagai warganegara yang layak untuk mengundi lepas ni.yezzaaaa !! Warganegara yang  tak bertanggungjawb je yang tak ambil peluang untuk jadi pengundi. Lepas tu bila parti yang diharapkan memang tapi kalah , tau pulak nak  marah . Hahahaha mangkok ayun betul lah ! Eh lari topik !



Sejak malam tadi berpusu-pusu ucapan datang dari roomate ,classmate ,hostelmate ,wechatmate ,warden ,lecterurs, kekasih ,buahati ,kesayangan ,bf ,skandel , kekasih luar biasa ,kekasih terang gelap, kekasih awal dan akhir , kekasih ku kekasihnya orang , ex-bf , extrem ,ex5 . Ahh semua lah senang cakap dah bagi wish hahahaha ramai giler kekasih aku punya type tu kan guys . Nipuuuuu je tuuuu. Bytheway rata -rata doakan supaya aku berjaya hidup didunia dan akhirat , tak degil ,panjang umur dan  fly kiss setepek !!  Guys.. aku tunggu dan masih menunggu , satu hadiah yang sering diberi oleh aruah akak bila hari lahir aku. Ye guys ..bacaan surah alfatihah dari bibir beliau. Kata akak , alfatihah ialah hadiah paling murah ,paling indah dan in sya allah Allah berkati , Ermm tapi takda siapa pun yang sudi berikan aku hadiah yg sama macam akak beri ni. And now ..alfatihah buat aruah kak Lyen ,ikhlas dari aku pulak ..


Selamat hari lahir sayang .. kata ucapan yang akhirnya berjaya buat aku tersenyum sampai telinga bila dikenangkan. Thanks dear..thanks sebab sudi ingati detik keramat buat aku yang duduk merantau dinegeri orang . ooook then... terima kasih jugak bagi tiap ucapan yang diberikan ,tiap doa yang diharapkan , semoga tiap yang aku dapati dari semua tu , pada harilahir kali ni ,mendapat keredahaan Illahi dan semua  orang yg beri ucapn tu turut sama berada dibawah lindunganNya. Aamiin..

21 tahun  sudah !! Ma .... aaaa .. maaaamaaa ...orangkan..orang nak..nak anu aaaa...Hahahahahaha jangan mama buat-buat tak dengar sudah !  silap-silap mama cakap , AWAK , JANGAN NAK MENGADE BOLEH TAK ??belajar bagi habiskan dulu !!  Hahahaha aku dah tau ayat-ayat cinta mama aku tu guys. Takkan dia izinkan punya aaa.. adoiiiyai .. ermm  *hentak-hentak kaki ~ gedik*

Selamat sejahtera keatas kamu~

SAYA KENA BERDOA




Jangan lah kau salah kan aku  kerana terus memburu , menawan  cintamu* Biar jasad ku yang menanggung permainan darimu ,relaku pujuk ..  Tam Spider*


Layan kejap sebelum masuk dewan  exam . Hari ke 3  , paper ke 4 !  Dear self , keep smile and you can do it ! Cinta dan pelajaran antara dua aspek nurani paling hebat bagi anak muda seperti aku .  Ramai  gagal dlm pelajaran kerana cinta dan ramai jugak yang gagal  mencari cinta  disebabkan terlalu fokus pada pelajaran.

Aku ?  Aku manusia yang sedang mencari erti hidup sendirian . Maksud aku hidup tanpa  mama dan ayah . Hidup jauh dari family . Aku perlukan cinta untuk tersenyum dan aku perlukan pelajaran untuk  menjadi manusia .

Apakah tak belajar tinggi itu bukan orang ?  Tak !! Yang bukan orang itu bila ada ilmu tapi  dia tamak . Dia belajar untuk dirinya saja . Dapat digree , master , phd  tapi hidup masih mahu menyusahkan orang lain selain ibu dan bapanya. Tak pernah nak berkongsi barang secebis ilmu yang dia belajar kepada orang disekelilingnya.  pada dia , apa yang dia ada  semua tu hasil usaha dia belajar  , tapi dia tak tahu ,bila dia kongsikan ilmu yg dia ada kepada orang lain , jariah itu berpanjangan dan bakal mendapat pulangannya  nanti.

Ramai  lepasan SPM berjaya dlm hidup. Ada tu setakat  PMR je , tapi boleh bagi  ilmu dan pelajaran  agama kat anak bini . Jaga aurat ,jaga adab ,jaga  tatasusila . Ada tu , pelajaran tinggi , hidup mewah tapi  istri pakai tudung hanya bila pergi lakukan umrah dan masuk majlis agama . Mazhab mana dia ikut ?

Ahh cakap banyak tak guna . Kalau diri sendiri terabai , terbarai ,better  perbetulkan diri dulu ,baru  perkelehkan  kekurangan orang lain . ok , jom berdoa  untuk  dapatkan apa yang diinginkan. Iaitu pelajaran  dan pasangan yg baik ..aamiin..


Sambung layan lagu "rela ku pujuk " ...


Selamat sejahtera keatas kamu..

RIGHT NOW










Focus exam and miss you dear ..
7.11 pm , salam Maghrib .0ffdata ~

JAWAPAN JEJAKA IDAMAN SEMALAYA



Guys .. bila   aku pertikaikan  perempuan yang jenis" manja lebih" ni  kita nak katogerikan macam mana?  Nilah jawpan dari 4 orang jejaka idaman semalaya  yang ada dalam contaclist wechat aku . Korang nampakkan guys , komen lebih kepada  ,manjalah selepas  bernikah . 000K ..lepas ni duduklah diam -diam tepi pintu gigit kuku , tak payah dah korang nak mengedik Cik Tipah oiii. Ermm.. jeling roomate *

Bytheway keempat-empat jejaka tu semua single lagi tu..hahahaha berminat ? Pm la aku ,aku dah bercita-cita nak jadi ejan  cari jodoh bila exam habis nanti . aaaa firstime cita-cita ni wujud dalam sejarah kolej aku kot. Dulu aku pernah juga bercita - cita  nak jadi "tok mudim " tapi mama  reject. What the mudim kata mama.   Hahahaha chill aaa mama ! Look like macam adjust-adjust je kot..hahahaha mace siea minda ni kekadangkan? Dulik aaa ,bukan jadi tok mudim betul pun kan?

Elehhhh korang ..cari silap aku rajin sangat kan..ermm ...off for Asar * jom

Selamat sejahtera keatas kamu..

PLAN ALLAH ITU ADIL





Allah maha adil,
 Dia sudah susun perjalanan hidup kita cantik-cantik,
 jangan pernah mengeluh.


Missing  In Action

HONESTLY



Honestly, I'm glad I met everyone in my life.
The good and the bad.
The good make me thankful,
The bad make me learn my lessons.

Missing In Action

MEMANG SALAH AKU



Harini air mata jatuh lagi . Padahal  dah janji tak nak dah menangis . Tapi dah nama pun air mata guys ,korang tahan macamana pun meleleh jugak dia akhirnya .lainlah air sungai ,korang kepung dengan beg-beg plastik isi pasir dan batu ,tersekat la pengalirannya.

But menangis merupakan pekara pelik aku dulu-dulu tapi kini jadi pekara  yang dah terbiasa, tarik nafas panjang-panjang , pandang  luar  lelama ,  lihat semua ciptaan Allah  disekeliling . Dan sebut dalam hati ,apa tujuan aku kemari ??  Apakah untuk belajar atau untuk bersedih? Kalau bersedih pilihan aku  , tak puaskah setahun lalu aku bersedih ? Sehingga merosakkan semua perancangan awal aku ??  Tak puas lagikah aku nak menangis pada satu kehilangan demi kehilangan ?? Akur dirilah Damia Hazirah  , kau dihantar kemari untuk satu tujuan ,iaitu mencapai cita-cita yang kian lama menjadi idaman jiwa . SO .. berhentilah menangis  , ingatlah pada tujuan mu , ingatlah  Allah itu maha Adil dan maha Penyayang kepada setiap mahlukNya . BERSABARLAH ! BERUSAHALAH ! BELAJARLAH BERSUNGGUH-SUNGGUH dan andai perlu pergi  ,pergilah jejauh dari segala masaalah jiwa yang sering menggangu dunia mu.

Oook..pesan pada hati  sendiri . Jom pergi sekali lagi , supaya semua yg disana  akan hidup happy dan selesa tanpa seorang insan yang membebankan yg bernama Mia .oklah .. aku tak salahkan  sesiapa dlm hal ni , aku salahkan diri aku sendiri  sebab aku  terlalulah sayang.


Selamat sejahtera keatas kamu ..

CINTA ,EXAM ,TERPAKSA, DIPAKSA, AKU DEMAM



Sinar matamu bagai api menyambar
Haruskah engkau dan aku sama
Bara restu cintamu aku terpandang
Oleh pancaran demi cinta kristal
Kini aku terlontar ke dasar cintamu suci
Kini aku mengenal akan kepastian
Agungnya cintamu
Hangat membakar panas membara
Mentari cintaku ini jangan dipadamkan
Jika terpadam fanalah harapan  ~  Cinta Kristal


Guys .. Cinta Kristal

Beberapa hari aku sunyi ,blog sunyi tetiba keluar separuh dari lirik cinta kristal ? Pehal?  Ahha tulah penangan  ubat demam yang aku dah telan beberapa hari lepas . Ubat  sakit kepala  ,ubat  tekanan darah rendah dan ubat stress .

Aku stress ? Mana ada ,  kepala otak aku ni dah full  memory dia , dah puas aku delete cache  , delete tencent ,xlog ,eaaah masih full storage  hahahaha .but no worries guys , 10 april ni aku exam dah ,so one by one the problem solve jugak nanti .

Aku pernah kena dulu sekali situasi camni ,masa tu aku nak ambik STPM  ,  peh lebih kurang 2 minggu aku fokus ,akhirnya kepala sakit macam nak pecah ! lastly pergi klinik ,doktor cakap stress dan kurang rest . Taddaaa ..part kurang rest tu yg sekarang aku mendapat tu . Haishh..

Well..adat la kan , study kalau tak pecah kepala  ,bukan study namanya .kan guys ?? Kikiki . Macam orang bercinta jugak , bercinta  kalau tak curang ,bukan bercinta tu namanya ..eh  !! Salah ek ??  Hahahahaha adoiii sakit pulak kepala gelak sakan ..mm .. tapikan Guys.. paling sakit , bercinta bagai nak rak , bertahun -tahun love you ,love me ,lastly parent reject  !! Peh melampau siut ~~


Makcik ooo makcik  ,saya nak pesan ni . Yang nak kawen tu anak makcik ,bukan suami makcik . Dia dah sayang ,dia dah suka ,dia dah banyak buat dosa bersama­čść, bagilah dia tebus dosa tu dengan  jalan yang halal,supaya Allah ampunkan dosa mereka masa  couple-couple tepi sekolah dulu ,hahahaha  kesian  dia makcik ,tahan  derita hanya sebab ikut kehendak orangtua . Nampak macam Kejam kan ?    


 :'( tahan sebak *

Guys..btw  korang tengok tu , tajuk post tak boleh blah aaa hahahaha.


Selamat sejahtera keatas kamu ~

NALURI SELALU BETUL






7.00am  waktu tempatan .12pm waktu malaya . Memangnya janji lepas subuh nak tidur ,tapi biji mata yg 2 biji ni masih segar bugar .golek kiri ,kanan tetap tak mau rapat jugak kelopak mata yang sepet ala-ala artis k.pop ni .. eh * errr.. biar puji  jangan keji* semua  ini ciptaan Allah ,barang siapa menghina wajah sesaorang ,makanya dia juga telah menghina ciptaan Allah s.w.t


 Astagfirullah hal  a'zim ..

Haishh .. perit jugak menjadi perindu yg setia ni..cewah ..mula la tu nak mengedik .Exam yang main hampir dah buat aku makin padat berfikir , menghafal , merenung  skrin lappy , merangka ayat ,merungkai kata pada istilah cinta .ceceh ..jiwang pulak

Penuh misteri bila aku kata , sebelum ni semuanya macam ok, sedangkan  realitinya cuma sebuah drama . Apa kepeliknya? Entah celaru guys .

Telah dipesan ,jangan cuba memikirkan pada benda - benda yg pelik , tapi aku gagal .. ermm naluri yang selama ni berbisik ,kini jadi kenyataan . Salah kah aku  punya rasa cuak ? Sedangkan kata naluri aku selalunya memang  90% tepat .

Ermm..kebetulan barangkali ..*malas nak gaduh*

Selamat sejahtera keatas kamu ..




ENERGY


Don't look for the positive energy, was himself a positive energy, if you can't made up his mind to make a change, do nothing at all You must thank the person who force you to grow and change is bitter, but in the end you will be want to be your ..


 Alex* wechat 2016

BAGI DIA RUANG BUKAN PELUANG



Guys..hari cuti ni ,aku sempat lagi selongkar texts dari sesaorang..
Dan katanya..

Awak , saya perlu berubah ..Saya tahu awak sakit ..Saya minta maaf utk selama ni saya selalu sakit kan hati awak..Kalau awak nak tahu , saya sedar skrg ni saya semakin teruk , saya masih dlm bayang2 dunia ..Saya tak jumpa lagi mana haluan yang benar ..Saya masih lg terkapai2 mencari siapakah diri saya yg sebenar..Biarpun banyak org nasihat , saya ibarat plastik ..Kemudian saya salah kan balik org tu ..Biarpun ibu yg menegur , tapi saya masih buat .. Siapakah saya ??


Sayang . . . awak buat keputusan yg BETUL .. tinggal kan la saya, saya da tak mampu nak bahagia kan awak dgn diri saya ..Sedang kan diri sendiri saya takmampu jaga , apatah lagi awak ..Saya tahu niat awak baik nak tolong saya ..Selalu nasihat kan saya ,Selalu mengingatkan saya ,Tapi ..?Saya pernah cakap terima kasih ?tidak . . sbb saya ni manusia yang paling susah nak berubah ! saya ni degil !Saya dah berdoa dekat Allah , tapi saya masih saya yang dulu.Betul la apa yang awak bg saya sebelum ni , Allah tak dgr doa seorang perokok . .Bukan saje doa , nasihat org lain pun kekadang saya tolak , dan marah balik .


Sayang .. saya tahu awak ramai kawan dekat  tempat saya yg perhatikan saya , apa yg saya buat semua awak tahu . .Sebenarnye , saya mmg nak awak tahu apa yg saya buat . .Saya nak awak tahu perangai saya yang sebenar . .Beribu kali saya tahu pun yg awak tahu gerak geri saya , tapi ada saya kisah ? saya masih saya yg dulu ! Why ?

Sebabnya saya masih mencari diri saya yg sebenar ..Siapakah diri saya ?
Adakah suami awak kelak ? dengan diri saya dah semakin tenat !apakah layak saya  beristeri kan awak ? Saya perlukan mase lgi utk berubah , biar pun tiada orang nasihat . . Saya perlu cari diri sendiri ..

Saya nak jadi lelaki yg awak mahukan . . Beri saya peluang utk merubah diri . . Bila awak dah sedia dengan perubahan saya , awak cari saya . .Saya doa kan awak sihat sejahtera ..

Sayang . . belajar sungguh2 k . .biar pun doa saya tak diterima , takpe . . anggap la itu permintaan saya ..Saya nak awak tahu , saya takkan cri perempuan lain dah .. awak yg terakhir ..


Selamat sejahtera ke atas Kamu ..

Assalamualaikum sayang . .




Guys... aku bagi dia ruang utk kenali diri sendiri. Kerana  dia bukan milik aku , tapi dia milik Allah . Hidup matinya kerana Allah . Rezeki , jodoh  dia pun  ketentuan Allah . Aku ??? Aku hadir dlm hidupnya sekadar dipinjamkan oleh Allah  ,dan kini  semuanya telah terbang  semakin jauh ditiup  angin kenangan.

*Takbir*


SEBAB DUNIA BELUM KIAMAT



3.12 am ..
Aku tak tahu
Apa pandangan kau tentang aku.
Apakah kau lihat aku dengan selesa
Atau kau pandang aku dengan siksa.
Atau kau lihat aku penuh dosa
Atau kau mahu aku  selayaknya hidup seperti biasa?
Dunia kita satu,
Aku ,kau dan Tuhan.
Kemuncak hidup hanyalah akhirat
Disana  syurgakah atau neraka kah?
Hanya amalan  mampu membantu.
Aku ?
Aku masih mencari
Pada sebuah perhentian
Dalam perit , dalam sakit
Bersujud mengenang dosa semalam
Bersujud bersama airmata penyesalan
Bersujud bersama keinsafan.
Aku tau,belum tentu syurga firdausi itu milik aku
Aku jugak tau , belum tentu amalan aku diterima tuhanku,
Aku sangat tau, selama ini dosa merupakan jajan hidupku
Aku jugak dah tau , bila2 saja malaikat akan mencabut nyawaku
Kau ?
Dimanakah dikau?
Masih dihatiku?
Masih merinduiku?
Masih menyintaiku?
Aku tau ..Antara kau , aku dan cinta..
Allah penentu segala.
Andai aku sering ingatkan kau tentang Allah
Dan menjadikan hati kau sedikit terkesan.
Maafkan aku sayang ..
selagi  dunia belum kiamat , itu saja yang mampu aku lakukan.
Dengan sedikit rasa malu kerana aku bukan wali atau malaikat,
tapi seringkali menegur kau tentang ibadat kau ,
tentang dunia  kau ,tentang nikmat cinta kita .

Cinta kita akan mati bila aku mati , tapi CINTA ALLAH akan kekal sampai kau mati.Pilihlah hala jalan hidup kau,kerana dunia belum lagi kiamat. Mia Zarra 2016 , *DUNIA BELUM KIAMAT*  Insan yg sangat menyayangi kau ..dulu, kini dan sampai  bertemu ajalku.



TANDA SUDAH JADI HAMBA DUNIA



Jumaat guys .. sikit ilmu untuk sama-sama kita hayati bersama. Aku share bukan je untuk dibaca orang lain ,tapi sebagai peringatan buat diri aku sendiri juga. Kita tak tahu bila kita akan mati dan berapa lama lagi nafas ini bakal berhembus guys .  Jom baca  :



27 TANDA-TANDA ANDA SUDAH MENJADI HAMBA DUNIA:

1. Anda tidak bersiap-siap saat waktu solat akan tiba.

2. Anda melalui hari ini tanpa sedikit pun membuka lembaran Al-Qur'an lantaran Anda terlalu sibuk.

3. Anda selalu berfikir setiap waktu bagaimana caranya agar harta Anda semakin bertambah.

4. Anda marah ketika ada orang yang memberikan nasihat bahawa perbuatan yang Anda lakukan adalah haram.

5. Anda terus menerus menunda untuk berbuat amal soleh. “Aku akan mengerjakannya besuk, nanti dan seterusnya.”

6. Anda sangat kagum dengan gaya hidup orang-orang kaya.

7. Anda selalu bersaing dengan orang lain untuk meraih cita-cita duniawi sehingga terabaikan amal ibadah

8. Anda tidak merasa bersalah saat melakukan dosa-dosa kecil.

9. Anda tidak mampu untuk segera berhenti berbuat yang haram, dan selalu menunda bertaubat kepada Allah.

10. Anda tidak kuasa berbuat sesuatu yang diredhai Allah sekiranya perbuatan itu boleh mengecewakan orang lain.

11. Anda sangat menumpukan perhatian terhadap harta benda yang sangat ingin Anda miliki.

12. Anda merencanakan kehidupan hingga jauh ke hadapan.

13. Anda menjadikan aktiviti belajar agama sebagai aktiviti pengisi waktu luang saja, setelah sibuk berkerjaya

14. Anda memiliki teman-teman yang kebanyakannya tidak bisa mengingatkan Anda kepada Allah.

15. Anda menilai orang lain berdasarkan status sosialnya di dunia.

16. Anda melalui hari ini tanpa sedikit pun memikirkan kematian, bahkan anda benci pada mati dan tidak ingin memikirkannya

17. Anda meluangkan banyak waktu sia-sia melakukan sesuatu yang tidak bermanfaat bagi kehidupan akhirat.

18. Anda merasa sangat malas dan berat untuk mengerjakan suatu ibadah.

19. Anda tidak kuasa mengubah gaya hidup Anda yang suka berfoya-foya, walaupun Anda tahu bahawa Allah tidak menyukai gaya hidup seperti itu.

20. Anda diberi nasihat tentang bahaya memakan harta riba, akan tetapi Anda beralasan bahawa beginilah satu-satunya cara agar tetap bertahan di tengah kesulitan ekonomi.

21. Anda ingin menikmati hidup ini sepuasnya-puasnya

22. Anda sangat perhatian dengan penampilan fisik Anda.

23. Anda meyakini bahawa kematian dan hari kiamat masih lambat lagi dan lama datangnya.

24. Anda ikut menguburkan orang lain yang meninggal, tapi Anda sedikit pun tidak mendapat pengajaran dari kematiannya.

25. Anda mengerjakan solat dengan tergesa-gesa agar bisa segera melanjutkan pekerjaan.

26. Anda tidak pernah berfikir bahawa hari ini bisa jadi hari terakhir Anda hidup di dunia.

27. Anda merasa mendapatkan ketenangan hidup dari berbagai kemewahan yang Anda miliki, bukan merasa tenang dengan mengingati Allah.

- Semoga Allah melindungi kita dari hal tersebut dan semoga kita termasuk golongan hamba-hamba Nya yang soleh..

Aamiin



Allah bagi kita pinjam ,sampai masa  Dia akan ambil semula apa yang Dia dah pinjamkan tu .




Selamat sejahtera keatas kamu ~