Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2016

ALAM MAYA MAKIN KURANG AKTIF

Tea time  guys tapi layan coffee dengan roti , sebab tekak tak boleh nak telan apa2 sekarang ni lepas dah berkali  muntah sejak pagi . Hahahaha budak degil memang gitu . Padan muka aku  kikiki .

During  second exam  2 hari ni ,aku  rasa aku kena kurangkan  aktiviti semua laman kot ,but kadang terpaksa bukak fb jugak untuk belajar  1 hari 1 bahasa arab . Sebenarnya aku on fb just untuk belajar bahasa arab  dan ilmu2 agama yg dikongsikan digroup je guys   ,hahaha kelas tambahan le kononnya kikiki . Bajet doe ,lagi pun aku nak study kat kelas tambahan kat sini nanti ,aku kena keluar masuk  bilik , lagi lah aku takda masa nak  rest . So sambil on fb ,aku bukak lah group belajar bahasa arab tu . Na' am ?  maa haa zha ?? Is me hazirah  hahahaha . Tu darjah satu pun tau kot ..grrr

Guys ..some one asked  , wechat  Missing In Action deactive ??  aku just boleh jawab ..maybe yesssss ,maybe not ,maybe maybe , maybe not maybe . Hahahaha  jangan layan aku guys .petang2 gini mereng sikit .  bythe…

DEGIL AKU MAKAN DIRI

Morning guys , 6 am  ,aku baru nak lelap ni . *senyum*

Bila letih berjimba2 dengan kawan2 petang semalam , tak sedar masa berjalan macam angin ,berdesup ,desup , last2 dah malam .   bila awek2  ,berjalan ambil angin  ,korang paham2 aja lah , mana tau letih , contohnya pergi shopping mall . Selagi tak naik semua floor , tak masuk semua kedai ,bukan perempuan namanya . Yang pelik tu kekadang ,kedai jual kereta  pun  nak diterjah , dengan alasan , err.. nak tengok2 hahaha

Sebenarnya tekak aku masih loya2 lagi ni  sebab tadi terjebak dengan sandwich sardin homemade  by  Zulaikha  . Dia makan untuk alas perut  bersahur  puasa  tapi aku gatal sangat nak merasanya , nahh  hambekkk  ..dah 3 kali aku muntah hahahaha padan muka aku  .

Semalam  kan guys .sebelum keluar dengan kawan2 , aku sempat bersemuka  dengan insan yang aku masukkan kisahnya sejak kebelakangan ni ,  akhirnya 2,2  ngaku bersalah dan salah  faham dan  keputusan akhirnya  seri ..0  -  0 . Dan sekarang masing2 buat hal masing2  dit…

AKU LEPASKAN KAMU

Keperitan yang sering datang
Bukan aku minta atau aku harapkan
Manis pahit ,sakit perit menjadi seorang gadis
Dimana tiap langkah , aku perlu hadapinya sendiri.
Kau umpama merpati putih ,
Kau cintaku , kaulah kekasih
Menjadi peneman hari sepiku
Menjadi penawar pada tiap lukaku
Harini ..
Aku lepaskan kau dari belenggu masaalahku
Aku tak mahu  kau sakit ,perit  sama seperti aku
Kerana  aku sangat menyayangimu merpati ku
Bahagia ku selama ini hanya disisi mu
Ceriaku , senyuman ku hanya disampingmu
Kita cerita pasal suka
Kita kongsi nikmat  bercinta
Gelak tawa  adalah selimut malam sepi kita.
Kini ..
Biar ku simpan dalam  kamar hati ku yang  semakin mati
Selamat tinggal sayangku ,  selamat tinggal merpati ...

FREE FROM EVERYTHING

Bebasssss ..
Itulah guys .. setiap orang mahu bebas ,mahu free , termasuk lah aku , nak bebas macam belon2 tu .berterbangan puas , dapat terbang sejauh mana  nak pergi , boleh pergi tanpa dikawal oleh sesiapa . Aku nak bebas  bersuara , aku nak bebas dalam bercinta , aku nak bebas dalam  menuntut ilmu . Dan aku nak bebas dalam  menunaikan semua tanggungjawab aku yamg dah diamanahkan Allah . Bila kita bebas buat apa yang kita suka hasil nya pasti memuaskan sebab kita dah buat semua kerja2 tu dengan penuh  keikhlasan. Tapi malangnya guys ...

Aku masih belum bebas dari diintip oleh beberapa org pengintip sukarela . Bhahaha  dasyat giler guys  , betul kata  Pak jerul , mia zarra  hotstuff  now . Hahahaha lebih lagi lepas dah tak duduk malaya  ,lagi la meletop2 dia punya hot . Everywhere  orang dok peghati ..pegh gisau ..gisauu .. buat2 tak geti suda lah ek guys .

Guys ..
Aku Mia .. umur 21 tahun 2016 ni , Mama ,ayah ,adik E ..harta akhirat yang aku ada , ilmu yg aku belajar sekarang ni i…

PLAN TAK PLAN

Hahahaha kuaja mamat ni guys ,  aku kalau calon  suami dah plan gini ,  time tu jugak aku pergi daftar class silat atau karate  . Nak tau siapa kena starlight  masa hari nikah , aaa try lah nanti hahaha . Guys ,cepat atau lambat datangnya jodoh tu apa ada hal . Yang penting korang enjoy ,korang bahagia lepas jumpa sudah lah kan . Haishh .. untung datang lambat ,kalau datang cepat  ,mau hari2 kena starlight kot rasa aku hahahaha


Allah selamatkan kamu ..



JUJUR , MUNAFIK , TIADA MAAF

Hahahaha just luahan hati k . Aku dulu pun pernah gak cakap ,yang aku gemok ,hitam  legam macam nigga , gagap ,juling  tapi dia cakap ..ala dah sayang ,pedulik apa semua tu. Setannn ..cakap boleh lah  ,kalau dapat yang betul2 rupa gitu ,mau tiap malam tidur mengiggau hahahaha silap2 kawen 1 minggu dah masuk tanjung rambutan .

Apalah salah kalau jujur kan . Cakap je saya tak suka  gf saya gemok , kalau boleh awak diet lah , nanti awak sihat , saya pun senang hati tengok awak ceria , kan simple kan ?  Kalau gf kulit hitam tu takkan nak adjust2 ,sebab dah lahir pun bulan gerhana  bhahaha lainlah bf belikan produk yang boleh putihkan kulit tu . Mau meletop gf dia lepas makan 4 botol hahahaha .

Guys ..aku pun kadang pernah jugak terfikir ,apakan orang yg cakap cintakan aku tu , sebenarnya dia cinta pada apa ? Hati ? Wajah aku ? Perangai aku ? Pelajaran aku ? Semangat aku ?? Atau ... dia cuma ada rasa kasihan kat aku ??  Entah la .kita tengok je ,sejauh mana semuanya ini boleh pergi .

Guys…

2 JENIS LELAKI MELETOP

Guys  ..sambil layan lagu  kopi dangdut  ,meh aku  share something  . Tengok gambar atas ,then baca sampai hadam .

Guys ..2 ,2 spisis lelaki ni aku dah jumpa dah siut . Hahaha yang first tu sure lah yang ego  one , bila aku  marah ,atau ajet2 merajuk giler babeng , apa respond dia bagi ? Oklah  , saya malas nak  gaduh dengan awak ,k ,bye .

Huh !! Kuaja  !!!  Time aku merajuk tulah sebenarnya aku nak dia dekat dengan aku setooonnnnn . Apa slow punya pickup la lelaki jenis macam ni . Hahahaha ada pro dan kontra nya jugak k dapat mamat jenis gini . First , memang kecewa nak mati lah kan sebab tak dilayan . Kedua  sure  nyesal sebab cakap " leave me alone "  tapi ketiganya .. bahayanya nanti  bila bosan  sebab bf ego tinggi melangit , lastly gf sure tercari2 orang lain ,utk jadi  tempat nak ngadu masaalah .ahha ni lah antara puncanya keretakkan tugu percintaan tu  doe ,tapi tu lah ,tak semua lelaki paham  naluri perempuan , lagi yg ajet2 manje macam aku ni , yarckkk gedik jek !…

AJAK KAWEN SELEPAS 45 MINIT CHAT

Guys ..korang tengok masa mula brother tu  add . Dan korang tengok pulak masa last  chat  mereka ,  aku just nak beritahu  ,dalam minda brother  ni ada apa ek guys? KAWEN  tu apa guys ? Jual online ke atau  game terbaru ?  Punca brother tu ajak kawen cuma bila dapat tahu  umur , awek tunjuk gambar  ,tu pun pakai purdah bersama kawan bilik , awek pulak acah2 lepas frust , awek ajet2 melayan  acuh tak acuh  je pun , but brother tu pun acah2  boleh cair . Bytheway pesan aku guys , terutama  gadis2 suci  yang main wicet  diluar sana , SEMUA INI POYOO !!  Jangan mudah terpedaya  . Inilah antara  punca kes ,ramai gadis wicet jadi mangsa nafsu lelaki  akal singkat gini guys .  Lepastu merana seumur hidup .. Girls please ..buat sesuatu biar guna akal ye.

Kenapa girl gitau masa ditempat dia  ketika  nak stop chat ?  Sebabnya dia nak  gtau yang brother tu start chat jam 2.41 pm dan  berjaya ajak si girl tu  kawen  pada jam 3.26 pm . Peh  dasyat gilerrrr hahahaha giler tak giler ko !! oii gile…

PAGI YANG TENANG

Morning guys !

Yezzaa.. thank Allah sebab bagi aku peluang untuk hidup sehari lagi . Yes !! Harap sangat  hari ini lebih baik dari semalam .

Semalam ?? Apa jadi semalam ??

Entah  ..aku dah lupa apa jadi semalam ,yang aku tau  aku dah merepek separa sedar semalam , then  sampai la tertidur  . Bhahaha  mace hare  .

Apa la kau mia , kan dah  21 tahun , dah besar ,dah makin comel , kenapa la perangai masih kurang comel , lagi nak melayan  budak baru nak up . Hahahaha  marah diri sendiri nampak ???? Tu lah guys , takda orang nak tegur aku masa aku  merepek2 semalam , so better   tegur lah silap sendiri .  Then lepas bangun tidur  pagi ni ,well done , aku dah berjaya melupakan hampir 95% rasa  celaru aku yang semalam . Ahha baki  5%  tu aku kena la simpan sikit  ,kalau tak sampai mati nanti aku tak reti nak marah . Kacau kerja  hahaha

Guys .. sambil layan  phone tu kan , cuba baca  lailla ha illahallah  ,muhammadurasullullah , Allah hummasoli 'alaa muhammad ,wa alaa aalihi wasohbihiwasallam…

AKU NAIK HANTU ^^

Aku gaduh ???

No way guys , aku cakap apa yang aku fikirkan . Pada apa yang mata aku peratikan. Aku cerita  pada apa yang aku tau . Dosa ??  Ofkos  dosa  , bila aku biarkan semua berlaku didepan mata aku , dan aku biarkan aja hal serupa berlaku dn berlaku lagi .

Aku berlagak bijak ?  Shit !!  Itu bukan aku  . Aku hanya  buat apa yg aku rasa perlu . Supaya orang yang aku respek penampilan nya selama ini , tergolong dengan  akhlak yg baik2. Tak handsome , tak comel , tak apa guys , tapi budi bahasa  perlu ada dalam jiwa . Lagi2 bila kita titik beratkan pasal agama . Silap cakap 7 keturunan  kelaut guys . Aku cakapkan je.

Aku nak bantu . Biarpun korang tak kenal aku , tapi aku cuba bantu . Apa yang aku buat , dalam bicara kata aku , aku selitkan doa semoga Allah  selamatkan kamu .

Guys .. please jawab jujur , when korang masuk dalam 1 majlis , duduk la dlm 10,20 minit then tiba2 seorang ahli jamaah bangun then cakap , ok lah  bhaii gua blah aaa ,gua taknak perkara yang sama  ulang ke du…

PEREMPUAN BILA MARAH

Guys ..Masa  lunch tadi aku sempat  merayap kat laman sosial  , dan aku terjumpa satu baris ayat dari sesaorang  ,yang  aku rasa dia seorang perempuan yg cukup sempurna  dimata aku , namun disebabkan amarah pada seseorang yg lain , kelihatan sekali yang dia berkata2 hanya guna perasaan bukan akal fikiran yang waras.

Bunyi ayatnya ... *Belajar agama . tapi bila dgn laki ? Tak guna kau belajar ilmu tinggi² .. Kalau betul sayang mak ayah kau  . tak ade kau nak berkepit dgn laki 24 jam *


Guys .. apakah perempuan yang berpendidikan tinggi tak boleh berkepit dengan lelaki ? Apakah  berkepit disini maknanya dating 24jam ??jika dia dating 24 jam , Masa bila dia nak study nya ?  Atau  berkepit disini maksudnya dia dan teman lelakinya kerap berhubung? Apakah salah berhubung ? Jika masih ada batasan dan tahu hukum hakam agama?


And apakah hanya perempuan yg lepasan SPM, PMR , yang belajar tak tinggi tu aja yang  layak berkepit dengan lelaki 24jam??  ini tak adil !!  hahahaha dosa oii fitnah , ha…

DIUNDANG BERSEMBANG

Guys .. sekali lagi aku di invited  kedalam kumpulan lelaki pujaan semalaya ni . join panjat bukit ??? no la , just chatting je kot . But aku tak lah sama dengan aku yang dulu ketika digroup ini ,  sebab sekarang pun aku dah jarang dapat online laman sosial .  Lagi la nak layan chat kat group , apa pun terima kasih mr Ajerul sebab mengundang saya . Hahaha nice nick name aku bagi dia .

Cumanya 1 je harap aku  , bila ada aku , jangan ada celaru  , nanti  aku buntu . Tak tahu hujung pangkal  dan akhirnya aku pergi meninggal . Hahahaha leave group la guys . Apa sey ,nak sangat ke aku mati ?  Haishh

Dosa aku melambak guys , sebelum aku mati , aku just nak buat baik dengan semua orang , aku nak bagi semua orang disekiling aku happy , hari2 happy ,hari2 mau .. hahahaha , yep tu je niat aku .  Aku tak nak  gaduh or sakitkan hati sesiapa lagi dah . Cukup2 lah  dengan apa yang aku rasa sebelum ni , semua nya dah puas buat air mata perempuan aku kering kontang .  Ermm .. sebak *


Selamat sejaht…

AMBIL MOOD KE JAP

Guys and girls ..

Morning ..lemau sey aku pagi ni ,maklomlah kan lepas lama takde class sebab exam week . Naaah bila class dah mula macam biasa ,start 8am habis 11pm . Nihaaaa .. lepu giler doe.

Bukak mata pun pedih2 ni kikiki . Da lah mata semulajadi sepet ,then tambah dengan  kelepuan  ,kelesuan ,kelemauan ..jawabnya memang longlai habis dah ni . Jeling2 roomate ,kejap nampak macam manusia ,kejap nampak macam naga ..argh kacau kerja mata aku ni guys ..hahahahaha

Uncle2 dan aunty2 yang baca ayat Mia dalam  blog ni ,jangan terasa  pelik ye  ,sebab perkataan tu semua menunjukkan yang mia letih seletih ya hahaha * aku ngaku kadang tu ,aku naip ,aku lupa follower  blog aruah akak ,ramai yang dah beranak cucu hahaha ampun kan patik ye Otai2.


Eh ..tapikah uncle2 dan aunty2 jangan risau , apa yang mia taip ni sebenarnya jadikan lah panduan  ,sebagai  jajan2 u alls dalam mendidik anak2  u alls tu . Ahha .. so uncle2 dan aunty2  banyak atau sikit ,dapat la juga tau , apa naluri anak remaja e…

SAYU

Entah kenapa , jiwa kental aku tiba2 jadi lemah selemah2nya . Bila dengan sengaja aku terasa rindu sangat kat mama dan ayah . Selama hampir 2 bulan disini , baru semalam aku pandai rasa sedih dan  rindu kat mereka berdua .

Maa .. ayah .. orang jauh dari awak berdua . Semalam orang terbaca luahan seorang ibu tentang kenakalan anak2nya terus aja orang teringat kat mama ..kat ayah .

Maa .. ayah  .. banyak dah dosa orang buat kat awak berdua sebelum ni . Macam2 ayat pasrah mama dan ayah dah sebut . Marah  , menangis  , sebak , semua tu awak berdua dh rasa , semata2  sebab  kenakalan orang satu ketika dulu .


Maa ..ayah ..orang tau mama dan ayah dah cakap ,ok ..takpa ..kami dh maafkan anak kami ni , tapi orang tak tahu betapa pedihnya hati mama dan ayah bila ada je karenah nakal yang orang buat dengan kawan2.

Maa ..ayah .. i love you alls . Wanna kiss u maa ..wanna hug u ayah ..

*sayuhati*

ILMU RUMAH TANGGA

Untuk mereka yg bergelar isteri2 diluar sana , pesanan  dibawah ini datangnya dari seorang suami kepada isterinya . Kenapa aku kongsikan di blog ini ? Yezzaaa oneday i pun bakal jadi seorang isteri la you , why not i tambah ilmu macam ni kan ?  cehh  i you , i you gituuuu...kikikih ..jom baca , jangan lupa guys .. baca benda baik pun dapat pahala tau ..aaa


 1)“Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan p…

AKU CUMA IKHLAS

Aku hanya ingin ikhlas,
Seperti matahari ,
yang melepaskan sinarnya pada bumi
Kadang terang,berkilau atau bahkan terik
Tak peduli sang penikmat memuji atau memakinya,
Matahari akan tetap bertahta di singgah sananya
Menjalankan titah Sang Maha Kuasa,
dengan selarik senyum di bibirnya
Seperti lilin yang membagi cahayanya,
pada gelap malam
Berkilau, hangat,
meneduhkan meluruhkan pekat kegelapan
Meski harus mengorbankan dirinya,
tak menjadi kesahnya
Lilin akan terus menerangi,
Hingga sampai pada titik akhirnya
Memainkan peranan,
Yang dilakoninya dalam kehidupan bani Adam
Telah kuhanyutkan luka pada sungai kecil
Yang mengalir disudut mataku,
Telah kukabarkan lewat angin semilir
tentang  segala curahan hati,
Telah kuhempaskan kesah
disetiap jengkal sajadah
Dalam tahajud dan sujud panjangku
Dan berharap keikhlasan itu akan jadi pelipur laraku...

PANDANGAN MATA HATI

Guys .. Manusia banyak kekurangan..sebab itulah,tidak kira dalam apa jua keadaan, sentiasa lah melihat yg susah. tapi bukan lihat dengan pandangan hina tapi pandangn dengan mata hati . Andaikan diri kita berada disitu satu masa nanti . inilah salah satu cara mengikis sikap angkuh dalam diri.

ADALAH SATU DAN SAMA

Guys ..
Ade rahsia yg cuba dia sampaikan ,tapi hatinya terlalu berat utk meluahkan . Ade rahsia yg dia cuba pendamkan ,tapi nalurinya jadi makin tak mampu . Ada kisah yg cuba dia selamatkan , tapi kudrat perempuannya makin lemah . Ade rindu yg dia cuba tahankan , dan dia makin sakit kerana menahannya . Ada cerita yg cuba dia beritahu kat kau ,tapi dia rasa ,biarlah cuma dia yg merasainya . Dia ,kau dan rasa ,adalah satu dan sama ..

MiaZarra-wechat moment.

AKU BUKAN TAHU

Guys .. sebenarnya soalan atas ni bukan soalan budak sekolah yang angau nak tau mengenai cinta monyet mereka , tapi soalan ni aku dapat dari seorang kawan kelas atau aku sebut classmate . Dia lelaki arab  ,berusia 22 tahun . But soalan dia adalah dlm bahasa arab la kan , aku nak taip jawi susah la pulaknya.

Firstly bila diajukan soalan tu ,aku terkedu kejap . Sambil mata melilau kelas ,aku cuba cari jawapan yang betul2 boleh buat dia faham. Masa tu aku , dia ,  Zulaika dan Salwa sedang siap2 nak balik hostel kami.  Aku angkat kening kat Zulaika , kata Zulaika ' ten minutes'  maknanya kami akan stay lagi 10 minit lagi untuk  bagi jawapan kat mamat arab tu .  Nama dia Nasser . Err.. dengan ayat arab yang agak merangkak  , then bercampur aduk dengan b.i , aku terangkan  kat dia , apa itu cinta ?

Well .. cinta tu anugerah dari Allah untuk tiap hambaNya. Rata2 manusia dlm dunia ni , akan resah bila dah berusia tapi tak jumpa cinta. Tapi ada juga manusia yg cinta dah datang elok je ka…

BOARDING PASS

Guys , korang pernah naik flight ?  tentu korang tau apa itu boarding pass kan ? Ni ada someone share sikit hal pasal boarding  pass .

"JANGAN BUANG AIRPORT BOARDING PASS ANDA BEGITU SAHAJA"


Sesetengah orang gemar mengambil gambar boarding pass dan menyiarkannya di media sosial. Ada yang membuangnya ke dalam tong sampah atau meninggalkannya  di atas tempat duduk penumpang.Boarding pass hanya sekeping kad yang mengandungi maklumat nama penumpang kapal terbang, nombor penerbangan, destinasi, nombor tempat duduk dan nombor pintu berlepas. Selepas mendarat kebanyakan orang hanya membuangnya begitu sahaja.Tetapi tahukah anda bahawa boarding pass perlu dijaga dengan baik sebelum, semasa dan selepas penerbangan?Kenapa?


Ini sebabnya.Menurut pakar forensik bernama Winston Krone, boarding pass mempunyai kod bar (bar code) yang mengandungi maklumat peribadi penumpang seperti nama, alamat rumah, alamat email dan nombor telefon. Oleh itu, jika kod bar ini diperolehi oleh orang lain, de…

SUATU HARI NANTI

Petang Jumaat . Sudut halaman rumah teres sederhana milik Pakcik Leman dan mak Limah . Kelihatan mak Limah dan pak Leman sedang minum petang di gazebo milik mereka. Umur pak Leman dalam lingkungan 55 tahun ,manakala mak Limah dalam usia 52 tahun .

Mak limah : air bang ..

Pak leman : hmm..biar situ dulu ,*sambil mengulung rokok legend miliknya.

Mak limah : bang..abang perasan tak cucu2 kita yang dah makin membesar tu

Pak leman : kenapa dengan mereka pulak mah?

Mak limah : kenapa ye, cucu2 kita tak sama perangainya? Padahal semua mak bapak mereka adalah anak2 kita yang kita didik dengan ajaran yang serupa. Macam anak along , saya tengok perangai dia punyalah sopan ,alim ,pendiam ,hormat orang tua . Tapi abang tengok anak si angah , ligat bukan main , tak hormat orang tua pulak tu . Padahal angah tu  anak yang baik waktu kecilnya ,kenapa anak2 dia tak macam perangai dia ea bang?

Pak leman : ooooh.. pasal tu .. semua tu atas didikan makbapak diaorang jugak mah , kalau  rajin ditegur bila…

PROGRAM INDAH REJAB

Guys ..
Jumaat and sabtu aku kena follow program  memperindahkan lagi keharmonian bulan Rejab anjuran kolej tempat aku belajar . Exam still ada 5 papers . Kenapa aku join ? Jawapannya mudah je guys. Dalam mendidik jiwa ,mental dan fizikal ,kita tak perlulah ngadap buku dan nota 24/7 . Kita jugak perlu  menambah pengetahuan  dengan projek ilmiah yang mampu mengasah minda dan jiwa sekali gus iman jugak.

Guys .. bukan mudah nak jadi manusia . Minda , perwatakan , ilmu  , penampilan  ,  kehendak nafsu pun turut terlibat . Naga tak naga  ,  itu belakang kira hahahahaha

Faham ? Tak faham sudah la !! Aku nak kemas bilik ni , jam 2pm nanti dah kena ada kat  laman kolej  . 2 ,3 hari kot  tak dating !? Haishhh ..

Selamat sejahtera keatas kamu  ..

21ST OF MINE

14th  april 2016 .. aku jadi aku yang ke 21 tahun guys . Alhamdulillah . Tua dah anak nombor 2  mama dan ayah ni . Dan aku dah boleh daftar sebagai warganegara yang layak untuk mengundi lepas ni.yezzaaaa !! Warganegara yang  tak bertanggungjawb je yang tak ambil peluang untuk jadi pengundi. Lepas tu bila parti yang diharapkan memang tapi kalah , tau pulak nak  marah . Hahahaha mangkok ayun betul lah ! Eh lari topik !



Sejak malam tadi berpusu-pusu ucapan datang dari roomate ,classmate ,hostelmate ,wechatmate ,warden ,lecterurs, kekasih ,buahati ,kesayangan ,bf ,skandel , kekasih luar biasa ,kekasih terang gelap, kekasih awal dan akhir , kekasih ku kekasihnya orang , ex-bf , extrem ,ex5 . Ahh semua lah senang cakap dah bagi wish hahahaha ramai giler kekasih aku punya type tu kan guys . Nipuuuuu je tuuuu. Bytheway rata -rata doakan supaya aku berjaya hidup didunia dan akhirat , tak degil ,panjang umur dan  fly kiss setepek !!  Guys.. aku tunggu dan masih menunggu , satu hadiah yang seri…

SAYA KENA BERDOA

Jangan lah kau salah kan aku  kerana terus memburu , menawan  cintamu* Biar jasad ku yang menanggung permainan darimu ,relaku pujuk ..  Tam Spider*


Layan kejap sebelum masuk dewan  exam . Hari ke 3  , paper ke 4 !  Dear self , keep smile and you can do it ! Cinta dan pelajaran antara dua aspek nurani paling hebat bagi anak muda seperti aku .  Ramai  gagal dlm pelajaran kerana cinta dan ramai jugak yang gagal  mencari cinta  disebabkan terlalu fokus pada pelajaran.

Aku ?  Aku manusia yang sedang mencari erti hidup sendirian . Maksud aku hidup tanpa  mama dan ayah . Hidup jauh dari family . Aku perlukan cinta untuk tersenyum dan aku perlukan pelajaran untuk  menjadi manusia .

Apakah tak belajar tinggi itu bukan orang ?  Tak !! Yang bukan orang itu bila ada ilmu tapi  dia tamak . Dia belajar untuk dirinya saja . Dapat digree , master , phd  tapi hidup masih mahu menyusahkan orang lain selain ibu dan bapanya. Tak pernah nak berkongsi barang secebis ilmu yang dia belajar kepada orang dise…

RIGHT NOW

Focus exam and miss you dear ..
7.11 pm , salam Maghrib .0ffdata ~

JAWAPAN JEJAKA IDAMAN SEMALAYA

Guys .. bila   aku pertikaikan  perempuan yang jenis" manja lebih" ni  kita nak katogerikan macam mana?  Nilah jawpan dari 4 orang jejaka idaman semalaya  yang ada dalam contaclist wechat aku . Korang nampakkan guys , komen lebih kepada  ,manjalah selepas  bernikah . 000K ..lepas ni duduklah diam -diam tepi pintu gigit kuku , tak payah dah korang nak mengedik Cik Tipah oiii. Ermm.. jeling roomate *

Bytheway keempat-empat jejaka tu semua single lagi tu..hahahaha berminat ? Pm la aku ,aku dah bercita-cita nak jadi ejan  cari jodoh bila exam habis nanti . aaaa firstime cita-cita ni wujud dalam sejarah kolej aku kot. Dulu aku pernah juga bercita - cita  nak jadi "tok mudim " tapi mama  reject. What the mudim kata mama.   Hahahaha chill aaa mama ! Look like macam adjust-adjust je kot..hahahaha mace siea minda ni kekadangkan? Dulik aaa ,bukan jadi tok mudim betul pun kan?

Elehhhh korang ..cari silap aku rajin sangat kan..ermm ...off for Asar * jom

Selamat sejahtera kea…

PLAN ALLAH ITU ADIL

Allah maha adil,
 Dia sudah susun perjalanan hidup kita cantik-cantik,
 jangan pernah mengeluh.


Missing  In Action

HONESTLY

Honestly, I'm glad I met everyone in my life.
The good and the bad.
The good make me thankful,
The bad make me learn my lessons.

Missing In Action

MEMANG SALAH AKU

Harini air mata jatuh lagi . Padahal  dah janji tak nak dah menangis . Tapi dah nama pun air mata guys ,korang tahan macamana pun meleleh jugak dia akhirnya .lainlah air sungai ,korang kepung dengan beg-beg plastik isi pasir dan batu ,tersekat la pengalirannya.

But menangis merupakan pekara pelik aku dulu-dulu tapi kini jadi pekara  yang dah terbiasa, tarik nafas panjang-panjang , pandang  luar  lelama ,  lihat semua ciptaan Allah  disekeliling . Dan sebut dalam hati ,apa tujuan aku kemari ??  Apakah untuk belajar atau untuk bersedih? Kalau bersedih pilihan aku  , tak puaskah setahun lalu aku bersedih ? Sehingga merosakkan semua perancangan awal aku ??  Tak puas lagikah aku nak menangis pada satu kehilangan demi kehilangan ?? Akur dirilah Damia Hazirah  , kau dihantar kemari untuk satu tujuan ,iaitu mencapai cita-cita yang kian lama menjadi idaman jiwa . SO .. berhentilah menangis  , ingatlah pada tujuan mu , ingatlah  Allah itu maha Adil dan maha Penyayang kepada setiap mahlukNya . …

CINTA ,EXAM ,TERPAKSA, DIPAKSA, AKU DEMAM

Sinar matamu bagai api menyambar
Haruskah engkau dan aku sama
Bara restu cintamu aku terpandang
Oleh pancaran demi cinta kristal
Kini aku terlontar ke dasar cintamu suci
Kini aku mengenal akan kepastian
Agungnya cintamu
Hangat membakar panas membara
Mentari cintaku ini jangan dipadamkan
Jika terpadam fanalah harapan  ~  Cinta Kristal


Guys .. Cinta Kristal

Beberapa hari aku sunyi ,blog sunyi tetiba keluar separuh dari lirik cinta kristal ? Pehal?  Ahha tulah penangan  ubat demam yang aku dah telan beberapa hari lepas . Ubat  sakit kepala  ,ubat  tekanan darah rendah dan ubat stress .

Aku stress ? Mana ada ,  kepala otak aku ni dah full  memory dia , dah puas aku delete cache  , delete tencent ,xlog ,eaaah masih full storage  hahahaha .but no worries guys , 10 april ni aku exam dah ,so one by one the problem solve jugak nanti .

Aku pernah kena dulu sekali situasi camni ,masa tu aku nak ambik STPM  ,  peh lebih kurang 2 minggu aku fokus ,akhirnya kepala sakit macam nak pecah ! lastly pergi klinik ,d…

NALURI SELALU BETUL

7.00am  waktu tempatan .12pm waktu malaya . Memangnya janji lepas subuh nak tidur ,tapi biji mata yg 2 biji ni masih segar bugar .golek kiri ,kanan tetap tak mau rapat jugak kelopak mata yang sepet ala-ala artis k.pop ni .. eh * errr.. biar puji  jangan keji* semua  ini ciptaan Allah ,barang siapa menghina wajah sesaorang ,makanya dia juga telah menghina ciptaan Allah s.w.t


 Astagfirullah hal  a'zim ..

Haishh .. perit jugak menjadi perindu yg setia ni..cewah ..mula la tu nak mengedik .Exam yang main hampir dah buat aku makin padat berfikir , menghafal , merenung  skrin lappy , merangka ayat ,merungkai kata pada istilah cinta .ceceh ..jiwang pulak

Penuh misteri bila aku kata , sebelum ni semuanya macam ok, sedangkan  realitinya cuma sebuah drama . Apa kepeliknya? Entah celaru guys .

Telah dipesan ,jangan cuba memikirkan pada benda - benda yg pelik , tapi aku gagal .. ermm naluri yang selama ni berbisik ,kini jadi kenyataan . Salah kah aku  punya rasa cuak ? Sedangkan kata naluri aku se…

ENERGY

Don't look for the positive energy, was himself a positive energy, if you can't made up his mind to make a change, do nothing at all You must thank the person who force you to grow and change is bitter, but in the end you will be want to be your ..


 Alex* wechat 2016

BAGI DIA RUANG BUKAN PELUANG

Guys..hari cuti ni ,aku sempat lagi selongkar texts dari sesaorang..
Dan katanya..

Awak , saya perlu berubah ..Saya tahu awak sakit ..Saya minta maaf utk selama ni saya selalu sakit kan hati awak..Kalau awak nak tahu , saya sedar skrg ni saya semakin teruk , saya masih dlm bayang2 dunia ..Saya tak jumpa lagi mana haluan yang benar ..Saya masih lg terkapai2 mencari siapakah diri saya yg sebenar..Biarpun banyak org nasihat , saya ibarat plastik ..Kemudian saya salah kan balik org tu ..Biarpun ibu yg menegur , tapi saya masih buat .. Siapakah saya ??


Sayang . . . awak buat keputusan yg BETUL .. tinggal kan la saya, saya da tak mampu nak bahagia kan awak dgn diri saya ..Sedang kan diri sendiri saya takmampu jaga , apatah lagi awak ..Saya tahu niat awak baik nak tolong saya ..Selalu nasihat kan saya ,Selalu mengingatkan saya ,Tapi ..?Saya pernah cakap terima kasih ?tidak . . sbb saya ni manusia yang paling susah nak berubah ! saya ni degil !Saya dah berdoa dekat Allah , tapi saya masih say…

SEBAB DUNIA BELUM KIAMAT

3.12 am ..
Aku tak tahu
Apa pandangan kau tentang aku.
Apakah kau lihat aku dengan selesa
Atau kau pandang aku dengan siksa.
Atau kau lihat aku penuh dosa
Atau kau mahu aku  selayaknya hidup seperti biasa?
Dunia kita satu,
Aku ,kau dan Tuhan.
Kemuncak hidup hanyalah akhirat
Disana  syurgakah atau neraka kah?
Hanya amalan  mampu membantu.
Aku ?
Aku masih mencari
Pada sebuah perhentian
Dalam perit , dalam sakit
Bersujud mengenang dosa semalam
Bersujud bersama airmata penyesalan
Bersujud bersama keinsafan.
Aku tau,belum tentu syurga firdausi itu milik aku
Aku jugak tau , belum tentu amalan aku diterima tuhanku,
Aku sangat tau, selama ini dosa merupakan jajan hidupku
Aku jugak dah tau , bila2 saja malaikat akan mencabut nyawaku
Kau ?
Dimanakah dikau?
Masih dihatiku?
Masih merinduiku?
Masih menyintaiku?
Aku tau ..Antara kau , aku dan cinta..
Allah penentu segala.
Andai aku sering ingatkan kau tentang Allah
Dan menjadikan hati kau sedikit terkesan.
Maafkan aku sayang ..
selagi  dunia belum…

TANDA SUDAH JADI HAMBA DUNIA

Jumaat guys .. sikit ilmu untuk sama-sama kita hayati bersama. Aku share bukan je untuk dibaca orang lain ,tapi sebagai peringatan buat diri aku sendiri juga. Kita tak tahu bila kita akan mati dan berapa lama lagi nafas ini bakal berhembus guys .  Jom baca  :



27 TANDA-TANDA ANDA SUDAH MENJADI HAMBA DUNIA:

1. Anda tidak bersiap-siap saat waktu solat akan tiba.

2. Anda melalui hari ini tanpa sedikit pun membuka lembaran Al-Qur'an lantaran Anda terlalu sibuk.

3. Anda selalu berfikir setiap waktu bagaimana caranya agar harta Anda semakin bertambah.

4. Anda marah ketika ada orang yang memberikan nasihat bahawa perbuatan yang Anda lakukan adalah haram.

5. Anda terus menerus menunda untuk berbuat amal soleh. “Aku akan mengerjakannya besuk, nanti dan seterusnya.”

6. Anda sangat kagum dengan gaya hidup orang-orang kaya.

7. Anda selalu bersaing dengan orang lain untuk meraih cita-cita duniawi sehingga terabaikan amal ibadah

8. Anda tidak merasa bersalah saat melakukan dosa-dosa kecil.

9. An…