Merdeka itu apa?


Hai selamat pagi. Sekarang dah masuk hari ke 5 bulan September 2017 dan dah masuk bulan terakhir untuk tahun hijrah 1438. Ada satu soalan yang aku nak tanya korang. Apa yang korang fikir tentang makna Merdeka pada tahun yang ke 60 kali ini? Apa betul merdeka itu hanyalah sambutan yang wajib ada bakar bunga api yang tak sampai 10 minit tu? Atau mungkin merdeka itu maknanya ada jualan harga murah disemua shopping mall? Sale diskaun dan offer dimana - mana? Atau merdeka itu pada persembahan artis-artis tanahair? Semua jawapan pada korang. Kalau korang ada idea , jawablah ...


Kenapa perlu ada blog?





Okay ni pendapat pertama aku. Kenapa perlu ada blog?

Zaman sekarang ni pengguna laman sesawang berpusu -pusu nak luahkan pendapat mereka. Lihat je di facebook , twitter ,instagram dan terutama diwechat ! Semua orang nak bercakap guna jari. Komen macam macam ayat keluar. Kalau yang positif tu okay lah , yang sebaliknya? Malahan kadang jadi gaduh pulak sesama dia . Macam tak masuk akal . Elok nak komen pasal orang lain , datang pulak idea cari pasal dengan orang lain. Semua itu memalukan perkembangan dunia maya negara. Orang kita dah berani dan dah bijak. Cuma kebijaksanaan itu sudah disalah gunakan. Sayang sakali.

Kalau ada blog macam ni , selagi mengikut akta dan kehendak undang -undang , pada aku inilah tempatnya korang boleh luahkan semua idea korang. Siapa nak marah? Kan? Malah sistem penerimaan orang lain pun boleh dibaik pulih. Takdalah dipanggil keyboard warrior nanti.

Netizen memang semakin berani sekarang ni. Aku pun sudah menjadi mangsa keadaan sehingga memaksa aku delete akaun facebook. Malas aku nak tengok perangai netizen yang semakin hari semakin merisaukan. Ayat mengganas dan suka memburukkan keadaan  sesama sendiri.

Pada aku ada banyak benda baik yang boleh dikongsi dari facebook tu tapi disebabkan perangai low class mereka ,suka komen ayat yang bukan-bukan, akhirnya aku malas nak masuk campur , dan ambil keputusan Lebih baik tak ada facebook. Bukan luak apa pun. Itulah keputusan aku. Aku rimas dengan mentaliti manusia sekarang.

Blogging ini tapak penyambungan dunia maya aku kot , aku agak -agak jelahkan. Selain blog ini , aku ada juga aktif twitter , lain-lain aku tak ada.

Kesimpulannya perlukah blog? Jawapan aku ? Ye , sebagai medium untuk melepaskan apa yang kita rasa, kita tahu , kita ada , ada baik lepaskan dalam blog peribadi sendiri. Yang penting posting mengikut syarat .

Ini pendapat aku , mungkin pendapat korang berbeza. Takpa , tak salah pun. 

Blog kena hack?

Selamat pagi .. Dengan berbesar hati , aku nak beritahu disini , blog ini akan diaktifkan semula. Cuma bukan dari pemilik asal tetapi oleh aku , teman tapi mesra pemilik asal blog ini. Mana hilang pemilik asal ? Aku pun masih menunggu dia sampai harini.  Sebagai kawan masa susah dan senang awek bengkel , aku diberi kepercayaan untuk aktifkan blog beliau dan almarhumah kakak beliau. Lama aku diberi peluang tersebut , tapi baru harini aku cuba nasib.

Korang , aku tak boleh menjanjikan apa - apa sebab aku tak sehebat mereka berdua tapi aku akan berusaha untuk mereka.

Susah jugak aku nak masuk blog ni tadi sebab ada yang aktifkannya malam tadi. Siapa gerangan aku pun tak tahu.



Tu ! Siapa tu ? Apakah tu awek bengkel ? Aku masih menunggu.  Sebab jika dia ada masaalah ,mesti dia akan cari aku kan ?  Untuk keselamatan , aku dah tukar password blog . Harap aku tak buat kesilapan kali ini. Insyaallah , akan aku kongsikan yang baik - baik untuk korang tuan dan puan followers.

Aku ?  Panggil je aku dengan panggilan MALAYA GIRL.

HOBI DAH TUKAR


Guys .. sejak jadi bukan wanita biasa ni , korang nak tau tak satu perangai pelik aku ? Aku dah giler khinzir kalau nampak bunga tulip !  kalau dulu , aku nampak motor kawasaki je aku cair , sekarang tukar dah ! Nampak bunga je aku jerit ! Ya Allah !! Tuuuuuulip !! Masa ni kalau ada buahhati kat sebelah ,memang aku angkat dia letak tepi ! Kah !

Nowday kalau aku nampak kawasaki ? Automatik aku tutup hidung , tutup telinga. Ofcouse sebab bau minyak dia aku dah tak boleh tahan ,belum lagi asap ekzos , belum lagi bunyi vroom dia  ,Mau muntah darah aku batuk tersedak2.
Kah! Ngadeeeeee je kan ?

Makan tengahari*

AKU YANG SEKARANG


Selamat pagi  guys ,

πŸ‘œπŸ’ΌπŸŽ’ sejak dah tak jadi awek bengkel  sekarang ini , aku dah tak lincah macam dulu lagi guys . Semua aktiviti aku buat dengan hati2 dan slowly. Sebab ? Sebab aku dah tak kuat macam dulu.

Maybe korang ada baca pasal doa mengubah takdir yang aku taip semalam kan ? Ya , dengan doa2 orang tersayang , yang terlalu menyayangi aku selama ini , Allah izinkan aku jumpa korang dalam ni semula , dan izinkan aku merepek repek dalam ni semula. Thanks Allah.

Guys .. aku sekarang jenis orang yang tak ambil peduli hal orang lain. Apa yang bermain dalam kepala otak aku ni , esok aku hidup lagi ke tak ek ? Aaa.. itu je guys yang aku fikir hari2 , tiap masa , tiap saat.

harini aku tak sedap badan . Maybe study week ni dah buat antibody aku tak betul sikit kot..hihihihi padahal takde kena mengena pun .

korang teruskan usia yang ada tu untuk buat baik dengan semua orang k. Mudahnya hidup ini bila kau tak pandang jahat orang lain guys , tapi kau lihat jahat kau di cermin diri. Maybe hantu pun takut tengok kejahatan kita guys.. hahahaha

persoalannya sekarang : perlukah aku buang topeng yang aku pakai selama aku aktif dialam maya ini? Dan andai aku tunjukkan the real of Damia Hazirah depan publik , apakah aku bakal jadi retis ? Kah ! Someone said aku hidup dengan terlalu banyak berlakon  tu yang aku rasa aku wanna to jadi retis lepas ni . Kah ! 😚


4files*😍


Okay guys ,aku nak rest !

FIRST !





Salam 1 rejab buat semua.


πŸ’πŸ’πŸ’Mulalah versi baru ,episod baru dlm kehidupan aku sebagai seorang wanita yang bukan biasa-biasa pada hari ini. Sebagai permulaan tak banyak bakal aku taip sebab mata aku dah berat giler  . Apa pun  guys ,untuk pengetahuan korang , doa itu boleh mengubah takdir , tu je yang aku nak  cakapkan . Dan lagi satu , mengikut pakar agama , aktiviti berpuasa 1 rejab tidak ada dalam fadhilat  bulan rejab tapi kalau korang rasa korang nak latih usus perut korang tentang istilah rehat dari beroperasi , dan korang rasa nak latih perut biar tak meragam pada bulan ramadhan nanti , korang boleh lah teruskan berpuasa pada siang 1 rejab ni. Niat je nak puasa , ye sudah !  πŸ’πŸ’πŸ’

Aku puasa*